ZZP Servicedesk

De fiets gebruiken als ondernemer

De fiets gebruiken als ondernemer

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen als privé-vermogen of als beroepsvermogen. Wat is voor jou het voordeligst?

Fiets als bedrijfsvermogen

Een fiets gaat over het algemeen meer dan een jaar mee. Het wordt dan ook gezien als een investering. Als jouw fiets minimaal 450 euro exclusief btw kost kun je het meerekenen in de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Let wel op: je moet in 2020 in totaal tussen de 2.401 euro en 323.544 euro in het boekjaar hebben geïnvesteerd voordat deze aftrek van toepassing is. Deze aftrekpost is erg voordelig. Je kunt namelijk 28 procent van de aanschafprijs verminderen op je inkomstenbelasting.

Als je niet aan de 2.401 euro aan investeringen komt, is het misschien beter om even te wachten met je aankoop. Kijk of je in het volgend boekjaar meer investeringen moet maken waardoor je het beter later kunt halen. Je wilt immers aftrekposten toepassen waar het kan. Als je gebruik maakt van de KIA is het wel nodig dat je jouw fiets jaarlijks met 20 procent van de aanschafprijs afschrijft. Het is namelijk een investering die langer meegaat dan een jaar.

Geen gebruikmaken van de KIA

Het is ook mogelijk om een fiets die goedkoper is dan 450 euro te kopen als bedrijfsvermogen. Deze wordt dan in één keer afgeschreven. Het nadeel hiervan is dat je niet de KIA kan toepassen, waardoor het uiteindelijk meer kan kosten.

Omzetbelasting

Je moet aannemelijk kunnen maken dat je de fiets voor minstens 10 procent met zakelijke doeleinden gebruikt. Je hebt dus nog veel ruimte over voor privé gebruik van je fiets. Je kunt btw terugvragen over het percentage van je fiets dat je voor het bedrijf gebruikt. Als jij jouw fiets voor 70 procent zakelijk wilt gebruiken, kun je 70 procent van de belasting toegevoegde waarde van je fiets terugvragen.

Fiets als privé-vermogen

Als je een fiets als privé-vermogen ziet, dan heb je geen recht op een investeringsaftrek of afschrijving. Wel mag je de beroepsmatige kilometers en de woon-werk kilometers als beroepskosten boeken. Deze kosten zijn 19 cent per gereden kilometer. Om je fiets als privé-vermogen te zien, moet je voor minstens 10 procent je fiets voor privé-doeleinden gebruiken.

Wat is dan het voordeligst?

Je hebt een grote marge om te kiezen of je de fiets op privé-vermogen of op bedrijfsvermogen zet. De keuze is dus bijna helemaal aan jou. Het is wel lastig om te bewijzen aan de Belastingdienst hoeveel kilometers je privé en voor je bedrijf rijdt, want het is lastiger voor jezelf om je kilometers bij te houden. Een fiets heeft namelijk geen handige kilometerteller zoals een auto. Je kunt dit wel in je agenda of rittenregistratie laten zien. Als je veel kilometers aflegt, kan het goedkoper zijn om je fiets tot privé-vermogen te tellen. Maar het hangt ook af van de prijs van je fiets.

Gebruik van een e-bike

Weten wat de fiscale voordelen zijn als je een e-bike zakelijk gebruikt? Dat lees je hier.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….
box 3 heffing buitensporig hoog
Gratis premium Download Bezwaarschrift BOX 3-heffing 2019 Invulmodel bezwaarschrift Vanaf 1 januari 2017 geldt er een nieuwe gestaffelde wijze van box 3-heffing in de…
box 3 heffing buitensporig hoog
Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord de ambitie uitgesproken om een box 3-stelsel uit te werken op basis van het werkelijk rendement. In…
Belastinguitstel aanvragen
Afgelopen maand ontvingen veel ondernemers een naheffingsaanslag omdat zij hun btw-aangifte nog niet hadden betaald. Dit zijn er vanwege de mogelijkheid van betalingsuitstel door…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.