Hoe werkt Fiverr?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

hoe werkt fiverr

Als freelancer is het soms lastig om klanten te vinden die jouw diensten nodig hebben. In 2010 is de website Fiverr opgericht met het doel dit probleem de wereld uit te helpen. Fiverr brengt zzp’ers in contact met bedrijven en particulieren die hun diensten kunnen gebruiken. Met meer dan een miljoen leden en een overname door LinkedIn in 2012, is het een platform geworden om rekening mee te houden.

Marktplaats voor diensten

Fiverr is een online marktplaats waarop diensten aan worden geboden, zoals het ontwerpen van logo’s en websites. Je zet als aanbieder een beschrijving van jouw dienst neer op de website en noemt hierbij jouw prijs. De standaardprijs voor diensten op Fiverr is 5 dollar (4.40 euro) maar het bedrag kan verhoogd worden als klanten ‘extra’s’ toevoegen bij het bestellen. Denk hierbij aan hogere kwaliteit of snellere levering. Hierna is het wachten op klanten. Wanneer je een klant hebt, gaat 20 procent van het bedrag naar Fiverr.

Concurreren

Fiverr is niet het enige online platform waarop zelfstandig ondernemers hun diensten aan kunnen bieden. Het grote verschil tussen de platformen zit ‘m in de aanpak. Op Fiverr start iedereen met dezelfde prijs, waardoor er niet geconcurreerd kan worden met prijzen.Er wordt vooral geconcurreerd op de kwantiteit van de aangeboden diensten. Zo zijn er mensen die 500 woorden vertalen voor 5 euro, maar ook mensen die 400 vertalen voor dezelfde prijs. Wanneer men diensten heeft afgenomen, kunnen ze de aanbieder daarna een rating geven. Als een aantal mensen jou een goede aanbeveling geeft, kom je op de pagina met ‘high ratings’ te staan en word je sneller gevonden.

Een begin voor je onderneming

Het is makkelijk om via een website als Fiverr te starten met je onderneming. “Je kunt op Fiverr prima je ‘designmuscle’ oefenen, maar het is op lange termijn niet rendabel”, vertelt grafisch vormgever Vincent van der Vliet van Bakabaka Design. Vincent vindt het zonde als talentvolle ontwerpers die fulltime willen designen met Fiverr werken. “Ik heb er geen bezwaar tegen dat mensen gebruikmaken van de diensten op Fiverr of hun diensten hierop aanbieden, maar het levert weinig geld op als je het vergelijkt met een normaal uurtarief.”

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Als ondernemer gebruikmaken van de diensten

Fiverr is voor een starter een goedkope manier om aan diensten te komen waarvoor je normaal veel moet betalen. Zo is het mogelijk een website samen te stellen met diensten van verschillende mensen voor een goedkoop bedrag. Je kunt een template voor 5 euro vinden, een logo voor 5 euro, banner voor 5 euro enzovoorts. Het is geen vervanging voor de kwaliteit die professionele designers geven, maar het scheelt wel in de kosten.

Kwaliteit gaat ten onder

Op Fiverr kan iedereen zijn diensten aanbieden. Dit zorgt ervoor dat er zowel amateurs als professionals op één platform zitten. Het is verstandig om te kijken naar de waarderingen van vorige klanten bij het zoeken naar een freelancer. De recensies die erbij staan, geven vaak een goede impressie van iemands diensten. Het grote aanbod en de goedkope prijzen zorgen er wel voor dat de kwaliteit minder wordt. Als de bodemprijs 5 dollar is voor een logo, dan kun je namelijk niet verwachten dat mensen hier veel tijd aan gaan besteden. “If you pay peanuts, you get monkeys”, aldus Vincent.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee