ZZP Servicedesk

Heb ik een VCA diploma nodig?

Heb ik een VCA diploma nodig?

In de bouw staat veilig werken voorop. Hoofdaannemers hebben om deze reden een VCA certificaat nodig waarin staat dat zij de veiligheidsregels voor op de werkvloer weten en hanteren. Als zzp’er kun je ingehuurd worden als onderaannemer, heb je dan ook een VCA certificaat nodig?

Alles over de VOL-VCA
Kort gezegd: nee, maar je hebt vaak wel een VOL-VCA diploma nodig. Je kunt als eenmanszaak in de praktijk geen VCA certificaat halen, maar wel een VCA diploma. Je hebt namelijk geen leidinggevende positie. De volgende beroepen maken gebruik van VOL-VCA diploma’s:

– Werktuigbouwkunde;

– Elektrotechniek en procesbesturing;
– Bouwkunde;
– Civiele techniek;
– Overige technische diensten, zoals: isolatie, steigerbouw, industrieel reinigen, stralen/conserveren/schilderen, transport, inspectie, etc.
Dit zijn beroepen waarbij de werkzaamheden op de werkvloer risico’s kunnen hebben voor het milieu of de gezondheid van de werknemers.

Waarom heeft een zzp’er een VOL-VCA diploma nodig?

Een VOL-VCA diploma is geen wettelijke regeling, maar opdrachtgevers kunnen eisen dat je een diploma hebt. Je geeft hiermee namelijk aan dat jij risicovolle werkzaamheden kunt verrichten. Normaal gesproken is een VCA alleen nodig voor een leidinggevende, maar in 2007 heeft de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) besloten dat elke zzp-aannemer een VCA diploma kan behalen. Zelfstandig professionals hebben immers leiding over hun eigen werkzaamheden.

Waar staat dit diploma voor?

VOL-VCA staat voor ‘Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden-Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Ondernemers’. Via de SSVV kun je het examen doen voor dit diploma. Je wordt dan getest op de volgende onderwerpen:
– kennis over de regel- en wetgeving;
– herkennen van onveilige situaties en handelingen;
– het treffen van maatregelen om voorgevallen te voorkomen;
– en een bedrijfsnoodplan.
Het slagingspercentage ligt de afgelopen jaren hoog: steeds boven de 90 procent. Zodra je het diploma hebt behaald, sta je in het VCA-register en kunnen opdrachtgevers jou hierin vinden.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.