ZZP Servicedesk

Hoe word ik zzp’er in de thuiszorg?

Hoe word ik zzp’er in de thuiszorg?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zowel helpende, verpleegkundigen en verzorgenden werken als zzp’er in de thuiszorg. De zzp’er in de thuiszorg heeft een bijzondere positie. De zorgsector kampt met enorme tekorten. Volgens de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland zijn er in de komende twee jaren ruim 100.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Voor de zzp’er in de thuiszorg houdt dat in dat zij een hoger uurtarief kunnen vragen dan gebruikelijk is. Naast een relatief hoog uurtarief kunnen de zzp’ers in de thuiszorg een leuk, gevarieerd en uitdagend opdrachtportfolio samenstellen. Verder dien je ook nog andere zaken te regelen.
Er dient het een en ander geregeld te worden

Bevoegd- en bekwaamheid

Voor het werken in de zorg dien je bevoegd en bekwaam te zijn. Je bent bevoegd als je over de nodige diploma’s en certificaten beschikt. Een verpleegkundige dient in het bezit te zijn van een diploma hbo-verpleegkundige of een diploma mbo-verpleegkundige (niveau 4). Voor de verpleegkundige geldt dat er ook een big-registratie is vereist. Een verzorgende heeft een mbo-diploma verzorgende IG (niveau 3) nodig. De helpende is bevoegd met een mbo-diploma (niveau 2) helpende zorg en welzijn.

Bekwaamheid is individueel bepaald. Je dient te beschikken over de juiste kennis en vaardigheden, uiteraard hoort daar een professionele houding bij. Bekwaamheid is een belangrijk aspect. Je kan iets geleerd hebben tijdens de opleiding, maar het kan voorkomen dat je, door bijvoorbeeld een lange tijdsverloop, geen idee meer hebt hoe je een bepaalde handeling dient te verrichten. In zo een geval ben je niet meer bekwaam. In het algemeen geldt dat als je langer dan 5 jaar een handeling niet verricht heb, dat je dan niet meer bekwaam bent.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Om als zzp’er aan de slag te gaan dien je ingeschreven te staan in de Kamer van Koophandel. Voor de inschrijving wordt een inschrijfvergoeding van €50 in rekening gebracht. Als bewijs van inschrijving kun je een uittreksel opvragen, dit kost €15.

Uurtarief

De zzp’er in de thuiszorg heeft een relatief hoog uurtarief. In de onderstaande tabel zie je wat gebruikelijk is voor een zzp’er in de zorg.

FunctieRelatief laag uurtariefGemiddelde uurtariefRelatief hoog uurtarief
Verzorgende (VIG) (Niveau 3)€25€28€30
Verpleegkundigen€23€45€51
Wijkverpleegkundigen€26€33€40
Kinderverpleegkundigen€26€33€39
Helpende (Niveau 2)€15€17€26

Aansprakelijkheidsverzekering

Als zzp’er in de zorg dien je jezelf te verzekeren tegen mogelijke schade die je direct of indirect verricht tijdens jouw werkzaamheden. Als zelfstandige loop je het risico schade te veroorzaken aan personen of zaken. De schade kan enorm oplopen, een aansprakelijkheidsverzekering kan dus zeer handig zijn.

Opdrachtgevers

De zzp’er in de thuiszorg is vrij in het kiezen van opdrachtgevers. Zo kan de zzp’er in de zorg ervoor kiezen om via een bemiddelingsbureau te werken. Een voordeel hiervan is dat dergelijke bemiddelingsbureaus vaak een groot netwerk hebben. Indien de ene opdracht afloopt, zal een bemiddelingsbureau je vaak makkelijk kunnen helpen aan een volgende opdracht. Op deze manier kom je nauwelijks zonder werk te zitten. Een nadeel van werken via een bemiddelingsbureau is dat zij een behoorlijk bedrag in rekening brengen voor hun diensten.

De zzp’er in de thuiszorg kan natuurlijk ook zelf thuiszorgorganisaties benaderen. Een nadeel is dat je wellicht zonder opdracht kan komen te zitten. Als de ene opdracht afloopt vind je wellicht niet meteen een opdracht dat je leuk vindt.  Een groot voordeel is dat je geen geld kwijt bent aan een bemiddelingsbureau.

Een derde optie is dienstverlening aan jouw eigen cliënten. Als je voor deze optie kiest dien je goed in de markt te staan. Je onderscheidt je van de rest door bijvoorbeeld ervaring en keurmerken.

Per 1 januari 2015 mogen zzp’ers rechtstreeks een contract sluiten met een zorgkantoor. Een zorgkantoor helpt mensen met het regelen van langdurige zorg. Een zorgkantoor heeft dus een groot netwerk van mogelijke cliënten.

LinkedIn

Door jouw LinkedIn profiel goed in te vullen trek je al opdrachtgevers naar je toe. Zorg voor een professionele foto en een pakkende headline. Daarnaast is het belangrijk om je profiel up-to-date te houden. Door te laten zien dat jij over de nodige ervaring beschikt, weet de recruiter met wie hij te maken heeft.

Facturering

De zzp’er die werkt via een bemiddelingsbureau dient vaak zelf facturen op te maken. Voor de zzp’er die werkt met zijn eigen cliënten ligt dit anders, de betaling geschiedt dan meestal middels een persoonsgebonden budget (PGB). Een persoonsgebonden budget is een budget dat mensen met een chronische beperking of ziekte toegekend krijgen. Middels een persoonsgebonden budget kan men zelf zorgverleners inhuren voor de zorg die zij nodig hebben. Het budget is afgestemd op de zorgindicatie dat de zorgvrager geïndiceerd krijgt. Contractueel wordt vastgelegd hoeveel uren de zzp’er ingehuurd wordt, wat voor zorg er ingekocht wordt en tegen welk tarief dit gebeurd.

Wil jij starten als zzp’er in de thuiszorg en heb je hier ondersteuning bij nodig? Neem gerust contact op met onze adviseur.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

eigen bedrijf beginnen tijdens corona
Financiële crises blijken meer dan eens het startschot voor gigantische ondernemingen. General Motors, Microsoft, Google, Burger King en Salesforce zijn slechts een greep uit…
Hoe maak je een offerte
Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in…
Plus: tips voor een succesvolle start als cateringbedrijf
Droom jij ervan als cateraar je kook- en bakkunsten te delen met de rest van Nederland? Let er wel op dat aan het starten…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.