7 programma’s die het werken op de computer makkelijker maken

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

programmas werken computer makkelijker

Het werken op de computer kan makkelijker gemaakt worden. Soms zijn de standaardprogramma’s, als Word of Excel, te ingewikkeld, soms vind je het irritant om meerdere programma’s te moeten openen om een simpel klusje als een artikel te schrijven af te handelen en soms verwacht je gewoon van je computer dat hij met je ‘meedenkt’: aangeeft dat het tijd is om naar bed te gaan bijvoorbeeld. Hier zijn een aantal applicaties om het werken op de computer aangenamer te maken.

Voor het schrijven van lange teksten: Literature and Latte

Op de website van Software bedrijf Literature and Latte staan twee interessante applicaties die het schrijven van teksten voor journalisten, boekschrijvers en bloggers ondersteunen: Scapple en Scrivener. Met Scapple kun je makkelijk je tekstideeën neerzetten en deze met elkaar verbinden door lijntjes. Het is een soort van mindmap, maar dan op de computer. Het voordeel is dat je hier je notities makkelijk kunt bewerken, kunt verschuiven en nooit zonder papier zit. En als je dan je mindmap helemaal uitgetekend hebt, staat je uiteindelijke tekst, boek of document zó op papier.
Het andere programma dat Literature and Latte uitgeeft is Scrivener. Dit programma begeleidt je in het hele proces vanaf het idee voor een tekst tot het eindresultaat. Je kunt hierin makkelijk een soort van post-its maken voor naast de tekst die je in een beginstadium hebt geschreven. Ook kun je meerdere documenten tegelijk openen en in één document samenvoegen zonder te knippen en te plakken, of jouw onderzoek naar je onderwerp uploaden en notities plaatsen bij stukken tekst. Zowel Scapple als Scrivener hebben een gratis trial periode. Als je ze langer wilt gebruiken, betaal je 10 tot 20 euro voor Scapple en 30 tot 40 euro voor Scrivener, afhankelijk van je besturingssysteem.
Effectiever werken
Effectiever ondernemen

Werk effectief en bereik meer

Gratis meedoen

Tegen verblinding: F.lux

Het licht van je beeldscherm kan belastend zijn voor je ogen. Zeker als je midden in de nacht een idee hebt en dat op je computer, mobiel of tablet wilt intikken, word je vaak verblind door het licht. Werk jij sowieso vaak in de avond? Dan is het door je computer extra lastig een biologisch ritme te behouden als het licht van je beeldscherm ervoor zorgt dat je wakker blijft. F.lux zorgt ervoor dat je scherm zich aanpast aan de tijd van de dag. In de ochtend en middag schijnt je scherm zoals normaal. Zodra de zon ondergaat, wordt het licht van je beeldscherm ook minder fel. Dit zorgt ervoor dat je ogen minder worden belast door het licht.

Flexibel werken: Dropbox

Dropbox is ideaal voor zelfstandigen die werken vanaf meerdere computers of op meerdere plekken. Alle soorten bestanden die jij in Dropbox gooit, staat direct in de cloud en kun jij openen door in te loggen op de website van Dropbox of de applicatie te openen. Het is momenteel tot 2GB gratis, wat voor tekstbestanden genoeg is. Wil je ook gebruik maken van Dropbox voor videobestanden of afbeeldingen? Dan is het misschien verstandig om te upgraden naar 50GB voor 10 euro per maand.

To do’s rangschikken: Trello

Ligt jouw bureau ook altijd vol met post-its en losse blaadjes en vergeet je hierdoor wat je echt moet doen? Met Trello maak je een handige to-do lijst die aangeeft waarmee je bezig bent en wat je af hebt. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van wat je gedaan hebt en wat je nog moet doen.
Het is een gratis applicatie die al door meer dan 5 miljoen mensen wordt gebruikt. Hij heeft handige extra’s als het toevoegen van andere mensen aan taken en het werkt goed samen met programma’s als Dropbox en Google Drive. Nutteloze functie heeft Trello ook, maar die zie je niet tenzij jij ze aanzet, zoals mensen laten stemmen op taken. Zelfs werknemers van succesvolle bedrijven als Google en Spotify maken gebruik van Trello, dus het zal het zeker waard zijn om te bekijken.
monday
Projectmanagement – Monday

1 van de beste tools voor projecten

Bekijk nu

Wachtwoorden: KeePass

Vaak heb je verschillende wachtwoorden voor verschillende websites, programma’s en e-mailadressen. KeePass zorgt ervoor dat al deze wachtwoorden op één plek te vinden zijn. Je hebt dan nog maar één wachtwoord nodig om toegang te hebben tot al je wachtwoorden. Dit lijkt alsof het makkelijker is om al je wachtwoorden te krijgen voor iemand anders, maar het is beveiligd met de nieuwste encryptie algoritmes. Het is gratis en makkelijk te gebruiken.

Overal notities maken: Evernote

Met Evernote neem je jouw werkplek overal mee naar toe. De applicatie verzamelt al jouw notities, voicebestanden, foto’s en dergelijke die jij wilt bewaren. Ook mooi meegenomen: Evernote zorgt ervoor dat jouw teksten er verzorgd uitzien, zet je notities makkelijk om naar grafieken en synchroniseert al je apparaten. Deze synchronisatie zorgt ervoor dat je vanaf overal bij je werk kan. Het verschil met Dropbox is dat Dropbox speciaal voor opslag is, terwijl Evernote ook helpt bij het bewerken van documenten en niet geschikt is voor grote bestanden.
Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Snel met je nieuwe device aan de slag: Ninite

    Hoewel dit geen applicatie is, zorgt Ninite er wel voor dat je al jouw applicaties in één keer downloadt en installeert op je pc. Dit is vooral handig als je een nieuwe computer hebt. Op Ninite kun je kiezen welke browser, tekst editor, mediaspelers enzovoorts je wilt. Na het aanvinken van de programma’s die jij nodig hebt, klik je op de installeerknop en worden alle programma’s vanzelf geïnstalleerd zonder de vervelende functies zoals toolbars voor in je browser.

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee