ZZP Servicedesk

Veilig wifi’en met een VPN bij thuiswerken

Veilig wifi’en met een VPN bij thuiswerken

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
In de stad, het café of zelfs buiten op het strand. Overal zijn openbare wifi-netwerken te vinden. Dat is ideaal, want je kan op elke plek werken. Maar dit soort netwerken zijn niet overal veilig. Hoe kan je er toch gebruik van maken zonder dat iemand anders meekijkt?

Hoe ontdek je of een wifi-netwerk veilig is?

Het is algemeen bekend dat je via een onbeveiligd publiek wifi-netwerk geen bankzaken of andere persoonlijke informatie moet delen, want hackers liggen op de loer. Bij onbekende of onbeveiligde wifi netwerken is onduidelijk wie de eigenaar is en wordt ook niet om een wachtwoord gevraagd dat is natuurlijk onveilig. Maar dat zegt niet dat alle wifi-netwerken met een wachtwoord wel veilig zijn. Een wachtwoord is bovendien lang niet altijd zo veilig als je denkt.
Je kan ook je mobiele data gebruiken om het internet op te gaan en van je mobiel een wifi hotspot maken. Daarnaast is het belangrijk dat je smartphone, tablet of laptop niet standaard zoekt naar wifi-netwerken. Zorg er ook voor dat je firewall en virusscanner up-to-date zijn, net als je besturingsprogramma.
Voor gegevens uitwisselen op internet zijn ook regels gemaakt (AVG), maar lang niet alle bedrijven houden zich hieraan.

Virtual Private Network (VPN)

Wil je toch gevoelige gegevens bekijken en wil je makkelijk extra veiligheid? Dan is een VPN dienst zeker het overwegen waard. Een VPN-dienst is extra veilig en overal beschikbaar, bijvoorbeeld via je smartphone of tablet kun je gebruikmaken van een wifi-netwerk via een Virtual Private Network (VPN). Dan weet je zeker dat je mobiele internetverkeer wordt versleuteld en je veilig en anoniem online bent.
Met een VPN-verbinding kun je vanaf elke locatie zonder zorgen het internet op. Het is een beveiligde verbinding tussen je laptop en je netwerk waarbij je online activiteiten worden versleuteld. Als je gebruikmaakt van zo’n VPN-dienst, log je direct na de verbinding met een open wifi-netwerk in met de VPN-server. Je kan hem altijd aan laten. Je IP-adres wordt ook afgeschermd. Je kan zelfs geblokkeerde pagina’s bezoeken. Sommige aanbieders hebben hun vpn gratis aangeboden of een proefversie beschikbaar.

VPN-diensten

Er zijn verschillende externe VPN-diensten waarmee je voor een vast bedrag veilig kunt surfen. Er zijn verschillende abonnementsvormen, waarbij een jaarovereenkomst het voordeligst is. Het is wel belangrijk om een betrouwbare VPN-aanbieder te kiezen. Er zijn namelijk aanbieders die niet zo netjes omgaan met jou data.
Kijk ook of de VPN-dienst kwalitatief voldoet aan jou wensen en beschikbaar is voor Nederland. De beste manier om dit te proberen is een maand testen of bij sommige VPN-diensten hebben ze ook een geld-terug-garantie.

Extra mogelijkheden van VPN-diensten

Naast de veiligheid zijn er meer functionaliteiten waar je gebruik van kan maken, denk aan het maskeren van je locatie. Denk aan mensen die vanuit een land werken waarbij de meningsuiting is beperkt. Met een VPN kan je de werkelijke locatie dus maskeren zodat je niet herkenbaar bent.
Toegang tot geblokkeerde inhoud is een ander voordeel. Denk aan streamingdiensten en sociale netwerken die alleen beschikbaar zijn voor mensen in het buitenland. In die situatie kan je met een VPN-dienst aangeven in welk land je juist wel gedetecteerd wilt zijn.
Overheidsinstanties kunnen je volgen en je surfactiviteiten verzamelen. Maar ook veel technologie en marketing bedrijven kunnen je berichten en andere privégegevens bijhouden. Een VPN kan dan bescherming bieden door je dataverkeer te versleutelen en je IP-adres te verbergen. Een VPN-verbinding is dus niet alleen voor thuiswerken handig maar ook voor onderweg, op vakantie of op je mobiel.

Hoe werkt een VPN?

Als je een verbinding maakt met een VPN-dienst dan wordt er via internet een versleutelde “tunnel” opgezet tussen je computer, telefoon of tablet én de pagina die je bezoekt op het internet. Deze beveiligde “tunnel” zorgt er dus voor dat de gegevens die je uitwisselt met bijvoorbeeld je bank niet kunnen worden gezien door een derde. Hoe dat precies met versleuteling werkt is op deze website te lezen: Wat is een VPN. Twijfel je nog? Zoek dan eerst een bedrijf die hun vpn gratis aanbieden.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Mike Verbruggen aan bureau
Opgroeiende met ondernemende ouders werd Mike Verbruggen van jongs af aan continu blootgesteld aan ondernemersprikkels. Sinds de middelbare school had hij de vurige wens een succesvolle ondernemer te worden. Zijn wens is niet veranderd. Zijn…
Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Waarom SEO zo belangrijk is? Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al jouw potentiële klanten niet anders. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…
optimalisatieprocessen start up
Wanneer je als kleine zelfstandige een plekje in het ondernemerslandschap wilt veroveren, zul je jezelf moeten onderscheiden. Je zult een product of dienst in de markt moeten zetten waar vraag naar is en daarnaast je bedrijfsprocessen zo efficiënt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.