Creatief boekhouden kan lonen: 5 tips voor meer winst
Hoe kan ik minder belasting betalen? Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch is dit heel anders dan ”belasting ontwijken zzp”; er zijn slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee je jouw winst zo kunt beïnvloeden dat je als ondernemer minder belasting betaalt.
Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Dat is logisch. Maar het geldt ook dat hoe meer je verdient hoe lager andere fiscale regelingen zijn. Kijk bijvoorbeeld maar naar de zelfstandigenaftrek. Hoe hoger jouw winst is, hoe lager deze aftrek. Door er creatief over na te denken kun je het bedrag dat onder de streep overblijft wat lager krijgen. Je kunt bijvoorbeeld investeren om minder belasting te betalen door benodigdheden te kopen voor je bedrijfsvoering of opleidingen. In dit artikel leer je meer over minder belasting betalen als zzp.
“Zoek goed naar kosten die je privé maakt, maar zakelijk op te voeren zijn, zoals bijvoorbeeld je internetaansluiting”, raadt Carla Bastiaans aan. Als zzp’er runt ze onder de naam Carla B een eigen administratiekantoor in Woerden. “Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Maar vanaf een bepaald inkomen vervalt je recht op toeslagen. Zit je net op zo'n grens, dan doet dat pijn.” Hoe kun je daar rekening mee houden en hoe betaal ik minder belasting? Profiteer van de vijf belangrijkste tips van Carla Bastiaans.
1. Maak nog kosten aan het eind van het jaar
Naarmate het einde van het jaar nadert is het goed om te kijken of je nog kosten kunt maken. “Kijk wat je nog wilt uitgeven. Denk aan een laptop, een nieuwe telefoon, of bedrijfsauto. Het is goed om te kijken naar je winstverwachting. Als je dit jaar een flinke winst maakt, is het goed om dan die grote uitgaven voor het eind van het jaar te maken. Als je volgend jaar een nog grotere winst verwacht, is het juist weer slim om ze na 1 januari te maken.”
2. Los een deel van je hypotheek af met je spaarsaldo
Als je een flink saldo hebt op je spaarrekening, dan betaal je er vanuit box 3 een bedrag aan belasting over. Aangezien de spaarrente momenteel laag is, is het interessant om te kijken of je niet wat van je hypotheek kunt aflossen, adviseert Bastiaans. “De aangifte gaat over het bedrag dat op 1 januari van dat jaar op je rekening stond. Dus voor het komende jaar is het misschien goed om voor die datum een deel boetevrij af te lossen op je hypotheek. Het scheelt je belasting maar ook maandlasten.”
Let op: bij fiscale vraagstukken is het doel (over het algemeen) fiscale optimalisatie en niet maximalisatie op deelgebieden. Laat je bij vragen adviseren door een belastingadviseur.
3. Slim factureren doe je eenvoudig met een boekhoudprogramma
Kijk goed naar de datum als je gaat factureren of gefactureerd wordt. Ook bij de btw. Bastiaans: “Vaak moet je wel btw afdragen over een factuur, maar duurt het lang voordat je het geld krijgt. Het kan handig zijn om net na de kwartaaldatum te factureren, zodat je je geld binnen hebt tegen de tijd dat je de btw moet betalen. Dat geldt ook voor de inkomstenbelasting. Je kunt met je opdrachtgever afspreken om bijvoorbeeld na 1 januari te factureren.” Zo kun je minder inkomstenbelasting betalen.
Er zijn een hoop online boekhoudpakketten voor zzp’ers. Als starter bent kun je bijvoorbeeld bepaalde boekhoudpakketten gratis uitproberen.
4. Haal je belastingdeadlines
Zo min mogelijk belasting betalen als zzp gaat ook over onnodige fiscale kosten voorkomen. Om boetes en renteheffing te voorkomen is het goed je aan je deadlines te houden van de Belastingdienst. Bastiaans: “Als je het te druk hebt voor je btw aangifte vul dan in ieder geval 0 in en verreken het later in het jaar. Zo voorkom je de 385 euro boete.”
5. Nivelleer je winst met de middelingsregeling
Belastbare winst drukken eenmanszaak: als je het ene jaar niet zo goed draait maar het jaar erop een topomzet hebt, is het slim om de zogeheten middelingsregeling aan te vragen. Voor een bepaald jaar je belastbare winst drukken zzp doe je zo: “Het is interessant om de jaren te verrekenen met elkaar. Dat levert belastingvoordeel op”, legt Bastiaans uit. “Als je bijvoorbeeld in een van die jaren zo veel winst maakt dat je de 50 procent grens betreedt, -bij een inkomen van 68.508 en meer-, kun je dat afromen door te middelen met lagere inkomens in de jaren er voor. Dat kan overigens pas achteraf over de afgelopen drie jaar.”