ZZP Servicedesk

Wat is mijn doelgroep?

Wat is mijn doelgroep?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Aan wie wil je jouw product of dienst verkopen? Om potentiële klanten en opdrachtgevers te bereiken, moet je eerst weten wie zij zijn. Daarom is het belangrijk om je doelgroep zo specifiek mogelijk te bepalen. Maar hoe doe je dat?

Waarom moet ik bepalen wat mijn doelgroep is?

Zo kom je te weten wat de specifieke wensen en overeenkomsten van potentiële klanten zijn. Als je weet waar je klanten behoefte aan hebben, kun je hier je product of dienst op aanpassen. Het bepalen van je doelgroep noemen we ook wel marktsegmentatie, omdat je de markt opdeelt in duidelijk herkenbare en aanspreekbare groepen. In eerste instantie wil je graag dat zoveel mogelijk mensen je product of dienst afnemen, maar je moet op een gegeven moment durven te kiezen voor een bepaalde doelgroep. Die keuze leidt ertoe dat klanten zich meer aangesproken zullen voelen en daardoor eerder tot de aanschaf overgaan.

Hoe bepaal ik wat mijn doelgroep is?

Door jezelf vragen te stellen. Vergelijk het met het spelletje van vroeger: ‘Wie is het?’. Maak een lijst met standaard kenmerken van klanten, zoals:
 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Woonplaats
 • Regio
 • Klasse
 • Opleidingsniveau
 • Beroep
 • Functie
Komt je doelgroep uit de zakelijke markt? Dan kun je daar de volgende kenmerken bij gebruiken:
 • Branche
 • Aantal werknemers
 • Vestigingsplaats
 • Omzet
 • Soort bedrijf
Na deze standaard segmentatie ga je nog een stap verder. Om daadwerkelijk succesvol te segmenteren, wil je ook weten wat je doelgroep bezighoudt. Dat doe je aan de hand van open vragen, zoals:
 • Waar ligt je doelgroep ‘s nachts wakker van?
 • Hoe besteden de mensen uit je doelgroep hun vrije tijd?
 • Wat zijn hun behoeftes en dagelijkse bezigheden?
 • Hoe ziet hun aankoop-/verbruiksgedrag eruit?

Deelmarktmatrix

Een hulpmiddel voor het bepalen van je doelgroep is het maken van een deelmarktmatrix. Met dit model deel je de markt in kleine stukjes op zodat je specifiek jouw doelgroep kunt bepalen. Door bijvoorbeeld aan de ene kant twee soorten producten en aan de andere kant drie soorten klanten neer te zetten, heb je zes potentiële doelgroepen waaruit je kunt kiezen. Stel dat een kaasverkoper ook wijn in zijn assortiment wil opnemen, kan hij kiezen uit drie soorten namelijk rosé, witte en rode wijn. Zijn klanten deelt hij op in drie groepen namelijk studenten, gehuwd met kinderen en 65+. Het model komt er dan als volgt uit te zien:
Product\Klant Studenten Gehuwd met kinderen 65+
Rosé
Wit
Rood
Op basis van dit model kun je beslissen op welke groep je je gaat richten. Uit marktonderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat studenten tegenwoordig veel rosé drinken en dat binnen de groep 65+ veel rode wijn wordt verkocht. Voor je doelgroepbepaling betekent het resultaat in dit geval dat je voor de succesvolle marketing van je rosé je beter kunt richten op studenten dan op 65-plussers. Zodra je je doelgroep bepaald hebt, kun je overgaan tot het samenstellen van een adressenbestand.

Inzicht

Het bepalen van je doelgroep is een proces waarvoor geen duidelijke richtlijnen bestaan, maar wel erg nuttig is voor je onderneming. Vooral wanneer je nieuwe producten en/of diensten op de markt wil zetten. Het helpt om inzichtelijk te hebben op wie je je richt, zodat je je aanbod specifiek kunt afstemmen op de behoefte van je doelgroep. De kans dat daardoor klanten producten of diensten bij je afnemen, wordt erdoor vergroot. Ze voelen zich aangesproken door jouw product of dienst.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Janneke van Bemmel
Of je nou een website maakt, een boek schrijft of een nieuwsbrief stuurt, je tekst laten redigeren en corrigeren is een must. Want een goede tekst bevat geen fouten, heeft de juiste lengte én moet begrijpelijk zijn voor de doelgroep. Zzp’er…
Pilot webmodule zzp
Op 11 januari 2021 is de pilot van de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) van start gegaan. Met deze online module kunnen opdrachtgevers middels het invullen van een vragenlijst helder krijgen of ze een zzp’er mogen inhuren voor een opdracht…
Hoe je het ook wendt of keert, als zzp’er zul je moeten (leren) administreren. Niet alleen omdat je moet, maar ook omdat het ontzettend nuttig…
Diane Stinissen | Foto door: Caroline Abbink
Veel startende ondernemers hikken tegen het gevoel aan dat ze ergens meteen goed in moeten zijn. Eerst alles helemaal klaar hebben én dan pas beginnen. Volgens transformatie- en lifecoach Diane Stinissen leggen ze zich daarmee veel belemmeringen en…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.