Wat is de bijdrage Zorgverzekeringswet?

Laatste update: 18-08-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Bijdrage zorgverzekeringswet

De bijdrage Zorgverzekeringswet is hoe je mee betaalt aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg. Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Voor zelfstandigen gaat de betaling hiervan niet vanzelf! Lees nu hoe het zit met zorgverzekeringswet zzp.

Zet geld opzij

Werknemers in loondienst betalen geen Zvw-bijdrage: dit doet de werkgever. Het is daarmee een werkgeverslast. Als zelfstandig ondernemer is het ingewikkelder. Je moet namelijk zelf het geld overdragen aan de Belastingdienst. Dit doe je meestal aan het begin van het jaar. Je ontvangt dan een aanslagbiljet met daarop het te betalen bedrag. Dit bedrag is een schatting gebaseerd op je inkomen van vorig jaar. Houd hier rekening mee en zet er geld voor opzij. Als je te veel hebt betaald, kun je een gedeelte terugvragen.

Een tip, bij de Knab kan je (gratis) extra spaarrekeningen openen die je als potjes kunt gebruiken. Ze bieden een automatisering aan die je zelf in kan stellen. Zo kan je gelijk 5,43% van het geld wat op je rekening komt apart zetten voor de bijdrage zorgverzekeringswet en kom je niet voor verrassingen te staan.

knab-logo

Knab Zakelijk

Meer informatie

Normaal tarief: €7 per maand

1e jaar €3,50 p/m

64% van de zzp'ers kiest Knab

5/5

Makkelijk en snel online te openen (<10 minuten). Je ontvangt de bankpas binnen 5 dagen.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet zzp

Als zelfstandig professional betaal je de bijdrage Zorgverzekeringswet meestal één keer per jaar, maar je kunt ook bij de Belastingdienst een schatting laten maken zodat je maandelijks vooraf kunt betalen.

In 2023 is het bedrag dat je moet betalen 5,43 procent van je inkomen. Het geldt alleen voor de eerste 66.956 euro die je verdient. Dit houdt in dat je maximaal 5,43 procent betaalt van 66.956 euro. Over 2022 is dit maximaal 5,5 procent van 59.706 euro.

Waarom betaal je dit?

Elk jaar maakt de regering een begroting van het geld dat nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland de noodzakelijke medische zorg kan krijgen. Met de bijdrage Zorgverzekeringswet betaal je hieraan mee.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee