Waarom wil het kabinet af van de zzp’ers?
Het kabinet wil het grote aantal zzp’ers terugdringen, zo lekte het Financieel Dagblad vandaag uit aan de hand van interne stukken. Het ministerie overweegt sterk om een aantal fiscale voordelen voor zelfstandigen af te schaffen.
Blog Pieter Verbeek
Officieel wordt het nog onderzocht, maar bronnen laten het FD weten dat ‘de conclusie van het onderzoek al vaststaat'.
Streven van de staat
Wat is er gebeurd? Nog niet zo lang geleden was de zelfstandige ondernemer een held, onmisbaar voor de dynamiek van onze economie. Den Haag stimuleerde mensen jarenlang om vanuit een uitkering als zelfstandige in hun eigen inkomen te verdienen. Zodat de druk op de sociale zekerheid af zou nemen. Dat de groep eenpitters de afgelopen vijf jaar uitgroeide tot 800.000 ondernemers die voorzien in hun eigen inkomen, past dus helemaal bij het streven van de staat.
Profiteurs
Nu worden diezelfde zzp’ers neergezet als profiteurs, als je de bronnen van het FD moet geloven. Ze kosten de staat te veel geld. Zelfstandigen zonder personeel betalen namelijk minder belasting en maken deels gebruik van onze sociale zekerheid. Daarom willen verschillende ministeries de ondernemersfaciliteiten afbouwen.
Zelfstandigenaftrek
Vooral de zelfstandigenaftrek zit ze dwars. Als zzp’ers hoef je over de eerste 7280 euro die je verdient geen belasting te betalen. Dankzij de combinatie met de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling betalen zzp’ers nauwelijks belasting over de eerste 24.000 euro die ze verdienen in een jaar. Daarom gaan ook de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling op de schop.
Liever zzp'ers
De meeste zzp'ers verdienen meer per jaar en betalen keurig inkomstenbelasting en zorgen voor een flinke btw-afdracht. Overigens geldt het ook voor werknemers met een inkomen lager dan 20.000 euro per jaar. Zij betalen ook vrijwel geen belasting. Het zijn de werkgevers daar die de lasten opbrengen en de kas van de overheid spekken. Precies de reden dat veel kleinere bedrijven geen mensen meer in vaste dienst nemen, maar liever werken met zzp’ers.
Waren die belastingvoordelen niet juist in het leven geroepen om zelfstandige ondernemers te stimuleren en ze tegemoet te komen? Zpp'ers hebben namelijk geen recht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenopbouw of werkloosheidsuitkering.
Stoppen als zzp'er
Wat gebeurt er als het kabinet al deze belastingvoorzieningen terugtrekt? Het maakt het ondernemen een stuk moeilijker. Sommige zzp’ers zullen het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Voor degenen met een lage jaarwinst zal het de druppel zijn om te stoppen.
Straf
De zelfstandigen zijn niet meer weg te denken uit onze economie. We moeten ze dan ook blijven stimuleren in hun ondernemerschap en ze niet straffen voor hun initiatief om voor zichzelf te beginnen. Met het weghalen van de fiscale voordelen verhoog je de drempel voor talenten en creatievelingen om te ondernemen. Dat zal ook weer zijn weerslag hebben op de economie en de veelgeprezen innovatie.
Druk op sociale zekerheid
En nog even praktisch. Wat gaat er straks gebeuren als inderdaad veel zzp’ers gedwongen worden te stoppen? Die komen echt niet allemaal ergens in loondienst. Op een WW-uitkering hebben ze geen recht. Dus kloppen ze weer aan bij de sociale zekerheid. En dat is toch juist wat het kabinet wilde voorkomen?