E-bike zakelijk gebruiken als zzp’er: de belastingregels van 2024

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

e-bike zakelijk

Elektrische vervoersmiddelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de elektrische auto, maar ook de e-bike, stijgt onder zzp’ers enorm in populariteit. Een e-bike is milieuvriendelijk en ideaal voor woon- en werkverkeer. Het kan een goed alternatief zijn voor de auto of het openbaar vervoer en daarnaast zorgen e-bikes voor minder files. De aanschaf van een e-bike lijkt relatief duur, maar een elektrische fiets zzp is in 2024 opmerkelijk voordelig.

Privébezit of fiets van de zaak?

Wanneer je ervoor kiest je e-bike uit je privévermogen aan te schaffen, mag je als zzp’er in 2024 €0,21 per gereden kilometer aftrekken van je winst aftrekken bij de aangifte van je inkomstenbelasting.

Wanneer je ten minste 10% van het aantal afgelegde kilometers zakelijk elektrische fiets rijdt, mag je ervoor kiezen de e-bike op naam van je bedrijf te zetten. Zo kun je alle fiets van de zaak zzp kosten van de e-bike (inclusief aankoopbedrag, verzekering en onderhoud) opvoeren als aftrekposten.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Via de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek worden zzp’ers gestimuleerd te investeren in hun bedrijf. Wanneer je na aanschaf van de e-bike in 2024 in totaal meer dan €2.600 investeert, kun je dankzij deze regeling mogelijk 28% van het investeringsbedrag aftrekken van je winst. Dat hoge percentage is alleen haalbaar als je de e-bike voor 100% zakelijk gebruikt.

Zoek een subsidie elektrische fiets 2024

Soms zijn er naast de belastingvoordelen ook regionale subsidies voor een elektrische fiets zakelijk kopen. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar de mogelijkheden. Subsidies van een aantal gemeenten staan op de website Nederland Elektrisch.

Bijtelling e-bike van de zaak

Heb je gekozen voor een e-bike zakelijk kopen, maar gebruik je deze ook voor privéritten? Door een versimpeling van de fiscale fietsregeling die per 1 januari 2020 is ingevoerd, is een elektrische fiets op de zaak als zzp een stuk aantrekkelijker. De bijtelling voor je zzp elektrische fiets wordt net zo makkelijk als de bijtelling voor de auto van de zaak, namelijk 7% van de adviesprijs.

Tips fiets zakelijk kopen zzp

Overweeg je als zzp’er een e-bike aan te schaffen? Vergeet deze 4 stappen niet te doorlopen.

Dankzij de belastingregels van 2024 is een e-bike voor veel zzp’ers een interessant alternatief voor een auto. Vergeet echter niet dat het maken van kosten voor een fiets je niet direct aan meer omzet helpt en je er dus niet rijker van wordt. Maak bij de aanschaf van je e-bike een juiste afweging tussen fiets op de zaak of privé en overleg voor de beste keuze eventueel met je boekhouder. Let in alle gevallen goed op of je al het aantal gereden kilometers bij moet houden en vergeet dit niet daadwerkelijk te doen. Dit kan snel en gemakkelijk in bijvoorbeeld een app.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee