Wat is de zelfstandigenaftrek en hoe kom ik ervoor in aanmerking?

Laatste update: 15-02-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Zelfstandigenaftrek

Als je aan een aantal criteria voldoet, heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Dat is een aardig bedrag, dus check snel of je ervoor in aanmerking komt.

Kort gezegd is de zelfstandigenaftrek een aftrekpost voor het belastbaar inkomen van een ondernemer. In 2020 is de zelfstandigenaftrek 7.030 euro, in 2021 is dit 6.670 euro en in 2022 bedraagt de zelfstandigenaftrek 6.310 euro. In 2023 is de zelfstandigenaftrek € 5.030. Je hebt er recht op als:

  • De Belastingdienst je als ondernemer beschouwt;
  • je aan het urencriterium voldoet (per jaar besteed je minimaal 1225 uur aan je bedrijf);
  • je aan het begin van kalenderjaar 2023 jonger dan de AOW-leeftijd was.

Hoe bepalen ze de zelfstandigenaftrek?

Elk jaar wordt de zelfstandigenaftrek opnieuw bepaald op basis van de actuele economische en sociale ontwikkelingen. Denk daarbij aan inflatiecorrecties of kabinetsbezuinigingen. De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2020 jaarlijks lager, totdat deze in 2036 uitkomt op € 3.240.

Krijg ik altijd het gehele bedrag?

Hoeveel voordeel je krijgt op je belastbaar inkomen wordt natuurlijk berekend aan de hand van je persoonlijke situatie. Het is dus niet altijd 5.030 euro (2023). Maar je belastingaanslag zal sowieso lager uitvallen als je gebruikmaakt van de aftrek. Dus, kom je ervoor in aanmerking? Maak er gebruik van.

Wat is de startersaftrek?

Omdat het opstarten van je eigen bedrijf best wel wat risico’s met zich meebrengt, heeft de overheid een extra fiscale aftrekpost in het leven geroepen: de startersaftrek. Dat is een verhoging van de zelfstandigenaftrek speciaal voor startende ondernemers. In 2023 is de startersaftrek 2.123 euro. Je moet hiervoor aan de volgende eisen voldoen:

  • Je was in de afgelopen vijf jaar geen ondernemer;
  • je hebt in die tijd niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.

Voor de zelfstandigenaftrek geldt dat die nooit hoger is dan de winst voor de ondernemersaftrek. Maar als je in aanmerking komt voor de startersaftrek geldt dat niet en krijg je de volledige zelfstandigenaftrek.

Uren registreren

Je uren bijhouden is niet de leukste klus, maar wel belangrijk. De uren kun je opslaan in een Excel-sheet, maar er zijn inmiddels een groot aantal mobiele apps waarbij dit met één klik op de knop is geregeld. Je vindt hier een lijstje.

Belastingaangifte doen

Heb je recht op de zelfstandigen- en startersaftrek, maar weet je niet hoe dit werkt in de aangifte? In dit stappenplan leggen we uit hoe je aangifte inkomstenbelasting doet.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee