Elektronicaverzekering

Laatste update: 13-11-2024 Leestijd: 2 min Door: Maarten Stad

computer en elektronica verzekering
computer en elektronica verzekering
Elektronicaverzekering voor zzp'ers en freelancers

Met een elektronicaverzekering verzeker je jouw onmisbare apparatuur. Bij schade krijg je de reparatiekosten of de aanschafwaarde van vervangende apparatuur vergoed. Zo kun je na schade snel weer door.

 

 Wat verzekert een elektronicaverzekering?

Met een elektronicaverzekering ben je verzekerd van een zeer uitgebreide dekking voor jouw apparatuur. Een belangrijk verschil met een standaard inventarisverzekering is dat ook schade door vallen, stoten en overspanning verzekerd is.

Reconstructiekosten

Met de dekking voor reconstructiekosten zijn de kosten die je maakt om data te herstellen verzekerd. Verlies je na schade je data? En moet je hierna bijvoorbeeld je administratie opnieuw invoeren? Dan zijn ook deze kosten tot een bepaald bedrag verzekerd. Vergeet niet om wekelijks een volledige backup te maken van jouw data en deze op een veilige plek te bewaren.

Onderweg of in het buitenland

Ben jij veel onderweg en/of werk je ook in het buitenland? Dan kun je ervoor kiezen je apparatuur te verzekeren. Let bij het afsluiten van jouw verzekering goed op de voorwaarden. Zo zijn er verzekeringen die standaard alleen dekking in Nederland bieden én verzekeringen waarmee je je apparatuur overal ter wereld kunt verzekeren. Een goede aanvulling op je verzekering als je jouw dure laptop meeneemt op reis.

Heb ik een elektronicaverzekering nodig?

Iedere zzp’er die met apparatuur werkt, kan deze elektronicaverzekering nodig hebben. Werk je bijvoorbeeld als IT-er of designer? Dan werk je vaak met dure apparatuur die je goed wilt verzekeren. Maar ook als consultant, coach of adviseur kun je deze verzekering afsluiten.

Nieuwwaardegarantie tot drie jaar

Met een elektronicaverzekering krijg je bij schade tot drie jaar na aanschaf van de apparatuur de nieuwwaarde vergoed. Handig, want je apparatuur is vaak een grote investering die je niet in een paar dagen terug verdient. En de apparatuur waar je mee werkt, is vaak kwetsbaar en diefstalgevoelig. Bij een inbraak is je laptop vaak het eerste dat wordt meegenomen

Extra kosten

Extra kosten die je maakt, zijn meeverzekerd tot een bepaald bedrag. Is jouw apparatuur kapot en moet deze gerepareerd worden? Dan kan je bijvoorbeeld tijdelijk iets huren. De kosten hiervoor zijn verzekerd op een  elektronicaverzekering.

Inventaris- en goederenverzekering

Veelgestelde vragen

De premie is onder meer afhankelijk van de waarde van de apparatuur die je wilt verzekeren en de gekozen dekking. Kies je voor een werelddekking? Dan betaal je hiervoor extra premie.

Ja, de belastingdienst ziet verzekeringspremies als zakelijke kosten. Deze kosten zijn daarom fiscaal aftrekbaar.

Over verzekeringen betaal je geen BTW, maar assurantiebelasting. Toevallig is dit hetzelfde percentage. Deze assurantiebelasting is niet verrekenbaar.

Deze verzekering dekt schade door alle gebeurtenissen die plotseling en onvoorzien zijn veroorzaakt.

Dat verschilt per verzekeraar en verzekering. Binnen het ZZP Schadepakket is bijvoorbeeld € 5.000,- verzekerd. Maar je hebt ook verzekeringen waar je als klant het verzekerde bedrag zelf bepaalt. Je geeft dan de waarde van al jouw elektronica op als verzekerd bedrag.

Voor elke (ZZP) klant die met elektronica, die onder de definitie elektronica (zie n.) valt, werkt. Je kunt vooral zeggen voor iedereen waarbij elektronica een belangrijk onderdeel van z’n werkzaamheden uitmaakt en dus haast niet zonder kan. En dus snel weer aan de slag wil.

Bijvoorbeeld een bouwvakker die weinig met elektronica doet. Maar ook dan kan deze verzekering interessant zijn. Ook een bouwvakker zal namelijk thuis zijn administratie moeten bijwerken.

Diefstalschade, het per ongeluk laten vallen van een laptop, het morsen van een kop thee/koffie over de elektronica, van de tafel stoten van de elektronica, etc.

Vaak is opzet uitgesloten, dus wanneer een klant bijvoorbeeld bewust een laptop laat vallen is dat niet verzekerd. Ook is diefstal zonder inbraak (dus braakschade aan het gebouw) vaak niet verzekerd. Daarnaast is bijvoorbeeld slijtage, krassen en andere ontsiering niet verzekerd.

Met een reconstructiekosten reconstrueer je jouw administratie. Als die er niet meer is, kan dat behoorlijk vervelend zijn voor een klant (wel of geen ZZP’er). Goed om te weten: reconstructiekosten worden niet altijd standaard meeverzekerd: dat verschilt per verzekeraar en verzekering.

Met een elektronicaverzekering heb je een uitgebreidere dekking dan op een reguliere inventarisverzekering. Ook heb je vaak een dekking buiten de locatie: binnen het ZZP Schadepakket standaard een Nederland dekking. Vaak kan er gekozen worden voor dekking in Nederland, Europa of Werelddekking (uiteraard tegen betaling).

Dat verschilt per verzekeraar en verzekering. In sommige gevallen betaal je een vaste premie met een vast verzekerd bedrag (vaak zit het dan in een pakketje). Vaker is er geen sprake van een vaste premie. Dan bepalen het verzekerd bedrag en de keuze voor Nederland, Europa of Werelddekking de hoogte van de premie.

Elektronica zijn bedrijfsklare apparaten die zijn geprogrammeerd om elektronisch informatie te verwerken en worden gebruikt voor het uitoefenen van de activiteit. Onder elektronica verstaan wij:

  • Computerapparatuur;
  • Kantoorelektronica;
  • Betaalautomaten;
  • Productherkenningssystemen;

Een mobiele telefoon of smartphone, een elektronische informatiedrager en de standaardsoftware valt ook onder elektronica. Let op: onder elektronica valt niet een apparaat dat behoort tot de voorraad.