Facturen maken in Canva

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Facturen maken in Canva

Mooie facturen die je volledig naar wenst aanpast maak je in Canva. Lees hier alles over het maken van facturen in Canva. Volg onze duidelijke instructievideo en maak zelf je eerste factuur in Canva.

👉 Gratis online factuur maken

Wat zijn facturen?

Een factuur is een document dat aangeeft wat door wie gekocht werd, wanneer, en voor hoeveel. Volgens de wet moet je alle facturen die je hebt verzonden minstens vijf jaar bewaren.

Bovendien kunnen facturen je beter inzicht geven in de prestaties van je bedrijf en kunnen ze helpen aantonen dat een klant je nog geld verschuldigd is. Lang verhaal kort: als je jouw onderneming serieus neemt, is het van cruciaal belang dat je een goed proces hebt om professionele facturen te maken

Waarom Canva gebruiken voor facturen?

Canva is de perfecte oplossing voor startende zelfstandigen die mooi ontworpen facturen willen maken en tegelijk tijd willen besparen en softwarekosten willen vermijden. Het is een gratis en gemakkelijk te gebruiken grafisch ontwerp programma dat je voor veel verschillende doeleinden kunt gebruiken, waaronder het ontwerpen van facturen.

Canva biedt tientallen sjablonen die gemakkelijk zijn aan te passen, dus ervaring met ontwerpen is niet nodig. Iets anders dan Canva gebruiken voor je facturen? Lees dan eens Hoe maak en verstuur je gratis facturen.

Hoe maak ik facturen met Canva?

Het eerste wat je moet doen is je account aanmaken op Canva.com Je kunt je aanmelden via Facebook, Google of je e-mailadres. Als je account aangemaakt is, volg je deze stappen om je eerste factuur te maken in Canva:

 1. Aan de slag
  Kies “Maak een ontwerp” in de rechter bovenhoek. Zoek naar “factuur” en kies tussen “Zakelijke factuur”, “Dienstenfactuur” en “Commerciële factuur”.
 2. Kies een sjabloon
  Blader door het grote aanbod aan factuursjablonen voor de verschillende bedrijfstakken, stijlen, en thema’s. Gebruik de zoekbalk om je resultaten te beperken. Kies je favoriete sjabloon door erop te klikken.
 3. Benut de bibliotheek
  De bibliotheek van Canva staat vol met allerlei stockfoto’s, afbeeldingen, illustraties en grafieken die jouw factuur positief op kunnen laten vallen. Verander de achtergrond, het kleurenschema, en het lettertype om de factuur aan te laten sluiten bij je huisstijl.
 4. Voeg je eigen design elementen toe
  Voor de herkenbaarheid is het goed in ieder geval je logo aan de factuur toe te voegen. Importeer je logo hiervoor eerst in Canva en voeg hem vervolgens aan je factuur toe.
 5. Download of verstuur je factuur
  Als je de factuur via je e-mail systeem wilt versturen, kun je de factuur downloaden als PDF en vervolgens aan je e-mail toevoegen. Een nog snellere optie is om ze direct vanuit de editor via e-mail te verzenden.

Instructievideo: factuur maken in Canva

Pro tips voor factureren met Canva

Wil je het meeste halen uit het gebruik van Canva voor facturering? Hier zijn enkele extra stappen die je kunt nemen om jouw spel te verbeteren:

 1. Wijzig de kleur van je factuurkop zodat hij overeenkomt met de kleuren van je bedrijf.
 2. Pas het lettertype op je factuur aan zodat het overeenkomt met de stijlgids van je merk.
 3. Voordat je je factuur naar je klant stuurt, sla je hem op als PDF voor een professionelere uitstraling.

Alternatieve tools voor maken van facturen

Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar om je te helpen bij het verzenden van facturen. Bekijk een van de volgende tools om er meer over te weten te komen:

Gespecialiseerde facturatiesoftware

De meeste freelancers kiezen uiteindelijk voor gespecialiseerde facturatiesoftware. Waarom? Het helpt je op verschillende manieren bij het facturatieproces. De meeste bedrijfseigenaars geloven dat het gebruik van dit gespecialiseerde programma hen voordelen biedt die geen enkele andere oplossing kan bieden:

 • Bespaart kostbare tijd
 • Minder frustratie
 • Minder fouten
 • Professioneler

Bovendien biedt de gespecialiseerde software aanzienlijke voordelen die de voordelen van een betere facturatie ruimschoots overtreffen:

 • De mogelijkheid om automatische betalingsherinneringen te sturen
 • Je volledige boekhouding op één plaats
 • Inzicht in de algemene prestaties van je bedrijf
 • Live overzicht van achterstallige betalingen

Heb je het gevoel dat gespecialiseerde boekhoudsoftware de beste oplossing voor je bedrijf zou kunnen zijn? Deze pagina helpt je de juiste boekhoudsoftware voor jou te vinden

Conclusies en verder lezen

Canva kan een uitstekend hulpmiddel zijn om professioneel ogende facturen voor je bedrijf te maken. Waarom? Je zult waarschijnlijk beter uitziende facturen maken dan met Word of Excel. Bovendien is Canva gratis te gebruiken en stelt het je in staat facturen te versturen zonder ze eerst te downloaden. Canva kan een degelijke optie zijn voor starters die nog niet zo veel facturen te versturen hebben. Toch heeft deze fijne tool zijn gebreken. Je kunt er bijvoorbeeld geen berekeningen mee maken, en het mist de slimme integraties en automatisering die meer gespecialiseerde factureringssoftware biedt.

Op lange termijn is het waarschijnlijk dat je over wilt stappen op software die je hele facturatieproces simpeler maakt en je volledige boekhouding professionaliseert. Denk je dat jij klaar bent om die stap direct al te maken? Vergelijk dan hier de beste facturatiesoftware!

FAQ Facturen maken in Canva

Je kunt je factuur het beste als PDF-bijlage toevoegen wanneer je een e-mail verstuurt. Je moet je bestand omzetten naar een .pdf-indeling voordat je het bij je e-mailbericht voegt.

Canva-sjablonen zijn er in verschillende stijlen en zijn geschikt voor een groot aantal sectoren. We raden je aan de verschillende opties door te nemen om een goed idee te krijgen van wat het beste bij je merk zou passen. Je kunt de sjablonen aanpassen om beter aan je eisen te voldoen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee