ZZP Servicedesk

Zijn studiekosten aftrekbaar voor zzp’ers?

studiekosten aftrekken voor zzp'ers

Zijn studiekosten aftrekbaar voor zzp’ers?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp'er ook niet stil komt te staan en dat je altijd je kennis op peil houdt. Dit kun je doen door cursussen, trainingen, workshops of opleidingen te volgen. Dat kan flink in de papieren lopen, maar goed nieuws: de kosten voor een opleiding zijn in veel gevallen aftrekbaar.

Wat betekent dit?

Een voorbeeld: Wanneer jij relatietherapeut bent en je social media in wilt zetten om klanten te werven en je naamsbekendheid te vergroten, dan kun je een cursus social media marketing volgen. Deze cursus is in dit geval aftrekbaar, want het is duidelijk dat jij deze voor jouw bedrijf gevolgd hebt. De uren die je aan deze cursus besteedt tellen bovendien mee voor jouw urencriterium.

Wanneer jij echter relatietherapeut bent een een breicursus gaat volgen, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar, omdat ze niet met jouw bedrijfsvoering te maken hebben. Tenzij jij besluit om het breien in te zetten als bijvoorbeeld onderdeel van de therapiesessie.

Welke kosten mag je wél aftrekken?

Om de kosten voor je studie af te kunnen trekken, mag je geen recht hebben op studiefinanciering. Je hebt dus geen lening, beurs of OV-abonnement van DUO. Daarnaast moet het een studie zijn voor je bedrijf. Studeer je voor je hobby of persoonlijke ontwikkeling? Dan mag je de kosten niet aftrekken.

Je mag alleen de noodzakelijke studiekosten aftrekken. Denk hierbij aan collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld. Ook leermiddelen die je van de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software. Heb je een fiscale partner? Dan mag je ook zijn studiekosten aftrekken.

Belangrijk: de Belastingdienst hanteert een drempelbedrag van 250 euro met daarbij een maximaal bedrag van 15.000 euro. Je mag dus alleen het bedrag boven de drempel en tot het maximale bedrag aftrekken. Ben je jonger dan 30 jaar en zit je in de ‘standaardstudieperiode’? Dan is er geen maximum. De standaardstudieperiode is een periode van niet meer dan 5 jaar waarin je vooral studeert en geen volledige baan kunt hebben.

Vergeet ook niet dat je de btw van bovengenoemde kosten mag terugvorderen.

Welke kosten mag je niet aftrekken?

Er zijn ook studiekosten welke je niet mag aftrekken. Dit zijn: kosten van een laptop, tablet of printer, reiskosten, rente over een studieschuld en de inrichting van je studeerkamer. Heb je één of meer studerende kinderen? Die studiekosten mag je ook niet aftrekken.

Hoe bereken ik de aftrek?

Als je veel kosten maakt, is het van belang om deze netjes op te slaan in je boekhouding. Het is dan fijn om alle zakelijke kosten bij te houden op één plek. Je kunt het overzicht bewaren door middel van een handig online boekhoudpakket. Bijvoorbeeld:

 

Als je de aangifte inkomstenbelasting invult (met de studiekosten) wordt automatisch berekend wat de aftrek is.

Als je het liever handmatig wilt berekenen, dan dien je de kosten bij elkaar op te tellen. Het drempelbedrag van 250 euro moet je ook aftrekken. Het bedrag dat overblijft, is je aftrek. Heeft je fiscale partner ook studiekosten? Dan maak je dezelfde berekening nog een keer voor je partner.

Je mag de studiekosten aftrekken in het jaar dat je ze hebt betaald.
Precies weten hoeveel studiekosten je mag aftrekken? Dat doe je door je de aangifte in te vullen.

Wat als ik nog geen bedrijf heb?

Als je in de toekomst een bedrijf op wilt zetten en trainingen wilt volgen die je nodig hebt om dat bedrijf te kunnen starten, dan mag je de kosten ook aftrekken. In dat geval trek je de kosten van je inkomstenbelasting af. Ook hierbij geldt de drempel en het maximum. Als je een workshop of opleiding volgt als hobby, bijvoorbeeld een workshop tuinieren, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar.

Weet je niet zeker of de studie als zakelijke of privé-investering wordt gezien? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Onze zzp'ers interview Els Hijlkema
Waar de coronacrisis voor veel zzp’ers in het teken staat van stress en ‘overleven’, is het voor velen ook een tijd van bezinning, omscholing en het roer omgooien. En wat blijkt: steeds meer mensen beginnen als zzp’er in het onderwijs. In 2003 maakte Els Hijlkema al de stap naar het voortgezet onderwijs en is sinds 2008 interim docent Frans en Duits én onderwijscoach. Hoe ga je te werk als zzp’er in het onderwijs? En is het voor iedereen weggelegd? Els vertelt meer.
Uitbreiding financiële steun voor ondernemers
Vandaag zullen minister Koolmees (Sociale Zaken), Wiebes (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) bekend maken hoe de uitbreiding van het derde steunpakket voor ondernemers eruit gaat zien. Hoe ziet deze uitbreiding eruit en voor welke zzp’ers is het relevant?
6 tips voor vooruitgang in bittere tijden
Een tweede coronagolf. Zowel privé als zakelijk zat je daar als zzp’er waarschijnlijk niet op te wachten. Al met al is de kans groot dat je je momenteel in zwaar weer bevindt. Met de tips in dit artikel helpen we je vooruit.
Als je jouw eigen auto soms zakelijk gebruikt, kun je btw verrekenen met je aangifte. Hoeveel btw-kosten mag je precies aftrekken en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.