Kantoor aan huis, mag dat zomaar?
Als zzp’er kun je veel kosten besparen door kantoor aan huis te houden. Je rekent direct af met huur- en reiskosten. Maar kun je de kosten van jouw kantoor aan huis daarnaast ook nog aftrekken bij de Belastingdienst? Je ontdekt het in drie stappen.
Stap 1: het Bestemmingsplan
Ben je van plan een kantoor aan thuis te beginnen? Ga eerst na of dit past in het bestemmingsplan van jouw gemeente. De gemeente bepaalt in het bestemmingsplan namelijk wat er wel én niet in een gebied, gebouw of ruimte gevestigd mag worden. Iedere gemeente hanteert hierin haar eigen regels en voorschriften. Je kunt de bestemmingsplannen van jouw gemeente eenvoudig inzien via Ruimtelijkeplannen.nl.
In veel van deze bestemmingsplannen vind je de volgende criteria:
- Tweederde van het pand moet een woning blijven.
Van de woning mag niet meer dan eenderde gebruikt worden als bedrijfsruimte. Huisartsen, advocaten en andere vrije beroepen mogen altijd aan huis starten, maar ook voor hun geldt dat ze maximaal 33 procent van hun woning als bedrijfsruimte mogen gebruiken. - Geen overlast voor de buren.
Hierbij moet gedacht worden aan overlast door toegenomen verkeer of lawaai door jouw bedrijf. Webwinkels mogen thuis beginnen, maar een winkel of een magazijn waar goederen worden opgehaald meestal niet. - Reclame is verboden.
Omdat het gebouw als woonbestemming is aangemerkt, mag je geen reclameborden buiten hangen.
Als uit het bestemmingsplan blijkt dat je geen kantoor aan huis mag beginnen, kun je bij je gemeente een verzoek indienen voor het wijzigen van het bestemmingsplan.
Stap 2: vul de hulptool van de Belastingdienst in
Zoals te lezen op de website van de Belastingdienst kun je slechts in een zeer beperkt aantal gevallen in aanmerking komen voor kostenaftrek van je kantoor. De Belastingdienst kijkt onder andere of het om een huurwoning en koopwoning gaat. Een andere cruciale factor is of de bedrijfsruimte een zelfstandig gedeelte is van de woning. Onderdeel van deze zelfstandigheid zijn een eigen opgang of ingang en eigen voorzieningen, zoals sanitair.
De hulptool ‘Werkruimte in de Woning’ van de Belastingdienst is de snelste manier om te ontdekken of jij in aanmerking komt voor deze aftrek.
Stap 3: Vergeet de inrichting van je kantoor aan huis niet
Blijkt uit de tool van de Belastingdienst dat jij recht hebt op aftrek van de kosten voor je werkruimte aan huis? Vergeet niet dat je investeringen voor de inrichting van je kantoor aan huis waarschijnlijk ook aftrekbaar zijn. Zo is op de website van de Belastingdienst te lezen dat je een computer, beeldscherm, muis en toetsenbord samen op kunt geven als één bedrijfsmiddel.
Conclusies en aanbevelingen
Twijfel jij na het lezen van dit artikel of je de kosten van je werkruimte wel of niet mag aftrekken? Vraag het aan een adviseur bij jouw in de buurt.
Daarnaast kan het slim zijn een goede boekhouder of financieel adviseur in de arm te nemen, die je in situaties als deze volledige duidelijkheid kan geven.
Heb je wel al een financieel adviseur? Vraag hem voor de zekerheid of je de kosten op mag geven. Een overzicht van andere kosten die voor jou als zzp’er fiscaal aftrekbaar zijn, vind je hier.
Extra tip: kies je ervoor kantoor aan huis te houden? Verzekeringsmaatschappijen maken vaak onderscheid tussen zakelijk en privé. Het kan dus raadzaam zijn even contact op te nemen met je verzekeraar om te controleren of alles goed verzekerd is.