ZZPSERVICEDESK

Kan ik mijn yogalessen ook als bedrijfskosten opvoeren?

Kan ik mijn yogalessen ook als bedrijfskosten opvoeren?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Dat je kosten als je kantoorhuur, website en telefoonrekening kunt opvoeren als zakelijke kosten is logisch. Maar sommige zzp’ers komen met wel heel bijzondere kosten. Die gelden helaas niet altijd als zakelijke kosten. Vijf opmerkelijke kosten die namens het bedrijf zijn opgevoerd.
Vijf opmerkelijke kosten

Wasmachine

Wat te denken van de wasmachine thuis. Een zzp’er in de metaalindustrie vroeg zich af op een internetforum of hij de aanschaf van zijn wasmachine als zakelijke kosten kon opgeven. Zijn vieze overalls moeten immers gewassen worden en daar lijdt de wasmachine best wel onder met al dat ijzerpoeder en slijpsel wat erin zit. Dezelfde wasmachine gebruiken hij en zijn vrouw overigens ook privé. Als hij zijn overalls laat wassen door een wasserette, kan hij die kosten immers wel aftrekken.
 
De meeste zzp’ers zullen bot vangen bij de belastingdienst als ze hun wasmachine opvoeren als bedrijfskosten. In dit geval lijkt de zzp’er aannemelijk te kunnen maken dat wasmachine als bedrijfsmiddel wordt gebruikt. Er is sprake van een zakelijk uitgave als deze nodig is voor de bedrijfsvoering. En die overalls moeten gewassen worden. Daarnaast moet de uitgave in directe relatie staan tot de onderneming en gemaakt zijn vanuit zakelijke overwegingen.
 

Yoga of fitness?

Het is een veelgehoorde vraag bij de belastingdienst. Is je yogales dan ook op te voeren als bedrijfskosten? Werknemers bij grote bedrijven krijgen toch ook vaak de gelegenheid om in de pauzes of voor- of na werktijd te sporten. Sommige bedrijven betalen zelfs het abonnement bij de fitnessschool voor hun personeel. Het zorgt immers voor gezondere werknemers en dus meer productiviteit. De kosten daarvoor zijn aftrekbaar. Maar hoe zit dat nu eigenlijk als je zzp’er bent? Je personeel ben je zelf. Kun dan ook sporten met een gunstige belastingregeling? En misschien zelfs dat uurtje fitnessen opvoeren in je urenregistratie?
 
Nee dus. Navraag bij de belastingdienst leert dat de regeling alleen echt bedoeld is voor werknemers. Voor ondernemers is geen vergelijkbare regeling. De kosten die je maakt om gebruik te maken van de sportschool zijn niet aftrekbaar. Ook mag je de uren die je aan sporten besteedt niet meetellen voor het urencriterium. Een klein nadeel dus van het zzp-bestaan.
 

Werkkleding

Even een nieuw jasje kopen of die hippe rok voor het congres of de presentatie bij de potentiële opdrachtgever. Het klinkt logisch om dat op te voeren als bedrijfskleding. Je kunt immers je werk niet goed doen als je niet goed gekleed bent. Toch zegt de belastingdienst dat je deze kleding niet kunt opvoeren als zakelijke kosten. Je kunt de kleding namelijk ook nog eens aan met kerst.
 
Bedrijfskleding is alleen 100 procent aftrekbaar als je die uitsluitend kunt dragen in het kader van je onderneming. Denk aan het uniform van een verpleegster, of de overall van een timmerman. Als de kleding ook buiten werktijd gedragen zou kunnen worden dan moet je het voorzien van een beeldmerk van minimaal 70cm2 om het aftrekbaar te laten zijn. Dit beeldmerk moet verwijzen naar je onderneming. Kortom, dat nieuwe jasje is helemaal een privé-uitgave. Misschien moet je het jezelf maar als cadeau gunnen?
 

Geldboetes

Ook een uitgave die vaak geprobeerd wordt als zakelijke kosten op te voeren: de parkeer- of snelheidsbon. Je bent tijdens je werktijd geflitst op weg naar een afspraak. Of je hebt een parkeerbon gekregen tijdens een interview. Dan zijn dat toch zakelijke kosten? Nee dus. De rekening van het CJIB die bij je op de mat valt is helemaal alleen voor jou!
 

Golf

Het is bijna een cliché, maar een ‘rondje’ golf is voor veel zzp’ers ook een goede gelegenheid om te netwerken. Heel lang vond de belastingdienst dat je dat maar uit eigen zak moest betalen. Tot 2010. Toen won een ondernemer in luxe tweedehandskleding een beroep tegen de belastingdienst. Haar lidmaatschap mocht ze volgens de Rechtbank Arnhem opvoeren als bedrijfskosten. Die bepaalde dat ze via de golfclub in contact komt met potentiële leveranciers van de luxe tweedehandskleding die zij verkocht. Haar onderneming kon bovendien door de vermelding in het blad van de golfclub naamsbekendheid verwerven. En sindsdien geldt dat de kosten voor het golfen kunnen worden erkend als zakelijke representatiekosten. Mits je wel goed kunt aantonen dat het echt nodig is voor je bedrijf. Kortom, zoek het eerst even goed uit voor je meteen je GVB gaat halen!
 

Hoe goed heb jij je boekhouding op orde? 

Doe de test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

Doe de gratis test

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.