ZZPSERVICEDESK

Wat is een gageverklaring?

Wat is een gageverklaring?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je als artiest of beroepssporter een vergoeding krijgt voor je optreden moet je dit opgeven bij de Belastingdienst. Dit kun je doen via een gageverklaring. Dit is een door de Belastingdienst verplicht formulier om te kunnen zien wanneer je hoeveel geld hebt gekregen en welk deel daarvan belast moet worden.
Lees hier hoe het werkt

Deze verklaring is bedoeld voor artiesten en beroepssporters die onder de artiesten- en beroepssportersregeling vallen. En ook voor leiders en vertegenwoordigers van een gezelschap artiesten of beroepssporters dat onder die regeling valt.
 

Vooral hobbyisten of beginnende artiesten die een vergoeding krijgen voor hun optreden, maken gebruik van de gageverklaring. Een gageverklaring is een makkelijke manier om je geld te innen, zonder dat je een groot deel aan de belasting moet afdragen. 

Opdrachtgever

De gageverklaring, die te vinden is op de website van de Belastingdienst, moet na ieder optreden worden ingevuld en bij de opdrachtgever worden ingeleverd met een kopie van je legitimatiebewijs. De ingevulde en ondertekende verklaring lever je in bij je opdrachtgever vóórdat het afgesproken bedrag wordt uitbetaald.
 

Loonheffing

In eerste instantie zou je moeten onderzoeken of het gezelschap aangemerkt kan worden als artiest en of er een verplichting tot afdracht van loonheffingen bestaat. In de handleiding kleine artiestenregeling op bladzijde 7 zou het stroomschema gevolgd moeten worden.
 

Indien er loonheffingen afgedragen dienen te worden, dan heeft de opdrachtgever de desbetreffende gageverklaring nodig, om tot een juiste berekening van loonheffingen te komen.
 

Invullen

Een gageverklaring bestaat uit drie pagina’s. Als je in je eentje hebt opgetreden, vul je alleen de eerste en de laatste pagina in. Dit zijn jouw algemene gegevens, datum en handtekening. Wanneer je als groep hebt opgetreden vul je ook de tweede pagina in.

Onbelast

Volgens de Belastingdienst mag bij het gebruik van de gageverklaring 163 euro onbelast worden betaald. Dit is per optreden en voorkomt dat er na de belastingaftrek bijna niets van de vergoeding voor het optreden overblijft. Deze 163 euro wordt door de Belastingdienst gezien als een onkostenvergoeding. De onkosten moet je wel kunnen aantonen, dus probeer alle bonnetjes te bewaren. Van tankbonnen tot bonnetjes van kleding die je kocht voor je optreden. Wanneer je aan het einde van het jaar meer gage hebt ontvangen dan de onkosten die je hebt gemaakt, geef je het overige bedrag op als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ tijdens het doen van je belastingaangifte.

Kostenvergoedingsbeschikking

Wanneer je onkosten hoger zijn dan 163 euro kun je bij de Belastingdienst een kostenvergoedingsbeschikking aanvragen om een hoger onbelast bedrag te kunnen krijgen. Op de website van de Belastingdienst is een formulier te vinden dat je kunt invullen. De beschikking kun je aan je opdrachtgever laten zien, zodat hij weet over welk deel van de gage hij geen loonheffing hoeft in te houden.
 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

webshop producten naar het buitenland
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is…
Je bent zzp’er, schrijft makkelijk en bent expert in jouw vakgebied. De blogs op jouw eigen website worden goed gelezen, maar je wilt meer…
creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…
studiekosten aftrekken voor zzp'ers
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er ook niet stil komt te staan en dat je altijd…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.