Hoe start je een eigen cateringbedrijf?

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Hoe start je een eigen cateringbedrijf

Een eigen cateringbedrijf starten. Dat was de droom van Roxane Young. Vijf jaar geleden is zij haar eigen natuurlijke/biologische cupcake-catering gestart en nu verkoopt ze via haar site gemiddeld 120 cupcakes en 10 taarten per week.“Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om biologisch -dus zonder chemische toevoegingen- te snoepen, vertelt Roxane.”

Interview met Roxane Young | Eigenares van Biolicious Bakery

Ontstaan

“Als klein meisje was ik verslaafd aan snoep. Het hoogtepunt van mijn dag was het cakeje van de buren. Toen ik ouder werd, zette de verslaving door. Ik werd moe van de chemicaliën in het snoepgoed van de supermarkt. Er moest iets rigoureus veranderen, maar een leven zonder snoep kon ik me niet voorstellen. Ik besloot op een gegeven moment zelf taart en cake te maken, maar dan wel biologisch en dus zonder chemische toevoegingen.”

Begin

“Ik mocht van mezelf snoepen zolang ik het zelf had gemaakt. Ik maakte biologische cupcakes, taarten en bonbons. Waar ik biologisch meel, boter, eieren en suiker voor gebruikte. Ook maakte ik suikervrije, glutenvrije, veganistische of ‘raw’ (gemaakt van enkel rauwe producten) cupcakes. Ik at helemaal geen snoepgoed uit de supermarkt meer. Ik had er lol in en was aardig goed in bakken geworden. Het eerste zaadje voor een eigen biologische cupcake-catering was geplant. Na jaren chemisch snoepgoed te eten is nu mijn slogan: gezond en happy snoepen!”

Opzet

“Op een gegeven moment bakte ik zo veel, dat ik een groot schrift aan recepten had verzameld. Mijn moeder en mijn zusje vroegen mij op een dag: waarom begin je geen eigen biologisch cupcake-cateringbedrijf? Ik was er zelf niet op gekomen, maar was gelijk erg enthousiast! Niet lang daarna schreef ik me in bij de KvK en vertelde ik aan al mijn vrienden dat ik de heerlijkste, biologische cupcakes bakte. Op aanvraag maakte ik ook veganistische, suikervrije of ‘raw’ cupcakes.

Het balletje ging snel rollen. Ik breidde mijn netwerk uit door een site voor mijn bedrijfje te laten maken. Ik ging nadenken over een pakkende en internationale naam en er kwam al snel op Biolicious, een mengeling van biologisch en delicious. Ik bakte in het begin alles in mijn eigen keuken. Maar door de vele aanvragen moest ik wel een andere werkruimte zoeken waar genoeg plek was om veel cupcakes tegelijk te bakken. Ik huur nu een ruimte in Eindhoven, waar ik een groot tafelblad, een koelkast en een grote oven tot mijn beschikking heb. Dit was echt een verademing! Ik heb daar helemaal mijn eigen plekje en mijn privékeuken is niet meer iedere dag een rommeltje.”

Inspiratie

“Kookboeken en de cupcakes in Amerika inspireren mij. Zo bedenkt ik telkens nieuwe recepten. Ik kan een puntje zuigen aan de cupcakes die ze in Amerika bakken. Die zijn echt prachtig. Ze gebruiken de lekkerste, pure ingrediënten.”

Goede purpose & visie

Schrijf een goede missie & visie

Gratis meedoen

Toekomst

Roxane’s grootste wens is nog meer naamsbekendheid krijgen. “Ik wil graag een eigen winkeltje met mijn biologische cupcakes en taarten beginnen. Ook lijkt het me prachtig om kookboeken uit te brengen waarin ik uitleg hoe je zelf een biologische, veganistische of suikervrije cupcake kunt maken. Daarnaast wil ik het liefst internationaal bekend worden. Ik heb al een Engelstalige site gemaakt. Hier kun je al mijn recepten vinden.”

Ondernemers visie

Roxane vindt het heerlijk om ondernemer te zijn. “Ik hou er niet van om andermans regels na te leven. Ik wil mijn eigen werk vormgeven. Het is wel een nadeel dat je veel zelf moet regelen als zzp’er, zoals mijn pensioen en arbeidsongeschiktheid, maar je krijgt er zo veel voor terug! Ik wil nooit meer in loondienst werken, dat staat vast. Wat ik wel mis aan de tijd dat ik in loondienst werkte, zijn de vaste werktijden. Ik vind het soms nog moeilijk om privé en werk te scheiden. Ik ben vaak de hele week met mijn werk bezig in mijn hoofd. Het scheelt dat ik gepassioneerd ben: ik krijg bij wijze van spreken van iedere biologische cupcake die ik maak energie.”

Doelen stellen
Doelen stellen

Stel inspirerende doelen

Gratis meedoen

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee