ZZPSERVICEDESK

Een minimumtarief van 16 euro voor zzp’ers

Een minimumtarief van 16 euro voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het duurt nog even, maar per 2021 zal er een minimumtarief van 16 euro voor zzp’ers gelden. Het kabinet is al langere tijd op zoek naar een manier om de groeiende groep schijnzelfstandigen te beschermen. Volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is dit tarief vergelijkbaar met het wettelijk minimumloon. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende sectoren.
Kabinet wil hiermee risico op armoede verkleinen

In strijd met Europese Regels

De Europese Commissie maakte eind vorig jaar duidelijk dat de kabinetsplannen om schijnzelfstandigheid en uitbuiting van zzp’ers tegen te gaan, in strijd zouden zijn met het EU-recht. Daarom is de uitvoering uitgesteld naar 2021. Het plan om, zzp’ers die onder het ‘gezag’ van een opdrachtgever werken en het normale werk uitvoeren, voortaan automatisch als werknemer te bestempelen, zal niet worden doorgevoerd. Dit melden minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) maandag.
 

Risico op armoede verkleinen

Het gebeurd nog te vaak dat zzp’ers voor een te laag tarief worden ingehuurd. Daarmee is de kans op armoede aanwezig. Met het instellen van het minimumtarief wil het kabinet de kans op armoede verkleinen. De Inspectie SZW gaat erop toezien of het minimumtarief in de praktijk wordt betaald.

Volgens het kabinet is het instellen van een minimumtarief niet zonder risico’s. Door een ondergrens aan het uurtarief te stellen, kan het kabinet niet voorkomen dat zzp’ers minder opdrachten krijgen. Het tarief kan ook als norm worden gezien waardoor de kans bestaat dat zzp’ers die nu meer dan 16 euro per uur verdienen straks minder zullen krijgen. De verantwoordelijkheid om het juiste uurtarief te betalen wordt bij de opdrachtgever gelegd.

 

Zelfstandigen- en opdrachtgeversverklaring

 • Voor zzp’ers met een uurtarief van minimaal 75 euro per uur komt er een zelfstandigenverklaring. Die verklaring moet vooraf zekerheid geven over premies, werknemersverzekeringen en pensioenverplichtingen. Zo weten de zzp’er en opdrachtgever zeker dat het niet gaat om een vast dienstverband met alle verplichtingen van dien.
 • Ook wordt er gewerkt aan een opdrachtgeversverklaring.  Deze kan door zzp’ers worden ingevuld door middel van een webmodule. Dit is de vervanging voor de wet DBA. Voor opdrachtgevers kan dit een zekerheid zijn van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. In deze webmodule maakt de zzp’er namelijk afspraken met de opdrachtgever over de onderlinge gezagshouding en de aard van werkzaamheden. Dit zal meer zekerheid moeten geven. Die webmodule wordt op dit moment nog getest en is in de loop van volgend jaar klaar voor gebruik, verwacht staatssecretaris Snel.
   

Bron: AD, NU.nl, NOS.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Noodpakket 2.0 bekendgemaakt
Van 1 juni tot eind augustus kunnen zzp’ers de Tozo-uitkering verlengen of aanvragen. De versoepelde voorwaarden uit Tozo 1 worden meegenomen, maar er gaat…
Tozo-regeling met strengere voorwaarden
De afgelopen maanden hebben honderdduizenden zzp’ers een beroep gedaan op de Tozo-uitkering. Deze zal vanaf 1 juni verlengd worden, maar dit keer met strengere…
Tips voor verkoop klanten coronacrisis
De coronacrisis raakt veel zzp’ers hard. Mogelijk heb je net als veel van je collega-zzp’ers te maken met geannuleerde opdrachten en omzetverlies. De economische…
Vanaf nu kun je op LinkedIn terecht of word lid
Alles op één plek Voor een lange tijd kende ZZP Servicedesk haar eigen community, genaamd MijnZZP. Een plek met downloads, posts, profielen van zzp’ers en evenementen.  Met…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.