ZZPSERVICEDESK

De fiets gebruiken als ondernemer

De fiets gebruiken als ondernemer

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen als privé-vermogen of als beroepsvermogen. Wat is voor jou het voordeligst?
Een fiets van de zaak of als privé-vermogen?

Fiets als bedrijfsvermogen

Een fiets gaat over het algemeen meer dan een jaar mee. Het wordt dan ook gezien als een investering. Als jouw fiets minimaal 450 euro exclusief btw kost kun je het meerekenen in de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Let wel op: je moet in totaal meer dan 2.300 euro aan investeringen in het boekjaar hebben gedaan voordat deze aftrek van toepassing is. Deze aftrekpost is erg voordelig. Je kunt namelijk 28 procent van de aanschafprijs verminderen op je inkomstenbelasting.
Als je niet aan de 2.300 euro aan investeringen komt, is het misschien beter om even te wachten met je aankoop. Kijk of je in het volgend boekjaar meer investeringen moet maken waardoor je het beter later kunt halen. Je wilt immers aftrekposten toepassen waar het kan. Als je gebruik maakt van de KIA is het wel nodig dat je jouw fiets jaarlijks met 20 procent van de aanschafprijs afschrijft. Het is namelijk een investering die langer meegaat dan een jaar.

Geen gebruikmaken van de KIA

Het is ook mogelijk om een fiets die goedkoper is dan 450 euro te kopen als bedrijfsvermogen. Deze wordt dan in één keer afgeschreven. Het nadeel hiervan is dat je niet de KIA kan toepassen, waardoor het uiteindelijk meer kan kosten.

Omzetbelasting

Je moet aannemelijk kunnen maken dat je de fiets voor minstens 10 procent met zakelijke doeleinden gebruikt. Je hebt dus nog veel ruimte over voor privé gebruik van je fiets. Je kunt btw terugvragen over het percentage van je fiets dat je voor het bedrijf gebruikt. Als jij jouw fiets voor 70 procent zakelijk wilt gebruiken, kun je 70 procent van de belasting toegevoegde waarde van je fiets terugvragen.

Fiets als privé-vermogen

Als je een fiets als privé-vermogen ziet, dan heb je geen recht op een investeringsaftrek of afschrijving. Wel mag je de beroepsmatige kilometers en de woon-werk kilometers als beroepskosten boeken. Deze kosten zijn 19 cent per gereden kilometer. Om je fiets als privé-vermogen te zien, moet je voor minstens 10 procent je fiets voor privé doeleinden gebruiken.

Wat is dan het voordeligst?

Je hebt een grote marge om te kiezen of je de fiets op privé-vermogen of op bedrijfsvermogen zet. De keuze is dus bijna helemaal aan jou. Het is wel lastig om te bewijzen aan de Belastingdienst hoeveel kilometers je privé en voor je bedrijf rijdt, want het is lastiger voor jezelf om je kilometers bij te houden. Een fiets heeft namelijk geen handige kilometerteller zoals een auto. Je kunt dit wel in je agenda of rittenregistratie laten zien. Als je veel kilometers aflegt, kan het goedkoper zijn om je fiets tot privé-vermogen te tellen. Maar het hangt ook af van de prijs van je fiets.

Gebruik van een e-bike

Weten wat de fiscale voordelen zijn als je een e-bike zakelijk gebruikt? Dat lees je hier.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.