Geld verdienen met affiliate marketing: een uitgebreide én eerlijke gids

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 12 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Slapend rijk worden en affiliate marketing worden op het internet vaak in één adem genoemd. Het is niet gek dat de gouden bergen die sommige affiliate marketeers je beloven je interesse in het onderwerp hebben aangewakkerd. In deze gids vertellen we alles wat je moet weten over geld verdienen met affiliate marketing.

Deze gids is niet alleen uitgebreid, maar ook eerlijk. Hoeveel geld is er nou écht te verdienen met affiliate marketing? En hoef je bij deze inkomstenbron echt alleen maar achterover te leunen? We beginnen echter bij de basics: wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij de eigenaar van een product (bijvoorbeeld een kledingmerk) de verkoop stimuleert door anderen, zogenaamde ‘affiliates’, hun producten te laten aanbevelen in ruil voor een vergoeding. Voor affiliates is dit een interessante inkomstenstroom, omdat ze zelf niets hoeven te produceren of leveren.

Afiliate marketing
Cursus: The Affiliate Roadmap

Danique leert je de skills van affiliate marketing waar je de rest van je leven wat aan hebt.

Bekijk cursus

Hoe werkt affiliate marketing?

In de basis werkt affiliate marketing als volgt: je verdient als affiliate een commissie wanneer iemand een aankoop doet via jouw unieke link, die jij deelt bij je publiek. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een blog, social media kanaal of affiliate website.

Hoe beter jij de producten kunt aanbevelen, hoe meer je mensen ervan zult overtuigen om een aankoop te doen. Het is daarbij wel belangrijk dat je een publiek hebt. Hoe meer mensen de aanbeveling zien, hoe groter de kans immers is dat iemand op jouw link klikt.

Je publiek moet als doelgroep ook passen bij het product dat je aanbeveelt. Als je bijvoorbeeld een publiek opbouwt in de niche van duurzame cosmetica, zul je weinig verkopen genereren als je opeens een reisproduct aanbeveelt.

Om een commissie te verdienen, kun je niet zomaar verwijzen naar een merk. Je meldt je eerst aan bij het affiliate programma van dat merk. Vaak zijn er eisen om daarvoor toegelaten te worden. Je website moet bijvoorbeeld goed werken en meerdere pagina’s hebben. Ook kan er geëist worden dat je een bepaald aantal websitebezoekers of volgers hebt, voordat je een affiliate kunt worden.

In 7 stappen beginnen met affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate marketing werkt als volgt:

 1. Je creëert een website, social media kanaal of blog en genereert bezoekers/volgers (indien je die nog niet hebt);
 2. Je meld je aan bij affiliate programma’s die aansluiten bij jouw doelgroep;
 3. Je creëert content rondom het product dat je aanbeveelt bij de doelgroep en voegt een unieke link toe die je hebt gekregen van het affiliate programma;
 4. Bezoeker klikt op de link en wordt verwezen naar het merk via een tracking link;
 5. Bezoeker doet een aankoop;
 6. Affiliate programma registreert de aankoop door het gebruik van de unieke tracking link;
 7. Je ontvangt de commissie.

Hoeveel je aan commissie ontvangt, hangt erg af van zowel het bedrijf als het soort product of dienst dat je aanbeveelt. Vaak gaat het om een variabele commissie, een percentage van het aankoopbedrag. Dat varieert van 1% tot wel 70%. Hoe duurder het product of de dienst is die je aanbeveelt, hoe meer je er vaak aan kunt verdienen. Maar vergeet niet dat hoe hoger de aankoopprijs is, hoe hoger de drempel is voor je doelgroep om iets daadwerkelijk te kopen.

Sommige bedrijven kiezen niet voor een percentage maar voor een vaste commissie: een vast bedrag per aankoop. Dit is gebruikelijk bij platformen waarbij mensen een blijvende klant worden, zoals een softwareprogramma of een beleggingsplatform.

De verschillende vormen van affiliate marketing

In de basis werkt het proces van affiliate marketing altijd hetzelfde. Toch zijn er verschillende manieren om affiliate marketing toe te passen. Dit zijn de meest voorkomende:

 • Affiliate websites (alleen gericht op het promoten van producten);
 • Blogs (vaak meer persoonlijke ervaringen);
 • Social media (bijvoorbeeld op TikTok, Instagram, YouTube of Pinterest);
 • Vergelijkingssites;
 • Informatieve e-mail nieuwsbrieven;
 • Websites met deals, aanbiedingen of kortingscodes;
 • Review sites.

De voordelen van affiliate marketing

Affiliate marketing is ideaal voor bedrijven en merken, omdat ze pas betalen voor marketing wanneer er een aankoop is gedaan. Tegelijkertijd heeft affiliate marketing ook veel voordelen voor affiliates.

Weinig kosten en risico

Er zitten weinig kosten verbonden aan affiliate marketing – zeker wanneer je bijvoorbeeld al een blog hebt. Deelnemen aan affiliate programma’s is namelijk helemaal gratis, waardoor er weinig risico’s zijn als je ermee wilt beginnen. Tel daarbij op dat je niet zelf producten hoeft in te kopen of af te leveren. Jouw enige taak is het aanprijzen van de producten.

Het enige waar je bij stil moet staan, is dat je niet het vertrouwen van je publiek wilt verliezen. Prijs dus niet zomaar alles aan, maar kies echt producten en diensten uit waar je achter staat. Wanneer je te vaak een product uitkiest dat zijn verwachtingen niet waarmaakt, zal je doelgroep niets meer via jouw affiliate links kopen.

Passief inkomen

Slapend rijk worden; zo wordt affiliate marketing weleens omschreven. Hoewel dat een beetje overdreven is, zit er wel een kern van waarheid in. Wanneer je geld wilt verdienen met affiliate marketing, kost dat vooral aan het begin een tijdsinvestering bij het opzetten van een website of blog en het verkrijgen van bezoekers. Ook zul je content moeten creëren rondom de producten die je aanprijst.

Vervolgens is het echter alleen nog maar nodig om jouw unieke linkjes te plaatsen en de content te updaten. Op den duur kun je hierdoor passief geld verdienen met affiliate marketing. Het is hierdoor voor veel zzp’ers een interessante extra inkomstenbron. Want hoe meer inkomstenbronnen je hebt als ondernemer, hoe minder afhankelijk je bent van bijvoorbeeld bepaalde opdrachtgevers.

Relatief eenvoudig

Wanneer je al een publiek hebt, is het eenvoudig om met affiliate marketing te beginnen. Het enige wat je dan hoeft te doen is je gratis aanmelden bij affiliate programma’s. Heb je nog geen blog, website of social media kanaal? Dan zul je dit moeten opzetten. Met een achtergrond in het maken van websites, het schrijven van teksten, SEO-optimalisatie en/of online marketing is het echter relatief eenvoudig om aan affiliate marketing te beginnen.

Zijn er ook nadelen van affiliate marketing?

Nadelen van affiliate marketing zijn dat je niet je eigen producten probeert te verkopen (en er daardoor geen controle over hebt) en dat het vaak lang duurt voordat je er een leuk zakcentje mee verdient.

Dat je niet je eigen producten promoot zorgt ervoor dat je minder risico loopt, maar het heeft ook een nadeel. Je hebt niet de controle over het product. Je wilt daarom zeker weten dat een merk kwaliteit levert in zowel de productie als verzending voordat je het promoot. Daar komt het risico bij dat het product zomaar uit de schappen gehaald kan worden.

Wanneer je helemaal vanaf 0 begint en een affiliate website, social media kanaal of blog start, duurt het daarnaast ook vaak lang voordat je resultaten ziet. Je website of blog moet eerst geïndexeerd worden door Google en je social media kanaal moet eerst nog volgers krijgen. Dit gebeurt niet in één dag. Voordat je geld kunt verdienen met affiliate marketing, zul je dus eerst een aantal maanden geduld moeten hebben.

Hoe start je met affiliate marketing?

Ondanks enkele nadelen kent affiliate marketing vooral voordelen. Wil je aan de slag? Doorloop dan de volgende stappen:

 1. Kies jouw niche
 2. Doe marktonderzoek
 3. Kies je medium
 4. Maak content
 5. Trek bezoekers en/of volgers
 6. Meld je aan bij affiliate programma’s
 7. Optimaliseer je content

Stap 1: Kies jouw niche

Een heel belangrijke en vaak ook lastige stap is het bedenken van jouw niche. Natuurlijk wil je een niche uitkiezen waar mensen op zitten te wachten, waar nog niet te veel concurrentie is en waar een goede commissie mee te verdienen is. Maar nog belangrijker dan dat is dat je affiniteit met het onderwerp hebt en er idealiter ook al wat van afweet. Je zult er immers veel content rondom moeten maken.

Bij het kiezen van een onderwerp is het ook goed om te realiseren dat hoe specifieker je niche is, hoe succesvoller je waarschijnlijk zult zijn. In plaats van gamen als niche te kiezen, ga je bijvoorbeeld voor Xbox games. En in plaats van het onderwerp sporten, kies je voor hardlopen. Voor de volgende stap is het belangrijk om 3 tot 5 ideeën op de plank te hebben liggen.

Stap 2: Doe marktonderzoek

Pas in deze stap ga je onderzoeken of er voldoende interesse is in deze onderwerpen om geld te kunnen verdienen met affiliate marketing. Wordt er bijvoorbeeld op Google veel gezocht naar het onderwerp? Is er geen neergaande trend te zien in het zoekverkeer? Bestaan er al te veel goede affiliate websites of blogs over het onderwerp? Zijn er bedrijven met affiliate programma’s in jouw niche? Hoeveel commissie kun je ermee verdienen?

Vergeet deze stap niet, want het is zonde om veel tijd te investeren in affiliate marketing als het je uiteindelijk niets oplevert.

Stap 3: Kies je medium

Wanneer je met affiliate marketing wilt beginnen, heb je meerdere opties. Ten eerste is er social media, waarbij je op TikTok, Instagram, YouTube of Pinterest geld kunt verdienen door affiliate marketing. Je hebt hierbij geen opstartkosten en hebt geen technische kennis nodig. Toch is het lastig om volgers te krijgen en zul je content moeten blijven maken om relevant te blijven.

Je andere optie is een affiliate website of blog. Dit kan een passieve inkomstenbron worden, maar je zult zelf een website moeten maken. Gelukkig is dit tegenwoordig door het gebruik van templates geen rocket science meer. Het vereist wel meer tijd.

Stap 4: Maak content

Voordat je je kunt aanmelden bij affiliate programma’s, zul je content moeten maken die aan de programma’s laten zien dat jij hen geld kunt opleveren.

Stap 5: Krijg bezoekers en/of volgers

Vaak willen affiliate programma’s ook zien dat je al bezoekers en/of volgers hebt. Hoe je dit realiseert, hangt af van welk medium je gebruikt. Bij een affiliate website is het bijvoorbeeld belangrijk om zoektermen te gebruiken in je artikelen waar je doelgroep daadwerkelijk op zoekt. Bij TikTok wil je op trends inspringen om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Stap 6: Meld je aan bij affiliate programma’s

Dan is het tijd om echt geld te verdienen met affiliate marketing. Meld je aan bij affiliate programma’s en plaats linkjes op je website of social media kanaal naar de webshops waar je affiliate van bent geworden.

Stap 7: Optimaliseer je content/Maak meer content

Waar het bij social media belangrijk is om content te blijven maken, is het bij een affiliate website ook belangrijk dat je je oude content optimaliseert. Met welk medium je ook werkt, leer van de data die je tot je beschikking hebt om nog waardevollere content voor je doelgroep te realiseren en zo meer geld te verdienen met affiliate marketing.

Hoe vind je affiliate programma's?

Je kunt heel makkelijk affiliate programma’s vinden, door op te zoeken of de merken die bij jouw niche passen een affiliate programma hebben. Dit doe je eenvoudig door te Googelen naar ‘affiliate programma + naam van merk’. Het is goed om te weten dat grote partijen als Bol.com, Amazon, Coolblue en Wehkamp allemaal hun eigen programma’s hebben.

De beste affiliate programma’s om mee te beginnen

Daarnaast bestaan er ook affiliate netwerken. Dit zijn overzichtswebsites waarop je veel affiliate programma’s van allerlei bedrijven kunt vinden. Om een product van een merk te promoten dat zich heeft aangesloten bij een affiliate netwerk, moet je je zowel aanmelden bij het affiliate netwerk als bij de campagne van het bedrijf zelf. Voor beiden moet je goedgekeurd worden.

We delen een aantal populaire affiliate netwerken:

 1. TradeTracker; in veel landen één van de grootste affiliate netwerken. Aangesloten bedrijven zijn bijvoorbeeld: HEMA, Blokker, AliExpress en Xenos.
 2. Daisycon; veelal hetzelfde aanbod als TradeTracker, maar daarnaast ook veel dienstverleners zoals OHRA en Vattenfall.
 3. Awin; één van de weinige affiliate netwerken waarbij je moet betalen (eenmalig €5). Aangesloten bedrijven zijn bijvoorbeeld: de Bijenkorf, Ditzo, FBTO en Aegon.
 4. Tradedoubler; groot aanbod met internationale bedrijven zoals Vistaprint, Superdrug en MediaMarkt.
 5. PayPro; aanbod van cursussen, e-books en andere digitale producten. Hier zijn vaak hogere commissies mee te verdienen.
 6. Linkpizza; geen affiliate netwerk, maar een makkelijke plugin voor WordPress-websites, waarmee elk linkje automatisch in een affliate linkje verandert (mits er een affiliate programma van beschikbaar is).

Geen idee met welke affiliate programma’s te beginnen? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de producten en merken die de hoogste commissie opleveren. Je kunt echter het best jouw niche als uitgangspunt nemen en daar de affiliate programma’s bij zoeken.

Hoe promoot je affiliate producten?

Je weet dat je content moet creëren om affiliate producten te promoten. Maar aan welke content kun je dan denken? We delen een aantal voorbeelden:

 • Content die een probleem oplost voor de bezoeker. Bijvoorbeeld door content te schrijven op basis van populaire zoektermen, zoals ‘uniek cadeau’.
 • Het vergelijken van producten, om mensen zo te helpen met hun aankoopkeuze.
 • Een listicle met een opsomming van producten, zodat de bezoeker zelf kan kiezen welke het meest aanspreekt.
 • Een (eerlijke!) review over een product of dienst.

Kijk naar de data

Wanneer je eenmaal bezoekers hebt en commissie hebt verdiend, kun je de content optimaliseren. Dit doe je door bijvoorbeeld naar het conversiepercentage (het aantal conversies in verhouding tot het aantal klikken) en de click-through rate (het aantal klikken in verhouding tot het aantal weergaven) te kijken. Wat kun je leren van de content die hierop goed scoort en wat van de content die hierop niet goed scoort?

Hoeveel geld kun je verdienen met affiliate marketing?

Als je sommige goeroes op het internet mag geloven, kun je door affiliate marketing stinkend rijk worden. Maar net als de ‘slapend rijk worden’-mythe, is de werkelijkheid vaak anders.

Realistische verwachtingen voor inkomsten

Gemiddeld gezien verdien je na een jaar tussen de 50 en 600 euro per maand, aldus e-spaarpot.nl. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel aandacht je aan affiliate marketing geeft en ook of je één of meerdere wesbites/kanalen hebt.

Hoe langer je bezig bent, hoe groter dit bedrag exponentieel kan groeien. Hoe meer bezoekers je website bijvoorbeeld heeft, hoe beter Google je beoordeelt. En ook bij social media geldt: hoe meer volgers je hebt, hoe makkelijker het wordt om te groeien.

Succesverhalen van affiliate marketeers

Op internet zijn er genoeg (Amerikaanse) voorbeelden te vinden van affiliate marketeers die per maand duizenden euro’s verdienen. Een inspirerend maar toch ook realistisch Nederlands voorbeeld is Nicole van Roekel, die met meerdere affiliate websites een omzet van 2.000 euro behaalde op haar toppunt en er inmiddels een paar heeft verkocht.

Wil je genoeg geld verdienen met affiliate marketing om ervan te leven? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk meerdere websites moeten starten. Anders kan het ook een leuke extra inkomstenbron zijn.

Tips voor succesvolle affiliate marketing

Niet iedereen die affiliate marketing uitprobeert, wordt ook succesvol. We delen een aantal tips om zelf ook een succesverhaal te worden.

Heb geduld

Geld verdienen met affiliate marketing is zeker niet onmogelijk en toch lukt het veel mensen niet om hierin succesvol te worden. Dat heeft voornamelijk te maken met geduld. Het liefst wil je meteen resultaat zien, maar dit is bij affiliate marketing nou eenmaal niet het geval. Gooi dus niet al na een aantal maanden de handdoek in de ring, omdat je niet genoeg resultaat ziet.

Meld je niet te snel aan bij affiliate programma’s

Meld je niet aan voor affiliate programma’s als je website nog niet soepel werkt of als je weinig content online hebt staan. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk geld verdienen met affiliate marketing, maar hoe beter je website werkt en hoe duidelijker het is dat jouw website kwalitatieve content levert, hoe groter de kans is dat je wordt toegelaten tot het affiliate programma. Bovendien kun je soms uit het affiliate programma verwijderd worden als je een aantal maanden lang geen verkopen hebt gerealiseerd.

Maar wacht ook niet te lang

Zeker als je bezig bent met het opstarten van een affiliate website, kun je ook juist te lang wachten met het publiceren en aanmelden voor programma’s. Natuurlijk heb je een eindvisie voor ogen, maar het is belangrijk om je website zo snel mogelijk te publiceren (na pak en beet 10 pagina’s), omdat Google de website dan kan gaan indexeren.

Ook te lang wachten met aanmelden voor affiliate programma’s kan een valkuil zijn. Totdat je bent aangemeld, prijs je producten aan die jou geen affiliate fee opleveren.

Onderscheid je van de concurrentie

Het liefst start je een affiliate website, blog of social media kanaal met een onderwerp waar helemaal geen concurrentie voor is. Maar dat is vandaag de dag onmogelijk. Onderscheid je van de concurrentie door unieke en waardevolle content te maken en blijf je website of kanaal bijhouden en updaten.

 

Conclusie

Met een flinke dosis geduld en doorzettingsvermogen is affiliate marketing een relatief makkelijke manier om extra geld te verdienen – zeker wanneer je een achtergrond hebt in het bouwen van websites, het schrijven van teksten, SEO-optimalisatie en/of online marketing. En hoewel slapend rijk worden misschien een beetje overdreven is, kan deze vorm van marketing na een eerste tijdsinvestering zeker een mooie passieve inkomstenbron worden.

Wanneer je ten slotte een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt, kan je na pak en beet een jaar of langer honderden euro’s per maand verdienen met iets wat je leuk vindt om te doen. Kortom: affiliate marketing is zeker een aantrekkelijke manier om meer geld te verdienen en minder afhankelijk te worden van andere inkomstenbronnen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee