12 manieren om (veel) meer boeken te lezen

Laatste update: 03-07-2023 Leestijd: 9 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Ondernemer met boek

Veel ondernemers zouden graag meer lezen, maar vinden het lastig om zichzelf hier aan te houden. Aan het einde van de dag hebben we tal van redenen waarom het weer niet is gelukt om te lezen. Het lezen van boeken brengt echter tal van voordelen voor ondernemers, dus is het belangrijk om vaker en meer te lezen. In dit artikel vind je 12 tips en manieren waardoor je dit jaar veel meer gaat lezen.

De voordelen van meer lezen voor ondernemers

Je hebt waarschijnlijk vaak genoeg gehoord dat lezen gezond is. Maar wist je ook dat lezen extra veel voordelen voor ondernemers heeft? Hieronder vind je de belangrijkste voordelen:

 • Lezen vergroot je vocabulaire: Des te meer je leest, des te meer nieuwe woorden je leert. Deze kun je toepassen in de communicatie binnen je bedrijf en met klanten of relaties.
 • Lezen versterkt het geheugen: Door te lezen blijf je mentaal gestimuleerd, en dat houdt je hersenenen sterk en gezond. We hoeven je niet uit te leggen waarom een sterk geheugen belangrijk is voor ondernemers.
 • Lezen vermindert stress: Uit onderzoek is gebleken dat boeken lezen stress vermindert. Lezen is dus ideaal om even te ontspannen.
 • Je kunt beter schrijven: Door veel te lezen leer je hoe je een verhaal goed overbrengt, en daar heb je als ondernemer veel aan.
 • Lezen vergroot je algemene kennis: Het maakt niet uit of je fictie of non-fictie leest, want je vergroot altijd je algemene kennis, en die kennis kun je als ondernemer altijd gebruiken.
 • Lezen geeft je betere focus: Met het lezen van boeken trainen we ons concentratievermogen, waardoor we ons beter kunnen focussen.
 • Je leert waardevolle lessen: Zelfs een roman bevat waardevolle lessen. Deze lessen kunnen we meenemen in ons persoonlijke of zakelijke leven.

Geef boeken een prominente plek in huis of op kantoor

Dat wat we aandacht geven, groeit. Daar ben je als ondernemer misschien wel bekend mee. Geven we negatieve gedachten voeding door er veel aan te denken, zullen deze negatieve gedachten blijven en zich verder ontwikkelen. Wat heeft dat met lezen te maken?

Veel mensen hebben thuis de televisie prominent aan de muur hangen. Het wordt hierdoor een stuk verleidelijker om televisie kijken boven het lezen van een boek te kiezen. Want waar de televisie prominent aanwezig is, worden de boeken vaak in een kast weggestopt. Hetzelfde zien we terug op kantoor. Daar staan de desktop of laptop altijd in het zicht terwijl de boeken worden weggestopt.

Wil je meer lezen, kun je jouw boeken het beste een prominente plek in je huis of je kantoor geven. Zo herinner je jezelf hier iedere dag aan en gaan boeken een belangrijkere rol in je brein spelen, waardoor je eerder een boek leest. Hoe kun je dat praktisch aanpakken? Door een mooie boekenkast aan te schaffen of een boekenplank aan de muur te hangen in een kamer waar je veel tijd doorbrengt. Zo staan de boeken het grootste gedeelte van de dag in het zicht.

Het gaat hier dus niet om het weghalen van verleidingen zoals de televisie, laptop of telefoon, maar om het beter onder de aandacht brengen van je boeken. Stop ze niet weg, maar geef ze een centrale rol en breng ze in het zicht in je huis en kantoor.

Deel met anderen wat je leest en gaat lezen

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat wanneer we een commitment delen met anderen, we meer geneigd zijn ons hier aan te houden. Dat valt ook te lezen in het boek ‘Influence: The Psychology of Persuasion’ van Robert Chialdini. Hij legt het fenomeen uit aan de hand van paardenraces.

Volgens Chialdini hebben mensen meer vertrouwen in een paard nadat ze hier op hebben gewed, dan voordat ze de weddenschap zijn aangegaan. Het aangaan van de weddenschap is een manier waarop deze mensen de commitment aangaan. Ze delen hun verwachting met anderen en hebben er daarom meer vertrouwen in. Chialdini noemt commitment een van de zes wapens van social influence.

Door met anderen af te spreken hoeveel en wat je gaat lezen wordt het makkelijker om jezelf aan deze afspraak te houden. Dat kun je doen door het anderen te vertellen, of door een platform als Goodreads of Reco te gebruiken. Nadat je hier een account hebt aangemaakt kun je vrienden toevoegen en delen welke boeken je leest. Anderen kunnen dus precies zien welke boeken je leest of wilt lezen, waardoor je eerder geneigd bent jezelf hier aan te houden.

Je kunt natuurlijk ook met een paar vrienden of collega’s afspreken om elkaar accountable te houden voor het lezen van boeken. Deel wekelijks welk boek je leest en wat je in de afgelopen week hebt geleerd. Zo haal je ook inspiratie voor nieuwe boeken op.

Vind betrouwbare en gecureerde lijsten

Jaarlijks worden er 50.000 boeken uitgegeven. Je kunt ze onmogelijk allemaal lezen. Maar op basis waarvan baseer je welke boeken je wilt lezen? Veel mensen kijken naar de reviews op websites als Amazon en Bol.com of volgen het advies van boekenwebsites en boekenwinkels. Deze adviezen zijn echter vrij subjectief en de lijsten worden in veel gevallen gesponsord. Ga daarom op zoek naar een aantal betrouwbare lijsten die aan jouw persoonlijke eisen voldoen.

Online vind je verschillende e-mail lijsten die wekelijks boeken aanraden. Je kunt jezelf hier gratis op aanmelden. Of je kunt de boekenlijsten van inspirerende mensen volgen, zoals Bill Gates, Derek Siver en Tim Ferriss. Zij plaatsen online een lijst van boeken die ze hebben gelezen en aanraden. Wanneer iemand jou inspireert, is de kans groot dat je ook interesse hebt in de favoriete boeken van hem of haar.

BoekenBoeken

Stop wanneer een boek je niks interesseert

Ooit aan een boek begonnen en halverwege gestopt met lezen? Dat heeft iedereen wel eens gedaan. De kans is groot dat je jezelf er slecht over voelt, terwijl dat helemaal niet nodig is. Sterker nog, je mag jezelf er trots over voelen, want je geeft jezelf de kans om meer boeken te lezen waar je jezelf helemaal in kunt verdiepen.

Lees je een boek en denk je dat het je niks gaat brengen? Dan kun je er beter mee stoppen en doorgaan naar een boek dat je meer brengt. Voel je hier niet schuldig over. Niemand verplicht je om een boek uit te lezen. Heb je het boek gekocht? Dan kun je het boek verkopen of geven aan iemand die hier meer interesse in heeft.

Lees altijd de eerste vijf pagina’s voordat je een boek koopt, zodat je zeker weet dat het boek je interesseert. Een boek waar je jezelf helemaal in kunt verdiepen is makkelijker uit te lezen dan een boek dat tegen staat.

Lees minder korte verhalen

Kranten, magazines en weekbladen bevatten kleine verhalen die we makkelijk en snel kunnen lezen. Hoe fijn deze kleine verhalen ook zijn, ze zorgen ervoor dat we ons lastig in een boek kunnen verdiepen. Bij deze korte teksten hebben we weinig concentratie nodig, waar onze hersenen vervolgens aan gewend raken.

Wanneer je meer boeken wilt lezen, kun je beter stoppen met het lezen van nieuwsartikelen, weekbladen en magazines. Naast dat je er een betere concentratie van krijgt, bespaar je ook nog eens een hoop geld. En het belangrijkste: je leven wordt een stuk positiever wanneer je het (vaak negatieve) nieuws niet of minder volgt.

Creëer een dynamische boekenkast

We zien een boekenkast als een vast element. Er komen soms boeken bij, maar over het algemeen bestaat het voor het grootste gedeelte uit dezelfde boeken. Door meer met de boekenkast bezig te zijn zorg je ervoor dat je meer tijd aan boeken spendeert en ook meer gaat lezen.

Dat doe je door de boeken in je boekenkast vaker te wisselen. Verkoop boeken op een online marktplaats, leen boeken van de bibliotheek, koop gebruikte boeken en leen boeken uit aan of van vrienden. Maak je ‘vaste’ boekenkast dynamisch zodat je meer tijd aan boeken spendeert. Het resultaat? Je gaat vaker lezen.

Lees fysieke boeken (hardcopy)

E-books zijn ontzettend praktisch en makkelijk te gebruiken. Je houdt meer ruimte over in je tas, bespaart kosten en hoeft niet meer naar de boekenwinkel. Toch lezen we meer wanneer we fysieke boeken gebruiken.

Het hebben van een boekencollectie die langzaamaan groter wordt zorgt ervoor dat we meer geneigd zijn te lezen. Zo’n collectie is een fysieke weergave van de kennis die je over de jaren hebt opgebouwd. Je kunt er een spel van maken om de collectie verder te laten groeien, waardoor je gestimuleerd wordt om meer te lezen. Kies daarom voor fysieke boeken en geef ze een mooie plek, zodat je dagelijks met de groeiende collectie geconfronteerd wordt.

Lees op momenten waar je wacht of niks doet

Stephen King vertelde in een interview dat hij meer dan vijf uur per dag leest. Veel mensen denken daar geen tijd voor te hebben, maar volgens Stephen King zijn er ontzettend veel momenten waarop je kunt lezen (terwijl je het niet doorhebt).

Op ieder moment waarop hij zijn aandacht niet op iets belangrijks hoeft te vestigen, leest Stephen een boek. Hij gaf als voorbeeld zijn bezoek aan het theater. Vanaf het moment dat Stephen in de rij staat leest hij. Dat doet Stephen totdat hij in het theater zit en het licht wordt gedimd. De meeste mensen zouden tijdens deze momenten niks doen of hun telefoon gebruiken, terwijl je hier makkelijk 30 tot 60 minuten kunt lezen.

De hele dag door zijn er momenten waarop we wachten en we prima een boek kunnen lezen. Zo maak je momenten waar je normaal de tijd zou doden nuttig.

Ondernemer leest boek in trein

Test met audioboeken

Met fysieke boeken bouw je een collectie op, en dat kan je stimuleren om meer te lezen. Een collectie representeert de kennis die je de afgelopen jaren hebt opgebouwd en dat stimuleert je om deze te laten groeien.

Toch is het lezen van boeken niet voor iedereen weggelegd. Heb je de tips in dit artikel toegepast en lukt het niet om meer te lezen? Kijk dan eens of het luisteren van audioboeken werkt. Het voordeel van audioboeken is dat je ze altijd en overal kunt luisteren. Je download ze op je smartphone en luistert ze tijdens het opruimen van je huis, hardlopen, onderweg naar je werk of wanneer je de hond uitlaat.

Probeer of een e-reader beter werkt

Net gaven we als tip dat het lezen van fysieke boeken ervoor zorgt dat we meer lezen. Toch is er ook een reden om een e-reader te testen. Reis je bijvoorbeeld veel of vergeet je vaak om een boek te kopen of mee te nemen? Een e-reader is ontzettend makkelijk mee te nemen en je kunt er vrijwel alle boeken op lezen. Wanneer het lezen van fysieke boeken niet lukt, kun je testen of je met een e-reader wel vaker leest.

EreadersEreaders

Stel doelstellingen

Als ondernemer ben je bekend met het opstellen van doelen. Net zoals dat we bedrijfsdoelen opstellen, kunnen we ook persoonlijke doelen voor het lezen opstellen. Kijk eens goed naar hoeveel boeken jij iedere maand wil lezen en schrijf dit op. Vervolgens onderzoek je hoeveel minuten of pagina’s je iedere dag moet lezen om dit doel te bereiken.

Wanneer we een doelstelling opschrijven wordt het makkelijker om onszelf hier aan te houden. Je zou de doelstellingen ook nog met mensen in je omgeving kunnen delen. Zij kunnen je vervolgens verantwoordelijk houden voor het behalen van je doelstellingen.

Maak lezen onderdeel van je ochtendroutine

Kom je na een lange dag werken of studeren thuis en heb je geen energie meer om te lezen? Herkenbaar! Maak lezen daarom een onderdeel van je ochtendroutine. Sta iedere dag 30 of 45 minuten eerder op en begin de dag met het lezen van een boek. Zo maak je lezen een onderdeel van je routine en wordt het na verloop van tijd een gewoonte.

Het grootste voordeel is dat je al hebt gelezen voordat de dag is begonnen. Aan het einde van de dag voel je jezelf dus niet schuldig wanneer je liever een Netflix-serie kijkt dan een boek openslaat.

Leestips van de redactie

Ben je op zoek naar nieuwe leesinspiratie? Bekijk onderstaande leestips van onze redactie en ontdek interessante boeken!

 • “De Lean Startup” van Eric Ries: Dit boek biedt een raamwerk voor het creëren en beheren van startups, gebaseerd op het idee van snel testen en itereren om het meest succesvolle bedrijfsmodel te vinden.
 • “Business Model Generatie” van Alexander Osterwalder en Yves Pigneur: Dit boek is een visuele handleiding voor het ontwikkelen van een succesvol bedrijfsmodel, met praktische tools en oefeningen voor het creëren en testen van nieuwe ideeën.
 • “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey: Dit boek biedt een raamwerk voor persoonlijke en professionele effectiviteit, met eigenschappen voor het verbeteren van productiviteit, communicatie en relaties.
 • “Atomic Habits” van James Clear: Ontdek hoe kleine veranderingen in je dagelijkse gewoontes grote resultaten kunnen opleveren
 • “Exponentiële Organisaties” van Salim Ismail: Dit boek biedt inzicht in hoe bedrijven kunnen groeien en innoveren op schaal, door gebruik te maken van technologieën en netwerken om exponentiële groei te bereiken.
Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

  Veelgestelde vragen over meer boeken lezen

  Om te profiteren van de voordelen die lezen heeft wordt het aangeraden om minimaal 15 minuten per dag te lezen. Daarnaast is het vrij eenvoudig om dit minimum aantal minuten dagelijks te halen.

  Lezen stimuleert de taalontwikkeling en het concentratievermogen. Ook train je de hersenen en ontwikkel je een sterker geheugen.

  Je leest een boek in 1 dag door genoeg tijd in te plannen en alle afleiding te elimineren. Zorg ervoor dat niemand je afleidt tijdens het lezen, schakel je mobiel uit en lees in een kamer zonder televisie. Het helpt ook om voor het lezen een intentie te zetten.

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Ja Nee