Inventaris- en goederenverzekering voor zzp'ers en freelancers
Met een inventaris- en goederenverzekering krijg je schade aan jouw zakelijke inboedel of handelsgoederen vergoed. Bij schade krijg je het bedrag voor nieuwe spullen van dezelfde soort, kenmerken en kwaliteit vergoed.
Ben jij zzp’er en heb je bezittingen zoals meubelen, machines of een voorraad goederen die je opslaat? Dan is het zinvol om deze te verzekeren tegen risico’s zoals brand, inbraak of waterschade. Met nieuwe spullen is je bedrijf snel weer actief na een calamiteit.
Ook kun je op deze verzekering huurdersbelang verzekeren. Dit zijn verbeteringen die je aanbrengt aan je huurpand. Denk bijvoorbeeld aan een keukenblok of zonnepanelen.
Aanvullend kun je kiezen voor een dekking voor glas. Denk aan ramen en deuren, windschermen, balkon- en terreinafscheidingen, toonbanken en vitrines. Maar ook gebogen ruiten en hardglazen deuren kan je aanvullend verzekeren. Opschriften en versieringen op ruiten kan je standaard meeverzekeren, of als extra dekking meeverzekeren. Dit hangt af van je beroep.
Welke risico’s dekt een inventaris- en goederenverzekering af?
Een inventaris- en goederenverzekering dekt de financiële risico’s van schade aan jouw bezittingen. Het gaat om bijvoorbeeld brand, bliksem, storm, lekkage, neerslag, inbraak, of vandalisme.
Wel gedekt
- Schade aan je bezittingen. Dit kan inventaris, goederen of huurdersbelang zijn
- Ook gedekt als deze tijdelijk op een andere plek staan
- Deze zaken zijn verzekerd op basis van nieuwwaarde
- Contant geld tot € 1.000,-
- Spullen van andere bedrijven of personen tot € 5.000,-.
- Kosten om schade te beperken. Bijvoorbeeld een blusdeken wat bij brand wordt ingezet
Niet gedekt
- Met opzet veroorzaakte schade
- Schade aan software. Hiervoor sluit je een computer- elektronicaverzekering af
- Aardbeving, vulkanische uitbarsting of grondwater
- Schade die is veroorzaakt door een vaartuig, luchtvaartuig (ook een drone) of motorrijtuig
Andere schadeverzekeringen voor zzp’ers
Naast de inventaris- en goederenverzekering zijn er ook andere verzekeringen die je als zzp’er kunt afsluiten om verschillende risico’s af te dekken, zoals:
Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven
De aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen van schades die jij bij anderen veroorzaakt.
Rechtsbijstandsverzekering
De rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp als er een geschil is met bijvoorbeeld een klant of leverancier.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is aan te raden wanneer jij als zzp’er schade aan het vermogen van een ander kan veroorzaken. Bijvoorbeeld als je een verkeerd advies geeft en de klant hierdoor financiële schade oploopt.
Autoverzekering
Heb jij een zakelijke auto? Dan heb je ook een zakelijke autoverzekering nodig. Deze verzekering is er niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor bestelauto’s en vrachtauto’s.
Computer-/ elektronicaverzekering
Heb je kostbare computers of andere elektronica? Dan biedt de computer elektronica verzekering een uitgebreide dekking. Je verzekert hiermee ook de kosten om data terug te krijgen bij schade.
CAR- of Montageverzekering
De constructieverzekering of montageverzekering is onmisbaar voor zzp’ers in de bouw. Ben jij aannemer of loodgieter? Dan verzeker je ook het werk dat je in uitvoering hebt.
Bedrijfsschadeverzekering
Heb je een (web)winkel en kan je door brand of een storing van je website tijdelijk niet verkopen? Dan vergoedt de bedrijfsschadeverzekering de gemiste (bruto)winst in deze periode.
Eigen vervoerverzekering
Liggen er dure gereedschappen in je eigen bedrijfswagen? Dan is een eigen vervoerverzekering de oplossing voor bijvoorbeeld beschadigd of gestolen gereedschap.
Voordelen van een inventaris- en goederenverzekering
Een inventaris- en goederenverzekering geeft financiële zekerheid aan jou als zzp’er. Je staat niet dagelijks stil bij je risico’s en bent liever bezig met je klanten en het organiseren van je bedrijf. Echter kunnen je bezittingen op vele manieren beschadigd raken.
Want stel dat er brand uitbreekt en je moet alles vervangen? Of je hebt een lekkage en kan je gehele voorraad weggooien? Ben jij dan in staat deze bezittingen vanuit je eigen middelen te vervangen?
In de meeste situaties vergoedt de inventaris- en goederenverzekering de nieuwwaarde. Je krijgt dus een bedrag om nieuwe spullen aan te schaffen. Zijn je bezittingen dusdanig oud dat ze minder dan 40% waarde hebben vergeleken met de nieuwwaarde? Dan vergoedt de verzekeraar de dagwaarde.
De prijs die je betaalt voor een inventaris- en goederenverzekering is relatief klein. Je koopt er een stuk zekerheid mee voor jouw bedrijf.
Hoe komt een inventaris- en goederenverzekering tot stand?
Een inventaris- en goederenverzekering afsluiten is eenvoudig. Met een aantal klikken bereken je de verzekeringspremie. Wil je de verzekering snel afsluiten? Dat kan! Je ontvangt na het afsluiten direct een bevestiging van de verzekering in je mailbox en bent vanaf dat moment verzekerd.
Bovendien word je binnen één werkdag gebeld door een adviseur die jouw pakket met je doorneemt en controleert. Zo weet je zeker dat je de juiste verzekeringen afsluit. Alle verzekeringen zijn dagelijks opzegbaar, je zit nergens aan vast.
Waar moet je als zzp’er aan voldoen om een inventaris- en goederenverzekering af te sluiten?
Iedere zzp’er die een inventaris- en goederen verzekering wil afsluiten, moet een KVK-nummer hebben. Door middel van jouw KVK-nummer bereken je direct je premie. 80% van de zzp’ers kan het beroep meteen verzekeren. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je activiteiten er niet tussen staan? Dan kun je bellen.