Ik wil graag mijn eigen bedrijfspand, kan dat?

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

eigen bedrijfspand

Om je eigen kantoor aan te schaffen heb je geld nodig. Maar geldverstrekkers zitten vaak niet te springen om kredieten te verstrekken aan zpp'ers met ‘onzekere inkomsten'. Hoe pak je dat dan aan?

Vraag je eerst af: is kopen wel een goed idee?

Banken willen vaak behalve je businessplan ook de omzetcijfers van de afgelopen drie jaar zien voor ze met je in zee gaan. Maar hoe moet dat dan als je starter bent? Het kan beter zijn om even te wachten. Want waarom wil je eigenlijk al zulke hoge kosten maken aan het begin van je onderneming? Het is waarschijnlijk veel goedkoper om eerst een tijdje vanuit huis te werken. Wat op zijn beurt weer fiscaal voordeel kan opleveren. Huren is natuurlijk ook een optie als je echt dringend een pand nodig hebt. Als je eenmaal goede zaken doet, kun je altijd nog kopen.

Waterdicht businessplan

Ben je zover om de stap naar een eigen pand te zetten, dan is het goed om te weten dat ondernemers in sommige branches echt heel moeilijk een lening loskrijgen. De horeca, uitzendbranche, agrarische sector en tweedehandsautodealers zijn de moeilijkste sectoren op dat gebied. Zorg dus voor een waterdicht businessplan en kloppende cijfers – al geldt dat natuurlijk voor iedereen.

Kies de juiste geldverstrekker

Geldverstrekkers die veel met zelfstandig ondernemers werken, hebben vaak soepelere basisregels. Daar kun je meestal makkelijker een krediet krijgen.

Laat je adviseren

Een financieel adviseur kan met oplossingen op de proppen komen waar jij nooit aan gedacht zou hebben, dus dat loont bijna zeker wel de moeite. Wist je bijvoorbeeld dat sommige geldverstrekkers korting geven op hypotheken voor ondernemers als je daar ook je zakelijke verzekeringen afsluit?

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee