ZZP Servicedesk

De zakelijke autoverzekering voor zzp’ers: dit moet je weten

De zakelijke autoverzekering voor zzp’ers: dit moet je weten

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Heb jij als zzp’er een nieuwe auto op het oog? Het kan voordelig zijn een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Waar moet je precies op letten en wat zijn de grootste voordelen?

Wanneer is een autoverzekering verplicht?

Per wet ben je als autobezitter altijd verplicht minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering af te sluiten. Deze verplichting geldt dus zowel voor auto’s die op je bedrijf staan als auto’s die je privé in bezit hebt.

Wanneer is een zakelijke autoverzekering verplicht?

Of een zakelijke autoverzekering verplicht is, hangt af van je boekhouding. Staat de auto in de boekhouding van je onderneming, dan noemen we dit een bedrijfsauto. Voor deze voertuigen is een zakelijke autoverzekering verplicht.

Is een zakelijke autoverzekering goedkoper?

Een zakelijke autoverzekering heeft meestal een hogere premie dan een particuliere verzekering. Bedrijfsauto’s rijden vaak namelijk meer kilometers, hebben vaak meerdere bestuurders en rijden op drukkere en gevaarlijkere tijdstippen. De kans op schade is dus groter. Voor het dragen van dit verhoogde risico’s willen verzekeraars meestal een hogere vergoeding terugzien.

Kan ik mijn zakelijke autoverzekering aftrekken van de belasting?

Ja! De premie is namelijk aftrekbaar van de belasting die je als ondernemer betaalt. Het is zelfs mogelijk de waarde van de auto exclusief btw te berekenen. Daardoor kun je de WA Beperkt Casco en WA Casco (All Risk) Bedrijfsautoverzekering zonder 21% btw afsluiten. Andere autokosten, zoals reparatie, onderhoud, brandstof en parkeerkosten, kun je bovendien ook aftrekken. Grote kans dat je met een zakelijke autoverzekering dus alsnog voordeliger uit bent.

Dekt mijn zakelijke autoverzekering de schade die ik privé rijd?

Soms rijd je in je vrije tijd in een bedrijfsauto. Bijvoorbeeld om de kinderen naar hun voetbalwedstrijd te brengen of om boodschappen te doen. Tijdens deze privérit kun je natuurlijk schade aan de bedrijfsauto rijden. Je zakelijke autoverzekering vergoedt in dat geval nog steeds de schade. Zelfs als dit gebeurt op zaterdagochtend op de parkeerplaats van de buurtsuper.

Dekt mijn privé autoverzekering de schade als ik zakelijk rijd?

Vaak wel, maar niet altijd. Bijvoorbeeld als je een particuliere autoverzekering hebt voor je taxibedrijf. Gebeurt er iets met de auto of de (spullen van de) inzittenden tijdens zakelijk gebruik, dan dekt een particuliere verzekering dit niet.

Hoe zit het als ik een bestelauto heb?

Er zit ook verschil in het type bedrijfsauto dat je rijdt. Heb je een bedrijfsauto met een ‘grijs kenteken’? En vervoer je vooral goederen? Dan is een bestelautoverzekering nodig; daarmee rijd je onbezorgd rond in je bestelbus. Zelfs als je die antieke kast van Marktplaats ophaalt in je vrije tijd. Zakelijke én privé-kilometers zijn namelijk onbeperkt verzekerd.

Conclusies en advies

Twijfel je na het lezen van dit artikel of je een auto privé of zakelijk wilt kopen en verzekeren? Ga goed na wanneer je de auto het vaakst gebruikt. Is dit in je vrije tijd of maak je vooral zakelijke ritten? Zakelijk is bijvoorbeeld het bezoeken van klanten en het vervoeren van spullen of mensen. Vergeet ook niet het woon-werkverkeer. Gebruik je de auto weinig voor je onderneming, bijvoorbeeld omdat je vooral vanuit huis werkt? Dan is het vaak voordeliger de auto privé te kopen en dus ook privé te verzekeren. 

Lees ook ons premium whitepaper zakelijke auto kopen of leasen. Bespreek eventueel met een goede boekhouder wat de beste keuze is voor jouw unieke situatie.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Wat is een afschrijving
Een afschrijving is de voorspelde waardevermindering van een bedrijfsmiddel dat je hebt aangeschaft. Hoe werkt afschrijven…
Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…
Verkiezingsprogramma's ZZP Verkiezingsmatrix 2021 zzpsd
De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Politieke partijen hebben in verkiezingsprogramma’s hun standpunten over zzp’ers beschreven. Deze standpunten hebben wij verwerkt in stellingen. Zo zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen…
Tweede Kamerverkiezingen zzp'ers
De Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart komen snel dichterbij. Politieke partijen hebben in verkiezingsprogramma’s hun plannen voor de arbeidsmarkt beschreven en daarmee ook hun standpunten over zzp’ers: een aanzienlijk deel van het electoraat…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.