ZZPSERVICEDESK

8 zaken die je moet weten over eHerkenning

8 zaken die je moet weten over eHerkenning

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als ondernemer heb je te maken met veel verschillende overheidsinstanties. Je vraagt een een vergunning, subsidie of verzekering aan, geeft ziekteverzuim door of doet je belastingaangifte. En hoewel je dit vaak online kunt doen, kosten al die verschillende inlogs, gebruikersnamen en wachtwoorden onnodige tijd. eHerkenning brengt hier verandering in en wordt voor zzp’ers zelfs verplicht!
Is het verplicht en hoe kom ik eraan?

Wat is eHerkenning?

eHerkenning (eID) biedt een veilige digitale sleutel, waarmee je kunt inloggen bij verschillende overheidsinstanties. Hierdoor wordt het voor jou als ondernemer makkelijker om dingen online te regelen, je hoeft niet meer voor elke instantie een ander wachtwoord en/of gebruikersnaam te onthouden.
 

Waar kan ik eHerkenning voor gebruiken?

Onbewust heb je meer met de overheid te maken dan je misschien denkt. Zo kun je eHerkenning straks gebruiken voor:

 • de aangifte omzetbelasting bij de Belastingdienst
 • het doorgeven van bedrijfswijzigingen in de registratie in het handelsregister van de Kamer van Koophandel
 • een voertuigoverschrijving bij de RDW
 • het indienen van ontslagaanvragen en verzuimmeldingen bij het UWV

Ook komen er steeds meer diensten van de lokale overheid online beschikbaar. Zo kun je in de gemeente Den Haag al online vergunningen aanvragen. De verwachting is dat het online aanbod alleen maar blijft groeien.
 

Waarom moet ik werken met eHerkenning?

Overheidsinstanties regelen het identificeren en beveiligen van zakelijke transacties nu nog op verschillende manieren. Hierdoor heb jij meerdere gebruikersnamen, wachtwoorden en systemen waar je rekening mee moet houden. Al deze verschillende inlogsystemen worden vervangen door eHerkenning. Je hebt dan dus maar één gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

Per oktober wordt het voor zzp’ers zelfs verplicht om met sommige overheidsinstanties te communiceren via een eHerkenningsmiddel.
 

Wie doet mee aan eHerkenning?

In 2017 is er door een aantal grote Nederlandse dienstverleners een overeenkomst getekend met het Ministerie van Economische Zaken waarin ze de intentie uitspreken om eHerkenning uiterlijk 2018 als inlogmiddel te bieden. Dit zijn onder andere de volgende bedrijven of instanties:

 • RDW
 • RVO
 • DUO
 • Belastingdienst
 • Kamer van Koophandel (KvK)
 • UWV
   

Is eHerkenning blijvend?

Ja. eHerkenning is door de overheid ontwikkeld om de nieuwe standaard inlogvoorziening te worden voor bedrijven die zaken doen met overheidsinstanties. Je hebt het misschien zelfs al weleens gebruikt of gezien, want de invoer loopt als sinds januari 2017.
 

Wat kost eHerkenning?

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker… Dat kost je jaarlijks een paar tientjes. Maar als het goed is bespaart eHerkenning jou als ondernemer echter ook geld, omdat je minder vaak langs een overheidsloket hoeft en veel documenten met eHerkenning digitaal getekend kunnen worden.
 

Kan ik kiezen voor een bepaald beveiligingsniveau?

De inlogmiddelen voor eHerkenning zijn verkrijgbaar met verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Overheidsinstanties willen voor hun diensten betrouwbaarheidsniveau Substantieel (eH3) of hoger vereisen. Dit betekent dat je moet inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een sms- of pincode.
 

Hoe kom ik aan mijn eHerkenning?

Er zijn verschillende partijen waarbij je eHerkenning kunt regelen, onder andere bij KPN. Zij leverden een belangrijke bijdrage aan de huidige standaarden. KPN is dan ook een van de partijen die eHerkenning voor jou kan regelen. Je krijgt dan één digitale sleutel voor het communiceren met (semi-)overheden, bedrijven en andere dienstverleners. Dankzij deze sleutel weten zij met wie ze te maken hebben en wat jij in hun systemen mag doen. Zo regel je je zaken makkelijk online, terwijl je goed beschermd bent tegen identiteitsfraude.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Google website zoekmachines
Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al…
Twitter is een platform waarop je snel korte berichten, foto’s en video’s kunt delen. In tweets van maximaal 280 tekens kun je ideeën en…
Pensioen opbouwen
Belastingvrij sparen voor de dag dat je stopt met werken? Welke zzp’er wil dat nou niet. Met de oudedagsreserve kun je een deel van…
Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.