ZZP Servicedesk

Wat is de zelfstandigenaftrek en hoe kom ik ervoor in aanmerking?

Wat is de zelfstandigenaftrek en hoe kom ik ervoor in aanmerking?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je aan een aantal criteria voldoet, heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Dat is een aardig bedrag, dus check snel of je ervoor in aanmerking komt.

Kort gezegd is de zelfstandigenaftrek een aftrekpost voor het belastbaar inkomen van een ondernemer. In 2020 is de zelfstandigenaftrek 7.030 euro. In 2021 is dit 6.670 euro. Je hebt er recht op als:

  • De Belastingdienst je als ondernemer beschouwt;
  • je aan het urencriterium voldoet (per jaar besteed je minimaal 1225 uur aan je bedrijf);
  • je aan het begin van kalenderjaar 2020 of 2021 jonger dan de AOW-leeftijd was.

Hoe bepalen ze de zelfstandigenaftrek?

Elk jaar wordt de zelfstandigenaftrek opnieuw bepaald op basis van de actuele economische en sociale ontwikkelingen. Denk daarbij aan inflatiecorrecties of kabinetsbezuinigingen. De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2020 jaarlijks lager, totdat deze in 2036 uitkomt op € 3.240.

Krijg ik altijd het gehele bedrag?

Hoeveel voordeel je krijgt op je belastbaar inkomen wordt natuurlijk berekend aan de hand van je persoonlijke situatie. Het is dus niet altijd 7.030 euro (2020). Maar je belastingaanslag zal sowieso lager uitvallen als je gebruikmaakt van de aftrek. Dus, kom je ervoor in aanmerking? Maak er gebruik van.

Wat is de startersaftrek?

Omdat het opstarten van je eigen bedrijf best wel wat risico’s met zich meebrengt, heeft de overheid een extra fiscale aftrekpost in het leven geroepen: de startersaftrek. Dat is een verhoging van de zelfstandigenaftrek speciaal voor startende ondernemers. In 2020 en 2021 is de startersaftrek 2.123 euro. Je moet hiervoor aan de volgende eisen voldoen:

  • Je was in de afgelopen vijf jaar geen ondernemer;
  • je hebt in die tijd niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.

Voor de zelfstandigenaftrek geldt dat die nooit hoger is dan de winst voor de ondernemersaftrek. Maar als je in aanmerking komt voor de startersaftrek geldt dat niet en krijg je de volledige zelfstandigenaftrek.

Uren registreren

Je uren bijhouden is niet de leukste klus, maar wel belangrijk. De uren kun je opslaan in een Excel-sheet, maar er zijn inmiddels een groot aantal mobiele apps waarbij dit met één klik op de knop is geregeld. Je vindt hier een lijstje. 

Belastingaangifte doen

Heb je recht op de zelfstandigen- en startersaftrek, maar weet je niet hoe dit werkt in de aangifte? In dit stappenplan leggen we uit hoe je aangifte inkomstenbelasting doet.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Reizen met de trein
Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…
Jaarrekening uitgelegd
Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van een onderneming, stichting of andere type organisatie. Er zijn twee soorten, de fiscale jaarrekening en de bedrijfseconomische jaarrekening. De bedrijfseconomische variant wordt ook…
Btw terugvragen voorbelasting de regels
Heb jij helder welke btw je mag terugvragen en welke niet? Wat doe je met koffie, een lunch of relatiegeschenk? En hoe zit het met btw betaald in het…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.