Als zzp’er starten vanuit de WW: houd hier rekening mee

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Starten vanuit ww
Wanneer je je baan verliest en in de WW terechtkomt heb je twee opties: keihard solliciteren om weer een baan in loondienst te vinden of voor jezelf beginnen. Kies dan voor de vrijheid en word zzp'er! Wil jij starten als zzp'er terwijl je een uitkering hebt? Dan kan je werkcoach van het UWV je daarin ondersteunen.
Om zeker te weten dat je voor jezelf wilt en kunt beginnen, moet je veel onderzoek doen. Er komt namelijk veel kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Het UVW helpt je hierbij, zes weken lang mag je gebruik maken van een onderzoeksperiode. In deze periode zoek je precies uit wat je allemaal nodig hebt voor je start. Denk hierbij aan de haalbaarheid van je plan, financiering, een ondernemingsplan en belastingen. In deze zes weken hoef je niet te solliciteren en behoudt je gewoon je uitkering.
Besluit je om te gaan starten? Het UWV biedt voor de opstartperiode een startersregeling aan. Dit houdt in dat je 26 weken de tijd krijgt om je bedrijf op te starten. Tijdens die periode krijg je 29 procent minder WW, maar je sollicitatieplicht vervalt en alle inkomsten die je binnenhaalt mag je houden. Het is overigens niet toegestaan om werkzaamheden voor je oude werkgever. Dit mag pas als de 26 weken verstreken zijn. Doe je dit toch binnen de periode van de startersregeling dan vervalt je WW-uitkering en riskeer je een boete.

Bijstand

Als je na de 26 weken nog niet genoeg verdient om rond te komen, heb je een flink probleem. Je recht op een uitkering vervalt en dat betekent dat je in de bijstand terechtkomt. “Tenzij je een eigen huis hebt. Dan heb je geen recht op een bijstandsuitkering en moet je zorgen dat je zo snel mogelijk weer een baan in loondienst vindt”, aldus Wessel Agterhof, woordvoerder van het UWV.

Toestemming

Het is echter niet zo dat iedereen die in de WW zit gebruik mag maken van de startersregeling. De werkcoach moet toestemming geven en die krijg je alleen wanneer je een goed onderbouwd plan hebt en je over ondernemerskwaliteiten beschikt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je in staat moet zijn om je eigen boekhouding bij te houden.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Niet stimuleren

Zo’n 13.000 tot 14.000 WW’ers per jaar krijgen de mogelijkheid van de startersregeling gebruik te maken. “De wil om te starten moet wel echt uit de mensen zelf komen. Wij als UWV stimuleren dat niet, maar we bieden wel wat ondersteuning. Het is verder volledig aan de mensen zelf. We houden ook niet bij hoeveel mensen vanuit de startersregeling succesvol ondernemer worden”, laat Agterhof weten.

50-plussers

Vooral voor 50-plussers kan het verstandig zijn om te starten vanuit de WW, vertelt hij. “Met name ouderen hebben heel veel moeite om weer in loondienst aan de slag te gaan. Werkgevers nemen liever jongeren aan, ondanks dat ouderen meer kennis hebben en loyalere werknemers zijn. We zien dat als 50-plussers als zzp’er aan de slag gaan, hun leeftijd ineens niet meer van belang is voor opdrachtgevers. Ze worden vanwege hun ervaring juist eerder ingehuurd. Mits ze een concurrerend uurloon rekenen natuurlijk.”
Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee