Als zzp’er overstappen van eenmanszaak naar een bv
Als zzp’er kennen we het allemaal: een periode dat alles meezit. Meer dan voldoende werk, weinig kosten en goede vooruitzichten. Stiekem zijn we de andere tijden vergeten. Die van zoeken en vragen om werk, de onverwachte toename van kosten en het gevoel ‘hoe moet het verder?’.
Wanneer een besloten vennootschap (bv)?
Dat is een duidelijke vraag, maar moeilijk te beantwoorden. Een advies is enkel op maat te geven. Hoe ziet jouw situatie -zowel zakelijk als privé- eruit en wat zijn realistische prognoses voor jouw onderneming? Is nu de juiste tijd om je eenmanszaak om te zetten naar een bv?
We kunnen een ijkgetal noemen: grosso modo moet je onderneming een winst van zo’n 150.000 euro in de boeken hebben staan. Dan kan het interessant worden om je eenmanszaak om te zetten in een bv. Daarnaast is het hierbij goed om te kijken naar bijvoorbeeld pensioenopbouw, aansprakelijkheid en een eventuele latere verkoop van je bedrijf. Ondertussen moet je beseffen dat je, met deze overstap naar een bv, afscheid neemt van bijvoorbeeld de fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en de MKB-winstvrijstelling.
Aansprakelijkheid
In jouw eenmanszaak ben je als zzp’er ook in privé aansprakelijk voor de schulden die uit je bedrijfsvoering kunnen ontstaan. Er wordt dan geen verschil tussen bedrijfsvermogen of privévermogen gemaakt. In een triest geval zou je dus de kans lopen om bijvoorbeeld je woning kwijt te raken. Bij een bv wordt wel onderscheid aangebracht tussen privé en onderneming. De bv is aansprakelijk voor de schulden en kan failliet gaan. Mits de DGA niets te verwijten valt qua het leiden van de onderneming, wordt hij niet privé aansprakelijk gesteld en blijft het privévermogen buiten een eventueel faillissement.
Advies
Uit het bovenstaande kun je al herleiden, dat een deskundig advies gewenst is. Neem de tijd voor je als zzp’er de stap van eenmanszaak naar bv maakt. Ga op zoek naar informatie en ervaringen van anderen. Neem tot slot samen met je adviseur de voor- en nadelen nauwgezet door.
En bedenk daar bij het volgende: Een boom die zo hard wil groeien dat hij zijn wortels uit de aarde trekt, zweeft niet ten hemel, maar valt om (Harry Mulisch).
Ondernemer Alerts
Ontvang net als 11,295 de laatste tips