ZZP Servicedesk

Kantoor aan huis, mag dat zomaar?

Plus: is de inrichting van een kantoor aan huis aftrekbaar?

Kantoor aan huis, mag dat zomaar?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er kun je veel kosten besparen door kantoor aan huis te houden. Je rekent direct af met huur- en reiskosten. Maar kun je de kosten van jouw kantoor aan huis daarnaast ook nog aftrekken bij de Belastingdienst? Je ontdekt het in drie stappen.

Stap 1: het Bestemmingsplan

Ben je van plan een kantoor aan thuis te beginnen? Ga eerst na of dit past in het bestemmingsplan van jouw gemeente. De gemeente bepaalt in het bestemmingsplan namelijk wat er wel én niet in een gebied, gebouw of ruimte gevestigd mag worden. Iedere gemeente hanteert hierin haar eigen regels en voorschriften. Je kunt de bestemmingsplannen van jouw gemeente eenvoudig inzien via Ruimtelijkeplannen.nl.

In veel van deze bestemmingsplannen vind je de volgende criteria:

  • Tweederde van het pand moet een woning blijven.
    Van de woning mag niet meer dan eenderde gebruikt worden als bedrijfsruimte. Huisartsen, advocaten en andere vrije beroepen mogen altijd aan huis starten, maar ook voor hun geldt dat ze maximaal 33 procent van hun woning als bedrijfsruimte mogen gebruiken.
  • Geen overlast voor de buren.
    Hierbij moet gedacht worden aan overlast door toegenomen verkeer of lawaai door jouw bedrijf. Webwinkels mogen thuis beginnen, maar een winkel of een magazijn waar goederen worden opgehaald meestal niet.
  • Reclame is verboden.
    Omdat het gebouw als woonbestemming is aangemerkt, mag je geen reclameborden buiten hangen.

Als uit het bestemmingsplan blijkt dat je geen kantoor aan huis mag beginnen, kun je bij je gemeente een verzoek indienen voor het wijzigen van het bestemmingsplan.

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links. Wanneer je op een link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij hiervoor een (kleine) commissie van de verkoper. Wij linken alleen naar relevante partijen. Lees meer in onze disclaimer.

Affiliate

Stap 2: vul de hulptool van de Belastingdienst in

Zoals te lezen op de website van de Belastingdienst kun je slechts in een zeer beperkt aantal gevallen in aanmerking komen voor kostenaftrek van je kantoor. De Belastingdienst kijkt onder andere of het om een huurwoning en koopwoning gaat. Een andere cruciale factor is of de bedrijfsruimte een zelfstandig gedeelte is van de woning. Onderdeel van deze zelfstandigheid zijn een eigen opgang of ingang en eigen voorzieningen, zoals sanitair.

De hulptool ‘Werkruimte in de Woning’ van de Belastingdienst is de snelste manier om te ontdekken of jij in aanmerking komt voor deze aftrek.

Tool van de Belastingdienst om te ontdekken of kosten va een werkruimte aan huis voor zzp’ers aftrekbaar is.
In sommige gevallen heb je als zzp’er recht op aftrek van kosten voor een werkruimte. Je ontdekt het snel met de hulptool ‘Werkruimte in de Woning’.

Stap 3: Vergeet de inrichting van je kantoor aan huis niet

Blijkt uit de tool van de Belastingdienst dat jij recht hebt op aftrek van de kosten voor je werkruimte aan huis? Vergeet niet dat je investeringen voor de inrichting van je kantoor aan huis waarschijnlijk ook aftrekbaar zijn. Zo is op de website van de Belastingdienst te lezen dat je een computer, beeldscherm, muis en toetsenbord samen op kunt geven als één bedrijfsmiddel.

Conclusies en aanbevelingen

Twijfel jij na het lezen van dit artikel of je de kosten van je werkruimte wel of niet mag aftrekken? Als lid van ZZP Servicedesk heb je persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur, die je direct antwoord geeft op al jouw vragen.

Daarnaast kan het slim zijn een goede boekhouder of financieel adviseur in de arm te nemen, die je in situaties als deze volledige duidelijkheid kan geven.
Heb je wel al een financieel adviseur? Vraag hem voor de zekerheid of je de kosten op mag geven. Een overzicht van andere kosten die voor jou als zzp’er fiscaal aftrekbaar zijn, vind je hier.

Extra tip: kies je ervoor kantoor aan huis te houden? Verzekeringsmaatschappijen maken vaak onderscheid tussen zakelijk en privé. Het kan dus raadzaam zijn even contact op te nemen met je verzekeraar om te controleren of alles goed verzekerd is.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

huis
Werk jij als zzp’er vanuit huis? Dan is jouw woonadres als zzp’er voor iedereen te vinden via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK)? De meeste zzp’ers vinden dit geen prettig idee. Als het aan de AP ligt, behoort deze…
Powerwoman Diana Yussupova lacht
Voor sommige ondernemers is het een uitdaging helder te verwoorden welke verandering zij met hun onderneming willen realiseren. Powerwoman Diana Yussupova behoort duidelijk niet tot die categorie. De passie voor haar onderneming spat door de…
Bob Komen glimlacht naar camera
Speel jij met de gedachte om als zelfstandig Uber chauffeur (een deel van je) inkomsten te genereren? De 54-jarige Bob Komen ging je voor en deelt al zijn ervaringen, inzichten en tips. Na het lezen van dit interview weet jij of een toekomst als…
Verplichte AOV voor zzp'ers duurt nog jaren
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zou komen. Zzp’ers betalen dan maandelijks premie. Een jaar geleden, maart 2020, presenteerden de organisaties in de Stichting van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.