ZZP Servicedesk

Heb ik een VCA diploma nodig?

Heb ik een VCA diploma nodig?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
In de bouw staat veilig werken voorop. Hoofdaannemers hebben om deze reden een VCA certificaat nodig waarin staat dat zij de veiligheidsregels voor op de werkvloer weten en hanteren. Als zzp’er kun je ingehuurd worden als onderaannemer, heb je dan ook een VCA certificaat nodig?
Alles over de VOL-VCA
Kort gezegd: nee, maar je hebt vaak wel een VOL-VCA diploma nodig. Je kunt als eenmanszaak in de praktijk geen VCA certificaat halen, maar wel een VCA diploma. Je hebt namelijk geen leidinggevende positie. De volgende beroepen maken gebruik van VOL-VCA diploma’s:

– Werktuigbouwkunde;

– Elektrotechniek en procesbesturing;
– Bouwkunde;
– Civiele techniek;
– Overige technische diensten, zoals: isolatie, steigerbouw, industrieel reinigen, stralen/conserveren/schilderen, transport, inspectie, etc.
 
Dit zijn beroepen waarbij de werkzaamheden op de werkvloer risico’s kunnen hebben voor het milieu of de gezondheid van de werknemers.
 

Waarom heeft een zzp’er een VOL-VCA diploma nodig?

Een VOL-VCA diploma is geen wettelijke regeling, maar opdrachtgevers kunnen eisen dat je een diploma hebt. Je geeft hiermee namelijk aan dat jij risicovolle werkzaamheden kunt verrichten. Normaal gesproken is een VCA alleen nodig voor een leidinggevende, maar in 2007 heeft de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) besloten dat elke zzp-aannemer een VCA diploma kan behalen. Zelfstandig professionals hebben immers leiding over hun eigen werkzaamheden.
 

Waar staat dit diploma voor?

VOL-VCA staat voor ‘Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden-Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Ondernemers’. Via de SSVV kun je het examen doen voor dit diploma. Je wordt dan getest op de volgende onderwerpen:
– kennis over de regel- en wetgeving;
– herkennen van onveilige situaties en handelingen;
– het treffen van maatregelen om voorgevallen te voorkomen;
– en een bedrijfsnoodplan.
 
Het slagingspercentage ligt de afgelopen jaren hoog: steeds boven de 90 procent. Zodra je het diploma hebt behaald, sta je in het VCA-register en kunnen opdrachtgevers jou hierin vinden.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

eigen bedrijf beginnen tijdens corona
Financiële crises blijken meer dan eens het startschot voor gigantische ondernemingen. General Motors, Microsoft, Google, Burger King en Salesforce zijn slechts een greep uit…
Je bent ondernemer. Je levert goed werk. Maar op een dag ontvang je een brief met een juridisch toontje. Een cliënt is ontevreden met…
Hoe maak je een offerte
Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.