Kan ik mijn yogalessen ook als bedrijfskosten opvoeren?

Laatste update: 01-12-2023 Leestijd: 5 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

yogalessen als bedrijfskosten opvoeren

Dat je kosten als je kantoorhuur, website en telefoonrekening kunt opvoeren als zakelijke kosten is logisch. Maar sommige zzp’ers komen met wel heel bijzondere kosten. Die gelden helaas niet altijd als zakelijke kosten. Vijf opmerkelijke kosten die namens het bedrijf zijn opgevoerd.

Wasmachine

Wat te denken van de wasmachine thuis. Een zzp’er in de metaalindustrie vroeg zich af op een internetforum of hij de aanschaf van zijn wasmachine als zakelijke kosten kon opgeven. Zijn vieze overalls moeten immers gewassen worden en daar lijdt de wasmachine best wel onder met al dat ijzerpoeder en slijpsel wat erin zit. Dezelfde wasmachine gebruiken hij en zijn vrouw overigens ook privé. Als hij zijn overalls laat wassen door een wasserette, kan hij die kosten immers wel aftrekken.

De meeste zzp’ers zullen bot vangen bij de Belastingdienst als ze hun wasmachine opvoeren als bedrijfskosten. In dit geval lijkt de zzp’er aannemelijk te kunnen maken dat wasmachine als bedrijfsmiddel wordt gebruikt. Er is sprake van een zakelijk uitgave als deze nodig is voor de bedrijfsvoering. En die overalls moeten gewassen worden. Daarnaast moet de uitgave in directe relatie staan tot de onderneming en gemaakt zijn vanuit zakelijke overwegingen.

Tip: Er zijn diverse boekhoudpakketten waarin je de zakelijke kosten eenvoudig bijhoudt. De software berekent automatisch de hoogte van de zakelijke kosten en hoeveel belasting je kunt aftrekken. Wij adviseren deze programma’s:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Yoga, fitness en massage zakelijke kosten?

Het is een veelgehoorde vraag bij de Belastingdienst. Is je yogales ook op te voeren als bedrijfskosten? Werknemers bij grote bedrijven krijgen toch ook vaak de gelegenheid om in de pauzes of voor- of na werktijd te sporten. Sommige bedrijven betalen zelfs het sportabonnement zakelijk voor hun personeel. Het zorgt immers voor gezondere werknemers en dus meer productiviteit. De kosten daarvoor zijn aftrekbaar. Maar hoe zit dat nu eigenlijk als je zzp’er bent? Je personeel ben je zelf. Is dan als zzp sporten aftrekbaar met een gunstige belastingregeling? En misschien zelfs dat uurtje fitnessen opvoeren in je urenregistratie?

Nee. Je sportabonnement opvoeren als bedrijfskosten voor zzp is helaas niet mogelijk. Navraag bij de Belastingdienst leert dat de regeling alleen echt bedoeld is voor werknemers. Voor ondernemers is geen vergelijkbare regeling. De kosten die je maakt om gebruik te maken van de sportschool zijn niet aftrekbaar als zzp. Ook mag je de uren die je aan sporten besteedt niet meetellen voor het urencriterium. Een klein nadeel dus van het zzp-bestaan.

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden is de urenregistratie tool voor zzp'ers. Profiteer nu van de 15 maanden gratis actie.

4.5/5

500.000 ondernemers gingen je voor!

Werkkleding

Even een nieuw jasje kopen of die hippe rok voor het congres of de presentatie bij de potentiële opdrachtgever. Het klinkt logisch om dat op te voeren als bedrijfskleding. Je kunt immers je werk niet goed doen als je niet goed gekleed bent. Toch zegt de Belastingdienst dat je deze kleding niet kunt opvoeren als zakelijke kosten. Je kunt de kleding namelijk ook nog eens aan met kerst.

Bedrijfskleding is alleen 100 procent aftrekbaar als je die uitsluitend kunt dragen in het kader van je onderneming. Denk aan het uniform van een verpleegster, of de overall van een timmerman. Als de kleding ook buiten werktijd gedragen zou kunnen worden dan moet je het voorzien van een beeldmerk van minimaal 70cm2 om het aftrekbaar te laten zijn. Dit beeldmerk moet verwijzen naar je onderneming. Kortom, dat nieuwe jasje is helemaal een privé-uitgave. Misschien moet je het jezelf maar als cadeau gunnen?

Geldboetes

Ook een uitgave die vaak geprobeerd wordt als zakelijke kosten op te voeren: de parkeer- of snelheidsbon. Je bent tijdens je werktijd geflitst op weg naar een afspraak. Of je hebt een parkeerbon gekregen tijdens een interview. Dan zijn dat toch zakelijke kosten? Nee dus. De rekening van het CJIB die bij je op de mat valt is helemaal alleen voor jou!

Golf

Het is bijna een cliché, maar een ‘rondje’ golf is voor veel zzp’ers ook een goede gelegenheid om te netwerken. Heel lang vond de Belastingdienst dat je dat maar uit eigen zak moest betalen. Tot 2010. Toen won een ondernemer in luxe tweedehandskleding een beroep tegen de Belastingdienst. Haar lidmaatschap mocht ze volgens de Rechtbank Arnhem opvoeren als bedrijfskosten. Die bepaalde dat ze via de golfclub in contact komt met potentiële leveranciers van de luxe tweedehandskleding die zij verkocht. Haar onderneming kon bovendien door de vermelding in het blad van de golfclub naamsbekendheid verwerven. En sindsdien geldt dat de kosten voor het golfen kunnen worden erkend als zakelijke representatiekosten. Mits je wel goed kunt aantonen dat het echt nodig is voor je bedrijf. Kortom, zoek het eerst even goed uit voor je meteen je GVB gaat halen!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee