ZZP Servicedesk

Tot zeker 1 oktober 2021 geen handhaving bij verkapt dienstverband

Belastingdienst handhaving verkapt dienstverband

Tot zeker 1 oktober 2021 geen handhaving bij verkapt dienstverband

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Minister Koolmees (Sociale Zaken) heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de Belastingdienst tot zeker 1 oktober 2021 niet gaat handhaven bij verkapt dienstverband. Bij verkapt dienstverband is de zzp'er eigenlijk werknemer. Dit nieuws meldt Accountancy Vanmorgen.

Dit artikel is gepubliceerd op 17 november 2020. 

In 2018 werd al bekend dat er mogelijk gewerkt zal worden met een webmodule, waarmee opdrachtgevers kunnen zien of ze werk mogen laten uitvoeren door een zzp’er. Een dergelijke pilot had al gestart moeten zijn, maar door de coronacrisis is dit stil komen te liggen. Om deze reden wordt de handhaving op het gebied van arbeidsrelaties en verkapt werknemerschap uitgesteld. De pilot zal nu begin volgend jaar starten.

Deelname aan module

De webmodule wordt geïntroduceerd door Sociale Zaken met als doel meer helderheid te geven of werk binnen of buiten een dienstbetrekking kan worden gedaan. Ook maakt de module inzichtelijk of er loonheffing moet worden afgedragen. ‘In de pilotfase is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument, zodat opdrachtgevers en zzp’ers zich kunnen voorbereiden. De deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld’, aldus Koolmees.

De regering wil de komende tijd ook een breed maatschappelijk gesprek voeren over de wijze waarop er nu wordt gewerkt, welke klussen wel en niet door een zzp’er zouden moeten worden gedaan en over mogelijke knelpunten in de regelgeving. ‘Dit gesprek zou eerder dit jaar plaatsvinden maar is door de coronacrisis stil komen te liggen en wordt vanaf januari 2021 weer opgepakt.’

Besluit handhaving na zomer 2021

Minister Koolmees zal in de zomer van 2021 kijken of de webmodule als instrument behulpzaam is. Daarnaast zal er een besluit komen over de eventuele definitieve inzet van de module. ‘Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en naar de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties.’ Pas na de pilot beslist het kabinet op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart. ‘Op z’n vroegst is dat 1 oktober 2021. Uiteraard wordt de markt tijdig over zo’n besluit geïnformeerd.’

Wel enige controle

De minister geeft aan dat de Belastingdienst en de Inspectie SZW in de tussentijd niet stil zullen zitten. ‘De Belastingdienst houdt toezicht op de arbeidsrelatie in het kader van de loonheffingen, geeft voorlichting en biedt een helpende hand om duidelijkheid te geven wanneer een arbeidsrelatie geen dienstbetrekking is volgens de huidige wet. Contact en overleg met opdrachtgevers kan al tot aanpassing van de werkwijze en dus tot verbetering leiden. Bij het niet opvolgen van aanwijzingen of als er sprake is van kwaadwillendheid, handhaaft de Belastingdienst.’

Bron: Accountancy Vanmorgen
Lees ook: Wet DBA: waar moet je als zzp’er aan voldoen in 2020?

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Voor 3 december inschrijven voor KOR 2021
Ondernemers die een jaaromzet van minder dan € 20.000 hebben, kunnen gebruikmaken van de KOR en zo vrijgesteld worden van btw. Wil je vanaf 2021 deelnemen? Dan dien je je vóór 3 december aan te melden bij Belastingdienst.
Als zzp'er doelen stellen voor 2021
Voor veel zzp’ers kan 2020 niet snel genoeg voorbij zijn. De opkomst van het coronavirus maakte aan veel ambities abrupt een einde. De kans is groot dat ook jij op de overlevingsmodus moest overschakelen en veel van je doelen het daglicht niet gezien hebben. Het nieuwe jaar staat echter voor de deur en jouw onderneming staat nog steeds overeind. Neem daarom een moment om trots te zijn op die prestatie en duidelijke doelen te stellen voor 2021. Met deze tips maak jij van het nieuwe jaar een topjaar.
Btw terugvragen voorbelasting de regels
Heb jij helder welke btw je mag terugvragen en welke niet? Wat doe je met koffie, een lunch of relatiegeschenk? En hoe zit het met btw betaald in het buitenland?
starten als zzp-docent
Het kabinet heeft een aantal ondersteunende regelingen in het leven geroepen waar ondernemende zzp’ers tijdens de coronacrisis gebruik van kunnen maken. In dit whitepaper gaan we dieper in op de belastingmaatregelen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.