Hoe hebben kleuren invloed op productiviteit?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Jouw kantoor is een plek waar je productief wilt zijn. Wist je dat de kleuren die je in jouw kantoor gebruikt hier invloed op kunnen hebben? Interieurstyliste Evelyne Bok van Evelyne Ontwerp legt uit wat je moet weten over kleuren in je werkomgeving.

Interview met interieurstyliste Evelyne Bok | Evelyne Ontwerp

“Kleur heeft grote invloed op je emoties. Dit merk je zowel op het werk als thuis,” vertelt Evelyne. “Om te weten welke kleuren bij jouw kantoor passen, moet je jezelf verschillende vragen stellen: wat voor imago wil ik dat mijn bedrijf heeft? Wat is mijn identiteit en hoe vertaal ik dit door in de ruimte waarin ik werk? En: welke kleur past bij mijn doelen?”

Verschillende kleuren per sector

“Hoe kleuren in een zakelijke omgeving gebruikt worden, verschilt per sector. In ziekenhuizen zie je veel wit gecombineerd met pastelgroen of hemelsblauw. Dit zorgt voor een hygiĂ«nische uitstraling en een rustgevend gevoel.”

“Niet alleen de kleuren van je muren of vloer zijn bepalend voor je gemoedstoestand. De kleur van je meubels is ook belangrijk. Gebruik verschillende tinten van dezelfde kleur om het effect dat deze kleur heeft te versterken. Als je ‘out of the box’ wilt denken, kun je voor kleuren kiezen die sterk contrasteren.”

Nu is de vraag: welke kleuren kun je het beste gebruiken op jouw kantoor? Evelyne geeft per kleur aan welk gevoel ze oproepen.

Blauw

“Blauw is de kleur van concentratie. Het heeft een rustgevend effect. Het is een kleur die vaak wordt gebruikt in de gezondheidszorg. Het stelt patiĂ«nten op hun gemak.”

Groen

“Groen is een natuurkleur. Als je tijdens je werk vaak het gevoel hebt dat je naar buiten wilt, is dit een goede kleurkeuze. Een groene kleur associeer je namelijk met buiten. Door deze kleur in jouw kantoor te gebruiken, breng je gevoelsmatig de natuur naar binnen. Je hoeft niet meteen een hele muur groen te verven, maar je kunt bijvoorbeeld een schilderij van een bos ophangen.”

Oranje

“Oranje is de kleur van positiviteit. Het stimuleert de creatieve geest en zorgt ervoor dat je productief kunt werken.”

Bruin

“Bruin moet je niet te veel gebruiken op de werkvloer. Het is een kleur die meer past in een huiselijke omgeving omdat het warmte uitstraalt, maar op kantoor stimuleert het je niet om te werken.”

Rood

“Rood is de kleur van passie en emotie. Het versterkt de emoties die een persoon al heeft. Het wordt geassocieerd met bloed en het kan je het gevoel geven dat de muren op je af komen. Je ziet deze kleur vaak in kroegen en clubs.Op dat soort plekken is het juist de bedoeling is dat de emoties worden versterkt.”

Geel

“Geel is de kleur van de vreugde. Toch kiezen veel mensen niet voor deze kleur, want het is lastig te combineren. Dit is heel jammer, want het stimuleert je creativiteit. Geel roept alleen maar positieve gevoelens op. Het is wel erg prikkelend, dus een volledig gele werkplek kan je gek maken.”

Paars

“Paars is een alternatieve kleur. Het laat je ‘out of the box’ denken. Het heeft dan ook een stimulerende werking op de geest.”

Roze

“Roze is de kleur van harmonie. Het creĂ«ert vriendschappen en zorgt voor verzoening. Het is de kleur die je het meest laat verbinden met anderen. Deze kleur zou geschikt zijn om te gebruiken bij flexwerkplekken, want je voelt je meer in contact met de mensen om je heen.”

Flexwerkplekken

Niet iedereen heeft een eigen kantoor. Voor de zelfstandig professionals die veel op flexwerkplekken werken, heeft Evelyne ook een tip: “Op flexwerkplekken zie je vaak verschillende kleuren in de omgeving. Als je een bepaalde kleur nodig hebt om jou te stimuleren, en het is mogelijk om je eigen plek uit te zoeken, probeer dan een kleur te kiezen die bij je past.”

Wil je meer weten over Evelyne en haar bedrijf? Klik hier.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee