ZZP Servicedesk

Wat is de bijdrage Zorgverzekeringswet?

Wat is de bijdrage Zorgverzekeringswet?

Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg. Voor zelfstandigen gaat de betaling hiervan niet vanzelf!

Zet geld opzij

Werknemers in loondienst betalen geen Zvw-bijdrage: dit doet de werkgever. Het is daarmee een werkgeverslast. Als zelfstandig ondernemer is het ingewikkelder. Je moet namelijk zelf het geld overdragen aan de Belastingdienst. Dit doe je meestal aan het begin van het jaar. Je ontvangt dan een aanslagbiljet met daarop het te betalen bedrag. Dit bedrag is een schatting gebaseerd op je inkomen van vorig jaar. Houd hier rekening mee en zet er geld voor opzij. Als je te veel hebt betaald, kun je een gedeelte terugvragen.

Inkomensafhankelijk

Als zelfstandig professional betaal je de bijdrage Zorgverzekeringswet meestal één keer per jaar, maar je kunt ook bij de Belastingdienst een schatting laten maken zodat je maandelijks vooraf kunt betalen.
 

In 2020 is het bedrag dat je moet betalen 5,45 procent van je inkomen. Het geldt alleen voor de eerste 57.232 euro die je verdient. Dit houdt in dat je maximaal 5,45 procent betaalt van 57.232 euro. In 2021 is dit maximaal 5,75 procent van 58.332 euro.

Waarom betaal je dit?

Elk jaar maakt de regering een begroting van het geld dat nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland de noodzakelijke medische zorg kan krijgen. Met de bijdrage Zorgverzekeringswet betaal je hieraan mee.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.