De zakelijke autoverzekering voor zzp’ers: dit moet je weten

Laatste update: 03-12-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Zakelijke auto verzekering

Heb jij als zzp’er een nieuwe auto op het oog? Het kan voordelig zijn een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Waar moet je precies op letten en wat zijn de grootste voordelen?

Wanneer is een autoverzekering verplicht?

Per wet ben je als autobezitter altijd verplicht minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering af te sluiten. Deze verplichting geldt dus zowel voor auto’s die op je bedrijf staan als auto’s die je privé in bezit hebt.

Wanneer is een zakelijke autoverzekering verplicht?

Of een zakelijke autoverzekering verplicht is, hangt af van je boekhouding. Staat de auto in de boekhouding van je onderneming, dan noemen we dit een bedrijfsauto. Voor deze voertuigen is een zakelijke autoverzekering verplicht.

Is een zakelijke autoverzekering goedkoper?

Een zakelijke autoverzekering heeft meestal een hogere premie dan een particuliere verzekering. Bedrijfsauto’s rijden vaak namelijk meer kilometers, hebben vaak meerdere bestuurders en rijden op drukkere en gevaarlijkere tijdstippen. De kans op schade is dus groter. Voor het dragen van dit verhoogde risico’s willen verzekeraars meestal een hogere vergoeding terugzien.

Kan ik mijn zakelijke autoverzekering aftrekken van de belasting?

Ja! De premie is namelijk aftrekbaar van de belasting die je als ondernemer betaalt. Het is zelfs mogelijk de waarde van de auto exclusief btw te berekenen. Daardoor kun je de WA Beperkt Casco en WA Casco (All Risk) Bedrijfsautoverzekering zonder 21% btw afsluiten. Andere autokosten, zoals reparatie, onderhoud, brandstof en parkeerkosten, kun je bovendien ook aftrekken. Grote kans dat je met een zakelijke autoverzekering dus alsnog voordeliger uit bent.

Dekt mijn zakelijke autoverzekering de schade die ik privé rijd?

Soms rijd je in je vrije tijd in een bedrijfsauto. Bijvoorbeeld om de kinderen naar hun voetbalwedstrijd te brengen of om boodschappen te doen. Tijdens deze privérit kun je natuurlijk schade aan de bedrijfsauto rijden. Je zakelijke autoverzekering vergoedt in dat geval nog steeds de schade. Zelfs als dit gebeurt op zaterdagochtend op de parkeerplaats van de buurtsuper.

Dekt mijn privé autoverzekering de schade als ik zakelijk rijd?

Vaak wel, maar niet altijd. Bijvoorbeeld als je een particuliere autoverzekering hebt voor je taxibedrijf. Gebeurt er iets met de auto of de (spullen van de) inzittenden tijdens zakelijk gebruik, dan dekt een particuliere verzekering dit niet.

Hoe zit het als ik een bestelauto heb?

Er zit ook verschil in het type bedrijfsauto dat je rijdt. Heb je een bedrijfsauto met een ‘grijs kenteken’? En vervoer je vooral goederen? Dan is een bestelautoverzekering nodig; daarmee rijd je onbezorgd rond in je bestelbus. Zelfs als je die antieke kast van Marktplaats ophaalt in je vrije tijd. Zakelijke én privé-kilometers zijn namelijk onbeperkt verzekerd.

Conclusies en advies

Twijfel je na het lezen van dit artikel of je een auto privé of zakelijk wilt kopen en verzekeren? Ga goed na wanneer je de auto het vaakst gebruikt. Is dit in je vrije tijd of maak je vooral zakelijke ritten? Zakelijk is bijvoorbeeld het bezoeken van klanten en het vervoeren van spullen of mensen. Vergeet ook niet het woon-werkverkeer. Gebruik je de auto weinig voor je onderneming, bijvoorbeeld omdat je vooral vanuit huis werkt? Dan is het vaak voordeliger de auto privé te kopen en dus ook privé te verzekeren.

Lees ook ons premium whitepaper zakelijke auto kopen of leasen. Bespreek eventueel met een goede boekhouder wat de beste keuze is voor jouw unieke situatie.

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

Het eenvoudigste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Beoordeeld met een 9,7

Het boekhoudprogramma ontworpen voor zzp’ers.  Geniet nu van de gratis opties

Advies: Bekijk alle drie de programma’s en beoordeel welke het beste bij je past.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee