Wat is omzet?

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

wat is omzet

Omzet is het totale bedrag aan verkochte producten en/of diensten van een bedrijf in een bepaalde periode. Wat de hoogte van je omzet is hangt af van het aantal producten die je verkoopt en de diensten die je verricht. Dit verreken je vervolgens met je verkoopprijs. Bij de omzet reken je overigens nooit de BTW mee, deze wordt afgedragen aan de Belastingdienst. Veel mensen verwarren omzet met de inkomsten van een bedrijf, dit is echter niet hetzelfde. Meer hierover lees je verder in dit artikel.

Wat is bruto omzet?

Bruto omzet is het totaalbedrag van alle verkochte producten en diensten in een periode. Dit wordt ook wel de totale omzet genoemd. Hierbij houd je nog geen rekening met afschrijvingen van kortingen en ongebruikte goederen. Wanneer men over omzet in het algemeen spreekt, hebben ze het over de bruto omzet.

Wat is netto omzet?

Netto omzet is het totale bedrag dat je overhoudt na het aftrekken van kosten aan je inkopen en verleende kortingen. Deze kosten kun je direct aan je product of dienst verrekenen, dit worden ook wel onderhanden projecten genoemd. Als zzp’er moet je wel berekenen wat je netto kunt gaan uitgeven. Bij veel beginnende ondernemers zie je namelijk dat ze er geen rekening mee houden dat je inkomstenbelasting moet betalen, en hier nog meer kosten bij komen. Dit betekent dat je dus niet alles dat binnenkomt kunt gaan investeren of privé kunt uitgeven. Naast aftrek van inkomstenbelasting is het ook verstandig om altijd rekening te houden met:

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Wat is het verschil tussen omzet en winst?

Het verschil tussen omzet en winst is dat omzet het totale bedrag aan verkochte producten/diensten is x de verkoopprijs en winst het werkelijke bedrag is dat je ontvangt. Het bedrag dat je uiteindelijk ontvangt is hetgeen wat overblijft nadat je alle kosten hebt afgetrokken van je omzet. Dit is wat je aan het eind van het jaar overhoudt onderaan de streep. Een goede boekhouding helpt je om dit inzichtelijk te krijgen. De boekhoudprogramma’s die wij aanraden zijn:

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

Het eenvoudigste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Beoordeeld met een 9,7

Het boekhoudprogramma ontworpen voor zzp’ers.  Geniet nu van de gratis opties

Advies: Bekijk alle drie de programma’s en beoordeel welke het beste bij je past.

Is omzet inclusief btw?

De omzet van je bedrijf is niet inclusief btw, want deze bereken je nog over de omzet. Ook wel de omzetbelasting genoemd. Hierin heb je verschillende tarieven:

  • Vrijgestelde tarief: 0%

Dit tarief wordt gebruikt over dingen die de overheid belangrijk vindt, hier kun je denken aan journalisten, de kinderopvang, het onderwijs, uitvaartondernemers, de gezondheidszorg en de activiteiten van schrijvers. Ook is er een vrijstelling op zaken als de radio, televisie en kantines.

  • Verlaagde tarief: 9%

Het verlaagde tarief geldt voor water, voedingsmiddelen, geneesmiddelen en hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken en op agrarische goederen.

  • Standaard tarief: 21%

Voor de rest van alle niet genoemde goederen en diensten geldt er een standaard btw tarief van 21%.

Hoe bereken je omzet?

Je berekent je omzet met de formule: prijs per stuk x de afzet. Dit is zonder belasting toegevoegde waarde, ook wel btw of omzetbelasting genoemd. Dit is de belasting die in de meeste gevallen door de eindgebruiker (de consument) wordt betaald.

Je minimaal benodigde omzet bereken je door:

  1. Te berekenen wat je minimaal nodig hebt om van te leven, denk hierbij aan privé uitgaven als je hypotheek, boodschappen en een vakantie
  2. Vervolgens bereken je wat je kwijt bent aan belastingen, bedrijfskosten en inkoopkosten
  3. Wanneer je deze bedragen bij elkaar optelt, heb je je minimale brutowinst berekend. (je omzet minus de inkoopwaarde van de omzet)

Wat bedoelen ze met omzet?

Met omzet bedoelen ze de zakencijfers van een bedrijf. Je kunt je omzet gemakkelijk verwerken in je boekhouding, hier heb je geen boekhouder meer voor nodig. Tegenwoordig kun je je omzet namelijk makkelijk bijwerken in een boekhoudprogramma, die het direct bijwerkt op het mfacturatie/oment dat jij je facturen verstuurt.

Wanneer je omzet goed wordt bijgehouden kun je in een overzicht zien wat je winst & verliesrekening is over een bepaalde periode. Dit wordt ook wel een resultatenrekening genoemd. De resultatenrekening behoort tot de jaarrekening, samen met de balans. De balans is een overzicht van alle bezittingen en schulden van een bedrijf, in principe is deze altijd in evenwicht.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Wat zegt omzet over de winst?

Omzet zegt over de winst niet zoveel. Wanneer je omzet hoog is, wil dit nog niet zeggen dat je bedrijf succes of veel winst heeft. Want je moet namelijk over je omzet nog alle kosten die er gemaakt worden afhalen. Dit doe je door de totale kosten die je maakt voor het produceren en leveren van een product of dienst te berekenen, dit is de kostprijs. De kostprijs trek je vervolgens van je omzet af en dan houd je je brutomarge over. Met de brutomarge kun je meten hoe winstgevend je bedrijf is.

Veelgestelde vragen

Om omzetgroei te stimuleren, is het essentieel om te focussen op marketing, productontwikkeling, prijsaanpassingen, klantenservice en het verbreden van je diensten/productaanbod, afgestemd op de specifieke fase waarin het bedrijf zich bevindt.

Bij het interpreteren van omzetcijfers moeten ondernemers oppassen voor misleidende conclusies door enkel naar de omzet te kijken zonder de kosten in acht te nemen.

Branche specifieke factoren zoals seizoenen of economische trends kunnen de omzet beïnvloeden; het is belangrijk om deze te analyseren en proactieve strategieën te ontwikkelen voor het beheer ervan.

Voor het verhogen van omzet in specifieke branches, verdiep je je in branchetrends, netwerken, en innovatieve producten/diensten. Maatwerkstrategieën gebaseerd op doelgroepanalyse zijn effectief.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee