ZZP Servicedesk

Als zzp’er starten vanuit de WW: houd hier rekening mee

Als zzp'er starten vanuit de ww

Als zzp’er starten vanuit de WW: houd hier rekening mee

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wanneer je je baan verliest en in de WW terechtkomt heb je twee opties: keihard solliciteren om weer een baan in loondienst te vinden of voor jezelf beginnen. Kies dan voor de vrijheid en word zzp'er! Wil jij starten terwijl je een uitkering hebt? Dan kan je werkcoach van het UWV je daarin ondersteunen.
Om zeker te weten dat je voor jezelf wilt en kunt beginnen, moet je veel onderzoek doen. Er komt namelijk veel kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Het UVW helpt je hierbij, zes weken lang mag je gebruik maken van een onderzoeksperiode. In deze periode zoek je precies uit wat je allemaal nodig hebt voor je start. Denk hierbij aan de haalbaarheid van je plan, financiering, een ondernemingsplan en belastingen. In deze zes weken hoef je niet te solliciteren en behoudt je gewoon je uitkering.
Besluit je om te gaan starten? Het UWV biedt voor de opstartperiode een startersregeling aan. Dit houdt in dat je 26 weken de tijd krijgt om je bedrijf op te starten. Tijdens die periode krijg je 29 procent minder WW, maar je sollicitatieplicht vervalt en alle inkomsten die je binnenhaalt mag je houden. Het is overigens niet toegestaan om werkzaamheden voor je oude werkgever. Dit mag pas als de 26 weken verstreken zijn. Doe je dit toch binnen de periode van de startersregeling dan vervalt je WW-uitkering en riskeer je een boete.

Bijstand

Als je na de 26 weken nog niet genoeg verdient om rond te komen, heb je een flink probleem. Je recht op een uitkering vervalt en dat betekent dat je in de bijstand terechtkomt. “Tenzij je een eigen huis hebt. Dan heb je geen recht op een bijstandsuitkering en moet je zorgen dat je zo snel mogelijk weer een baan in loondienst vindt”, aldus Wessel Agterhof, woordvoerder van het UWV.

Toestemming

Het is echter niet zo dat iedereen die in de WW zit gebruik mag maken van de startersregeling. De werkcoach moet toestemming geven en die krijg je alleen wanneer je een goed onderbouwd plan hebt en je over ondernemerskwaliteiten beschikt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je in staat moet zijn om je eigen boekhouding bij te houden.

Niet stimuleren

Zo’n 13.000 tot 14.000 WW’ers per jaar krijgen de mogelijkheid van de startersregeling gebruik te maken. “De wil om te starten moet wel echt uit de mensen zelf komen. Wij als UWV stimuleren dat niet, maar we bieden wel wat ondersteuning. Het is verder volledig aan de mensen zelf. We houden ook niet bij hoeveel mensen vanuit de startersregeling succesvol ondernemer worden”, laat Agterhof weten.

50-plussers

Vooral voor 50-plussers kan het verstandig zijn om te starten vanuit de WW, vertelt hij. “Met name ouderen hebben heel veel moeite om weer in loondienst aan de slag te gaan. Werkgevers nemen liever jongeren aan, ondanks dat ouderen meer kennis hebben en loyalere werknemers zijn. We zien dat als 50-plussers als zzp’er aan de slag gaan, hun leeftijd ineens niet meer van belang is voor opdrachtgevers. Ze worden vanwege hun ervaring juist eerder ingehuurd. Mits ze een concurrerend uurloon rekenen natuurlijk.”
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

zzp'er aan de telefoon
Veel zzp’ers vervloeken het, maar tegelijkertijd is het voor velen een cruciale stroom van nieuwe klanten: koud bellen. Vanaf 1 juli 2021 verbiedt de nieuwe Telecommunicatiewet jou als zzp’er deze koude manier van acquisitie toe te passen. Wat…
Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Waarom SEO zo belangrijk is? Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al jouw potentiële klanten niet anders. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog…
Onze zzp'ers Naomi Gezius
Zzp’er Naomi Gezius helpt kleine en grote ondernemers uit de juridische zorgen. Naast het opstellen en nakijken van verschillende belangrijke contracten, begeleidt ze ondernemers ook in verschillende juridische trajecten. Hoe zorg je ervoor dat…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.