Hoe word ik zzp’er in de thuiszorg?

Laatste update: 09-02-2024 Leestijd: 6 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Zzp in de thuiszorg

Zowel helpende, verpleegkundigen en verzorgenden werken als zzp’er in de thuiszorg. De zzp’er in de zorg heeft een bijzondere positie. De zorgsector kampt met enorme tekorten. Volgens de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland zijn er in de komende twee jaren ruim 100.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Voor de zzp’er in de thuiszorg houdt dat in dat zij een hoger uurtarief kunnen vragen dan gebruikelijk is. Naast een relatief hoog uurtarief kunnen de zzp’ers in de thuiszorg een leuk, gevarieerd en uitdagend opdrachtportfolio samenstellen. Verder dien je ook nog andere zaken te regelen.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Bevoegd- en bekwaamheid

Voor het werken in de zorg dien je bevoegd en bekwaam te zijn. Je bent bevoegd als je over de nodige diploma’s en certificaten beschikt. Een verpleegkundige dient in het bezit te zijn van een diploma hbo-verpleegkundige of een diploma mbo-verpleegkundige (niveau 4). Voor de verpleegkundige geldt dat er ook een BIG-registratie is vereist. Een verzorgende heeft een mbo-diploma verzorgende IG (niveau 3) nodig. De zzp helpende is bevoegd met een mbo-diploma (niveau 2) helpende zorg en welzijn.

Bekwaamheid is individueel bepaald. Je dient te beschikken over de juiste kennis en vaardigheden, uiteraard hoort daar een professionele houding bij. Bekwaamheid is een belangrijk aspect. Je kunt iets geleerd hebben tijdens de opleiding, maar het kan voorkomen dat je, door bijvoorbeeld een lange tijdsverloop, geen idee meer hebt hoe je een bepaalde handeling dient te verrichten. In zo een geval ben je niet meer bekwaam. In het algemeen geldt dat als je langer dan 5 jaar een handeling niet verricht heb, dat je dan niet meer bekwaam bent.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Om als zzp’er aan de slag te gaan dien je ingeschreven te staan in de Kamer van Koophandel. Voor de inschrijving wordt een inschrijfvergoeding van €75,- in rekening gebracht. Als bewijs van inschrijving kun je een uittreksel opvragen, dit kost €15.

Nu je een KvK-nummer hebt kan je een zakelijke rekening aanvragen. Wij raden aan:

knab-logo

Knab Zakelijk

Meer informatie

Normaal tarief: €7 per maand

1e jaar €3,50 p/m

64% van de zzp'ers kiest Knab

5/5

Makkelijk en snel online te openen (<10 minuten). Je ontvangt de bankpas binnen 5 dagen.

Zzp'er thuiszorg: een website

Om als zzp thuiszorg aan de slag te gaan is het verstandig om een eigen website te (laten) maken. Soms ben je namelijk verplicht om werkwijze te publiceren. Je kunt daar je aansprakelijkheid ook duidelijk vermelden zodat er achteraf nooit onenigheid kan bestaan over wat er is afgesproken. Op één plek algemene voorwaarden bijhouden is duidelijk voor iedereen.

Uurtarief 

De zzp’er in de thuiszorg heeft een relatief hoog uurtarief. In de onderstaande tabel zie je wat gebruikelijk is als zzp in de zorg.

Functie Laag uurtarief Gemiddelde uurtarief Hoog uurtarief
Zzp’er verzorgende (VIG) (Niveau 3) €35 €40 €45
Zzp verpleegkundigen €40 €55 €70
Zzp wijkverpleegkundigen €40 €50 €65
Zzp kinderverpleegkundigen €40 €55 €70
Zzp’er Helpende (Niveau 2) €30 €35 €40

 

 

 

 

 

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Als zzp’er in de zorg dien je jezelf te verzekeren tegen mogelijke schade die je direct of indirect verricht tijdens jouw werkzaamheden. Als zelfstandige loop je het risico schade te veroorzaken aan personen of zaken. De schade kan enorm oplopen, een aansprakelijkheidsverzekering is dus een must.

Snel de juiste verzekeringen afsluiten?

Bereken eenvoudig je premie voor de verzekeringen die passen bij jouw bedrijf en sluit de gewenste verzekeringen direct online af.

Opdrachtgevers

De thuiszorg zzp is vrij in het kiezen van opdrachtgevers. Zo kan de zzp’er in de zorg ervoor kiezen om via een bemiddelingsbureau te werken. Een voordeel hiervan is dat dergelijke bemiddelingsbureaus vaak een groot netwerk hebben. Indien de ene opdracht afloopt, zal een bemiddelingsbureau je vaak makkelijk kunnen helpen aan een volgende opdracht. Op deze manier kom je nauwelijks zonder werk te zitten. Een nadeel van werken via een bemiddelingsbureau is dat zij een behoorlijk bedrag in rekening brengen voor hun diensten.

De zzp’er in de thuiszorg kan natuurlijk ook zelf thuiszorgorganisaties benaderen. Een nadeel is dat je wellicht zonder opdracht kan komen te zitten. Als de ene opdracht afloopt vind je wellicht niet meteen een opdracht dat je leuk vindt. Een groot voordeel is dat je geen geld kwijt bent aan een bemiddelingsbureau.

Een derde optie is dienstverlening aan jouw eigen cliënten. Als je voor deze optie kiest dien je goed in de markt te staan. Je onderscheidt je van de rest door bijvoorbeeld ervaring en keurmerken.

Per 1 januari 2015 mogen zzp’ers rechtstreeks een contract sluiten met een zorgkantoor. Een zorgkantoor helpt mensen met het regelen van langdurige zorg. Een zorgkantoor heeft dus een groot netwerk van mogelijke cliënten.

LinkedIn

Door jouw LinkedIn profiel goed in te vullen trek je al opdrachtgevers naar je toe. Zorg voor een professionele foto en een pakkende headline. Daarnaast is het belangrijk om je profiel up-to-date te houden. Door te laten zien dat jij over de nodige ervaring beschikt, weet de recruiter met wie hij te maken heeft.

Facturering

De zzp’er die werkt via een bemiddelingsbureau dient vaak zelf facturen op te maken. Voor de zzp’er die werkt met zijn eigen cliënten ligt dit anders, de betaling geschiedt dan meestal middels een persoonsgebonden budget (PGB). Een persoonsgebonden budget is een budget dat mensen met een chronische beperking of ziekte toegekend krijgen. Middels een persoonsgebonden budget kan men zelf zorgverleners inhuren voor de zorg die zij nodig hebben. Het budget is afgestemd op de zorgindicatie dat de zorgvrager geïndiceerd krijgt. Contractueel wordt vastgelegd hoeveel uren de zzp’er ingehuurd wordt, wat voor zorg er ingekocht wordt en tegen welk tarief dit gebeurd.

Een kloppende boekhouding is verplicht als ondernemer. Om je hierbij te helpen raden wij de volgende boekhoudpakketten aan:

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

Het eenvoudigste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Beoordeeld met een 9,7

Het boekhoudprogramma ontworpen voor zzp’ers.  Geniet nu van de gratis opties

Advies: Bekijk alle drie de programma’s en beoordeel welke het beste bij je past.

 

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee