Uurtarief als freelance developer

Laatste update: 01-12-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Uurtarief freelance developer

De vraag naar freelance developers neemt toe, dit terwijl het aanbod eerder beperkt is. Het internet biedt steeds meer mogelijkheden, maar hiervoor hebben we goede developers nodig om dit te realiseren. Hierdoor weten ze maar al te goed wat ze waard zijn. In dit artikel behandelen wij het uurtarief van een freelance developer, de factoren die dit uurtarief bepalen, het verschil tussen het uurtarief van een back-end en een front-end developer en het bijbehorende btw-tarief.

Welke factoren bepalen het uurtarief van een developer?

Als freelance developer wil je natuurlijk weten hoeveel jij waard bent. Je wilt een realistisch uurtarief rekenen, zonder dat je jezelf teniet doen, maar waarbij je wel voldoende klanten krijgt. De factoren die het uurtarief van een freelance developer bepalen zijn:

  • Opleidingsniveau
  • Werkervaring
  • Expertise
  • Aard van de opdracht
  • Tijdsduur
  • Moeilijkheidsgraad van de opdracht

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Wat verdient een freelance developer?

Een freelance developer verdient gemiddeld 100.000 euro per jaar volgens het Amerikaans bureau voor Statistieken. Dit is tot vier keer zoveel als een developer in loondienst. Deze berekening ligt hoger dan die bij Glassdoor, waarbij het gemiddelde jaarsalaris van een freelance developer 75.000 euro bedraagt. Hier spreken we van het basissalaris.

Het grote verschil als freelance developer is dat je zelf je boekhouding voor elkaar moet hebben. Dit kan gemakkelijk via onderstaande boekhoudprogramma’s:

Wat is het uurtarief van een freelance developer?

Het uurtarief van een freelance developer is gemiddeld 87 euro exclusief BTW. De ICT-branche kent verschillende soorten developers. Denk hierbij aan Ajax, ASP, C, C# en PHP. Zo verdient een freelance PHP-developer gemiddeld 72 euro per uur, terwijl een freelance scrum master hier een gemiddeld uurtarief heeft van 92 euro.

De bedragen zijn afhankelijk van de opleiding, vaardigheden en vooral ook de ervaring. Ervaren freelance developers kunnen zo meer dan het dubbele vragen dan een junior developer.

Het gemiddelde uurtarief voor een freelance developer op basis van ervaring:

  • Junior freelance developer: 35 euro – 70 euro excl. BTW
  • Medior freelance developer: 70 euro – 100 euro excl. BTW
  • Senior freelance developer: 100 euro – 150 euro excl. BTW
Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Wat is het gemiddelde uurtarief als developer in loondienst?

Het gemiddelde uurtarief als developer in loondienst is 3 370 euro, volgens werkzoeken.nl. Universitair opgeleide developers verdienen het meest met gemiddeld 3 580 euro per maand. Met een HBO-opleiding is dit gemiddelde 3 255 euro.

Wanneer we hiervan een gemiddeld maandsalaris nemen, komen we uit op een bedrag van 3 475 euro. Het gemiddelde uurtarief als developer in loondienst is hierbij 21,71 euro. Dit is beduidend minder dan het gemiddelde uurtarief als freelance developer.

Wat is mijn uurtarief als freelance front-end developer?

Het uurtarief van een freelance front-end developer is 70 euro per uur. Hierbij gaan wij uit van 3 tot 5 jaar werkervaring. Onder de drie jaar werkervaring is het gemiddelde uurtarief 50 euro en boven de 5 jaar werkervaring is het tarief 82,50. De bedragen zijn exclusief BTW.

Wat is mijn uurtarief als freelance back-end developer?

Een back-end developer is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de achterkant van een website, alles wat niet zichtbaar is voor de gebruiker. Vaak hebben zij ook een expertise van een bepaalde programmeertaal. Hier zien we het onderscheid terugkomen tussen PHP-developer, Java-developers en meer.

Het uurtarief van een freelance back-end developer is gemiddeld tussen de 60 en 90 euro per uur, afhankelijk van de ervaring, tijdsduur en de aard van de opdracht.

BTW-tarief als freelance developer?

Als freelance developer ben je onderhevig aan het meest gangbare BTW-tarief, namelijk 21%. Neem je opdrachten aan vanuit het buitenland, dan betaal je 0% BTW. Dit staat niet gelijk aan een vrijstelling, omdat dezelfde dienst in Nederland wel onderhevig is aan deze BTW-heffing. Freelance developers, die het 0%-tarief toepassen, krijgen het bijbehorende bedrag dat ze aan hun leveranciers betalen, terug van de fiscus.

Uren als freelance developer gemakkelijk bijhouden en factureren

Als freelancer wil je tenslotte efficiënt te werk gaan en je uren goed registreren. Alleen zo krijg je inzicht in hoeveel tijd je effectief aan het werk bent. Maar ook kan je deze registratie gebruiken als bewijs voor de klant wanneer je jouw factuur verstuurt. Hiervoor zijn verschillende programma’s die automatisch een tijdsregistratie doen voor jou. Een voorbeeld hiervan is de applicatie Gekko. Met deze applicatie kan je niet alleen gemakkelijk uren bijhouden als freelancer, maar kan je ook zakelijke bonnetjes scannen, zakelijke ritten bijhouden én ook meteen facturen maken en verzenden. Met de real-time bank integratie ben je te allen tijde, waar je ook bent, op de hoogte van je financiën. Essentieel als freelancer!

Maak je liever gebruik van aparte administratieprogramma’s? Dan raden wij onderstaande boekhoudprogramma´s met urenregistratie aan:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee