Trouw blijven aan jezelf is een teken van moed

Laatste update: 31-03-2023 Leestijd: 3 min Door: Lotty Rothuizen

Trouw blijven

‘Trouw blijven aan jezelf is een teken van moed.' Deze prachtige quote hangt al sinds 2006 in mijn werkkamer – niet voor niets.

In dat jaar blaakte ik niet bepaald van het zelfvertrouwen. Sterker nog: ik wist niet wat ik voelde, ik kende mijn grenzen niet en liet daar dan ook zonder te protesteren door anderen overheen walsen. Ik was meegaand, conflict vermijdend en een echte doorzetter. Ook als het ging om dingen die ik ‘eigenlijk' niet wilde. Zo gewend aan volhouden, dat ik dat onderbuikgevoel negeerde.

Zelfvertrouwen, eigenwaarde, eigenheid
Trouw blijven aan jezelf is niet zo moeilijk als je blaakt van het zelfvertrouwen en/of als je weinig risico’s neemt.

  • Maar ben jij iemand die soms aan zichzelf twijfelt?
  • Merk je dat je jezelf steeds vergelijkt met anderen (op social media)?
  • Ben je voortdurend in gesprek of aan het onderhandelen in je hoofd?
  • Vind je het lastig keuzes te maken?
  • Heb je soms het gevoel dat je niet voluit leeft?

Dán is het lastig om trouw te blijven aan jezelf. Jezelf ‘waardig’ vinden, je eigenheid durven tonen; het gaat allemaal om zelfvertrouwen en zelfwaardering.
Als zzp’er ben je altijd afhankelijk van je klanten. Zonder klanten, geen bedrijf.

De eerste jaren als copywriter heb ik mezelf binnen een paar jaar een burn-out getypt. Alles aanpakken, want je weet nooit of het morgen ineens stilvalt. Ik stelde niemand teleur en was van alle markten thuis. Lichamelijke signalen negeren, kon ik als de beste 😌.

Onzekerheid en angst: slechte raadgevers
Maar onzekerheid hoort bij het ondernemen. Ik weet nooit hoeveel omzet ik volgende maand draai. Of een opdrachtgever er na een paar jaar ineens de stekker uittrekt. Of de cursus die ik heb bedacht, wel gaat lopen. Een kritisch stemmetje zegt meteen dat ik het dus niet goed heb aangepakt.

Wat ben jij waard?
Ik geef je een paar woorden: eigen, waarde, waard zijn, eigenwaarde, waardig, eigenaardig, aardig eigen, waardevol, waardering, waarden, waardeloos, eigenheid. Wat zeggen deze (over) jou? Wat voel jij erbij? Waarvan zou jij wel een onsje méér willen?

Trouw blijven aan jezelf gaat niet over alleen maar werken voor je droomklant. Of alleen maar de leukste opdrachten aannemen. Trouw blijven aan jezelf levert ook niet het perfecte Instagramplaatje op. De basis van trouw blijven aan jezelf, ligt verscholen in jou. Het heeft op de eerste plaats te maken met zelfkennis. Met voelen, negatieve gedachten herkennen, woorden leren geven aan wat je voelt. En dit niet afkeuren maar omarmen.

Leren voelen
Tot 2007 deed ik de dingen op doorzettingsvermogen, totdat ik op advies van een coach ging leren voelen. Bij Emotioneel Lichaamswerk leerde ik voelen wat mijn lichaam me vertelde. Spanning, ademhaling, sensaties die in verbinding staan met emoties en negatieve gedachtenpatronen. We dansten op blote voeten, vingen elkaar geblinddoekt op, experimenteerden met aanraken. We leerden ons lijf in plaats van ons hoofd te gebruiken. En ik vond het net zo eng als dat het klinkt.

Wat wil je (niet meer)?
Je vraagt je af wat dit met jou als zzp’er te maken heeft? Als zzp’er moet je veel ‘uit jezelf halen’. Zelf beslissen, kiezen, doen. Ondernemen kán een geweldig avontuur zijn, als je durft te voelen.

  • Waar je staat.
  • Waar je naartoe wil.
  • En vooral: als je iets níet meer wil.

Want er is niemand die de keuzes voor jou maakt. Dus je kunt maar beter beginnen met voelen, daar woorden aan te geven en daarnaar te handelen.

Dit betekent niet dat ik ‘er’ nu ben. Ondernemen is tenslotte in beweging blijven, veranderen, groeien en bloeien. Je moet bukken om een bloem te plukken!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee