Veilig wifi’en met VPN

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Veilig internetten met een VPN

In de stad, het café of zelfs buiten op het strand. Overal zijn openbare wifi-netwerken te vinden. Dat is ideaal, want je kan op elke plek werken. Maar dit soort netwerken zijn niet overal veilig. Hoe kan je er toch gebruik van maken zonder dat iemand anders meekijkt?

Hoe ontdek je of een wifi-netwerk veilig is?

Het is algemeen bekend dat je via een onbeveiligd publiek wifi-netwerk geen bankzaken of andere persoonlijke informatie moet delen, want hackers liggen op de loer. Bij onbekende of onbeveiligde netwerken is onduidelijk wie de eigenaar is en wordt ook niet om een wachtwoord gevraagd. Gebruik daarom zo vaak mogelijk je mobiele data om het internet op te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je smartphone, tablet of laptop niet standaard zoekt naar wifi-netwerken. Zorg er ook voor dat je firewall en virusscanner up-to-date zijn, net als je besturingsprogramma.

Virtual Private Network

Wil je toch gevoelige gegevens bekijken via een openbaar netwerk, dan kun je op bijvoorbeeld je smartphone of tablet gebruikmaken van een Virtual Private Network (VPN). Dan weet je zeker dat je mobiele internetverkeer wordt versleuteld en je veilig en anoniem online bent. Met een VPN-verbinding kun je vanaf elke locatie zonder zorgen het internet op. Het is een beveiligde verbinding tussen je laptop en je netwerk waarbij je online activiteiten worden versleuteld. Als je gebruikmaakt van zo’n dienst, log je direct na de verbinding met een open wifi-netwerk in met de VPN-server. Je kan hem altijd aan laten, maar een VPN vertraagt meestal wel je verbinding. Je IP-adres wordt ook afgeschermd. Je kan zelfs geblokkeerde pagina’s bezoeken.

VPN-diensten

Er zijn talloze externe VPN-diensten waarmee je gratis of voor een vast bedrag veilig kunt surfen. Er zijn verschillende abonnementsvormen, waarbij een jaarovereenkomst het voordeligst is. Kijk eens in de App Store of Google Play. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Tunnelbear

Bij de app Tunnelbear, voor iOS en Android, mag je standaard 500MB aan data per maand beveiligd versturen. Een betaald abonnement levert je nog vaker veiligheid op. Die heb je al voor ongeveer € 4,- per maand.

  • Hideman VPN

Hideman VPN kijkt naar de tijd die je spendeert met veilig internetten in plaats van de hoeveelheid data die je verzendt. Per week mag je maximaal 7 uur aan de slag met de app, tot maximaal 2GB aan dataverkeer per maand. Als je betaalt, kan je uiteraard meer. Je hebt de keuze tussen Ultimate (7 dollar per maand) en Mobile (2,9 dollar per maand).

  • Hotspot Shield VPN

Ook met Hotspot Shield VPN installeer je gratis software waarmee een beveiligde verbinding kan worden gemaakt via de servers van de aanbieder. Voor een ‘elite-abonnement’ ben je € 11,90 per maand kwijt. Als je een langer abonnement afsluit, betaal je minder per maand.

  • Private Internet Access

Private Internet Access beschermt al je apparaten. Met je gebruikersnaam en wachtwoord kun je op je pc, smartphone of tablet een anonieme verbinding instellen. Je betaalt maandelijks 6,95 dollar.

NordVPN

Veilig online internetten met een VPN

Bekijk nu

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee