Zakelijke rekening voor een VOF

Laatste update: 31-01-2024 Leestijd: 3 min Door: Juul Dijkhuis

Zakelijke rekening VOF

Het openen van een zakelijke rekening voor een VOF (vennootschap onder firma) is niet verplicht, maar ondernemers komen er bijna niet onderuit. Met een zakelijke rekening is er namelijk een splitsing tussen privé en zakelijk. Voor een VOF zijn er meer voordelen voor een zakelijke rekening.

Een privébankrekening mag je volgens de voorwaarden van de bank niet gebruiken als een zakelijke rekening. Je moet het ook niet willen voor een VOF. Daar komt nog bij dat een rekening voor een VOF ook op naam van alle vennoten moet staan, en niet op één ervan. Ook voor zzp’ers is het belangrijk om een zakelijke bankrekening te openen.

Zakelijke rekening voor een VOF

De zakelijke rekening voor een VOF wordt op naam van de onderneming gezet. Het kan gaan om twee personen, maar een VOF kan ook een samenwerking tussen meer dan twee personen zijn. Door een zakelijke rekening op de naam van de VOF wordt er een duidelijke splitsing aangebracht tussen geld dat de vennoten privé en zakelijk bezitten. Je kunt er ook gelijk een zakelijke spaarrekening aan verbinden, waarop je zakelijk kunt sparen tegen een redelijke rente.

Waarom een zakelijke rekening openen als VOF?

Je opent een zakelijke rekening voor een VOF om te voorkomen dat er onduidelijkheden ontstaan over transacties. Als de vennoten via privé bankrekeningen betalingen verrichten en inkomsten ontvangen, is het lastig om overzicht te houden. De Belastingdienst eist een zakelijke rekening voor een VOF niet, maar voor het serieus ondernemen kan het niet anders.

Heeft een VOF een zakelijke rekening nodig?

Een VOF heeft een zakelijke rekening echt nodig om meerdere redenen. Ten eerste om de hierboven besproken onduidelijkheden als er met privérekeningen wordt gebankierd. Ten tweede omdat het professioneler overkomt als klanten betalingen overmaken op een bankrekening met de naam van de VOF. Ook voor het gemak is een zakelijke rekening aan te raden. Alle transacties op één rekening maakt bijvoorbeeld de aangifte btw ook eenvoudiger.

Is een zakelijke rekening verplicht voor een VOF?

Nee, een zakelijke rekening voor een VOF is niet verplicht. Op zich is het mogelijk om transacties te beheren op naam van één van de vennoten. Of via een en/of rekening op naam van de vennoten. De kosten van een zakelijke rekening voor een VOF zijn laag en een VOF zakelijke rekening biedt ook nog eens gemak bij het bankieren. Wij kunnen jou helpen met het vergelijken, zodat je een betaalbare zakelijke rekening afsluit.

Wat is belangrijk bij een zakelijke rekening voor een VOF?

Wat belangrijk is bij een zakelijke bankrekening voor een VOF verschilt per onderneming. Je kunt bijvoorbeeld de rekening in veel gevallen koppelen aan het boekhoudprogramma of je koppelt een zakelijke creditcard aan de rekening. Als je vaak geld moet afstorten, zijn de mogelijkheden daarin belangrijk bij het kiezen van een zakelijke bankrekening.

Zakelijke rekening vergelijken voor een VOF

Kies niet voor een willekeurige zakelijke rekening. Bekijk eerst onze grote vergelijking van de twaalf grootste banken in Nederland en ontdek welke bank het beste bij jou past. Het vergelijken geeft je ook inzicht in wat een zakelijke bankrekening aan service kan bieden. Kiezen voor de bank waar je privé ook bankiert moet je dus niet doen. Mogelijk is jouw huisbank wel de verstandigste keuze, maar daar kom je pas achter na het vergelijken van zakelijke rekeningen.

FAQ zakelijke rekening voor een VOF

De zakelijke rekening voor een VOF kost maximaal €20 per maand aan vaste kosten. De meeste zakelijke rekeningen kosten tussen €10 en €15 per maand aan vaste kosten. Daarnaast betaal je ook nog variabele kosten. Het gaat bijvoorbeeld om kosten afhankelijk van het aantal transacties, kosten voor het rood staan en voor het koppelen van een creditcard. Alle kosten neem je mee bij het vergelijken.

De goedkoopste zakelijke rekening wordt aangeboden door de buitenlandse banken Revolut en N26. Zij rekenen namelijk geen vaste kosten. Kijk wel verder dan de vaste kosten, want voor veel ondernemers zijn de zakelijke rekeningen van deze banken niet de beste keuze. Ze rekenen bijvoorbeeld kosten voor het opnemen van geld en cash geld storten op de rekening is niet mogelijk.

De beste zakelijke rekening voor jouw VOF kom je achter door het vergelijken. De mogelijkheden en de voorwaarden moeten namelijk goed bij jou passen. De Knab zakelijk rekening wordt gemiddeld gezien als beste keuze voor een VOF.

Ja, je kunt overstappen naar een andere zakelijke rekening. Nadat alle relaties geïnformeerd zijn over de verandering, kun je de oude rekening opzeggen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee