ZZP Servicedesk

Veilig wifi’en met VPN

Veilig wifi’en met VPN

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
In de stad, het café of zelfs buiten op het strand. Overal zijn openbare wifi-netwerken te vinden. Dat is ideaal, want je kan op elke plek werken. Maar dit soort netwerken zijn niet overal veilig. Hoe kan je er toch gebruik van maken zonder dat iemand anders meekijkt?
Hoe ontdek je of een wifi-netwerk veilig is?
Het is algemeen bekend dat je via een onbeveiligd publiek wifi-netwerk geen bankzaken of andere persoonlijke informatie moet delen, want hackers liggen op de loer. Bij onbekende of onbeveiligde netwerken is onduidelijk wie de eigenaar is en wordt ook niet om een wachtwoord gevraagd.
 
Gebruik daarom zo vaak mogelijk je mobiele data om het internet op te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je smartphone, tablet of laptop niet standaard zoekt naar wifi-netwerken. Zorg er ook voor dat je firewall en virusscanner up-to-date zijn, net als je besturingsprogramma.
 

Virtual Private Network

Wil je toch gevoelige gegevens bekijken via een openbaar netwerk, dan kun je op bijvoorbeeld je smartphone of tablet gebruikmaken van een Virtual Private Network (VPN). Dan weet je zeker dat je mobiele internetverkeer wordt versleuteld en je veilig en anoniem online bent.
 
Met een VPN-verbinding kun je vanaf elke locatie zonder zorgen het internet op. Het is een beveiligde verbinding tussen je laptop en je netwerk waarbij je online activiteiten worden versleuteld. Als je gebruikmaakt van zo’n dienst, log je direct na de verbinding met een open wifi-netwerk in met de VPN-server. Je kan hem altijd aan laten, maar een VPN vertraagt meestal wel je verbinding. Je IP-adres wordt ook afgeschermd. Je kan zelfs geblokkeerde pagina’s bezoeken.
 

VPN-diensten

Er zijn talloze externe VPN-diensten waarmee je gratis of voor een vast bedrag veilig kunt surfen. Er zijn verschillende abonnementsvormen, waarbij een jaarovereenkomst het voordeligst is. Kijk eens in de App Store of Google Play. Een aantal mogelijkheden zijn:
  • Tunnelbear
Bij de app Tunnelbear, voor iOS en Android, mag je standaard 500MB aan data per maand beveiligd versturen. Een betaald abonnement levert je nog vaker veiligheid op. Die heb je al voor ongeveer € 4,- per maand.
  • Hideman VPN
Hideman VPN kijkt naar de tijd die je spendeert met veilig internetten in plaats van de hoeveelheid data die je verzendt. Per week mag je maximaal 7 uur aan de slag met de app, tot maximaal 2GB aan dataverkeer per maand. Als je betaalt, kan je uiteraard meer. Je hebt de keuze tussen Ultimate (7 dollar per maand) en Mobile (2,9 dollar per maand).
  • Hotspot Shield VPN
Ook met Hotspot Shield VPN installeer je gratis software waarmee een beveiligde verbinding kan worden gemaakt via de servers van de aanbieder. Voor een ‘elite-abonnement’ ben je € 11,90 per maand kwijt. Als je een langer abonnement afsluit, betaal je minder per maand. 
  • Private Internet Access
Private Internet Access beschermt al je apparaten. Met je gebruikersnaam en wachtwoord kun je op je pc, smartphone of tablet een anonieme verbinding instellen. Je betaalt maandelijks 6,95 dollar.
  • F-Secure Freedome
F-Secure, een bedrijf dat al jarenlang antivirus- en antimalwarepakketten voor Windows maakt, zit achter de app F-Secure Freedom. De tool is gratis te installeren. Je krijgt een week de tijd om alles uit te proberen. Daarna betaal je € 4-, per maand of € 49,95 per jaar.
 
Vergeet overigens niet als je klaar bent met internet, je wifi weer uit te zetten zodat kwaadwillenden niet de kans krijgen om alsnog in jouw device in te breken!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Ga na of een aov iets voor jou is
Slechts 1 op de 5 zelfstandigen is verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Voor sommigen is dat niet zo erg, omdat zij bijvoorbeeld ook nog in loondienst werken of een partner hebben die genoeg verdient. Maar heb je je…
goede voornemens voor zzp'ers
Hoewel er tussen 31 december en 1 januari feitelijk weinig verandert, voelt de eerste dag van het nieuwe jaar toch altijd als een schone lei. En waarom zou je eigenlijk wachten tot 1 januari? December is hét moment om alvast over veranderingen na…
Corona en zzp
Voor sommige zzp’ers slaat het coronavirus genadeloos hard toe. Op onze Facebookpagina zien we talloze voorbeelden van ondernemers, die meerdere maanden omzet kwijt zijn. Wat kun je nu doen om zoveel mogelijk omzet veilig te stellen? We zetten de…
Ronald Kleverlaan
Als (startende) zzp’er kan het een grote uitdaging zijn om zakelijk kapitaal te lenen. Maar met de komst van non-bancaire financieringsvormen is het aanvragen van krediet bij een bank niet de enige manier om aan geld te komen. En vaak kan dat nog…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.