Van autoliefhebber naar autohandelaar – zo begin je een autohandel in 10 stappen 

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 5 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

auto verzekeren

In 10 jaar tijd is het aantal personenauto’s in Nederland met ruim 2 miljoen toegenomen. Een forse stijging. Het is dus niet geheel verrassend dat steeds meer autoliefhebbers overwegen een eigen autohandel te starten. Echter dien je als ondernemer in de autohandel aan heel andere voorwaarden te voldoen dan iemand die als particulier een auto verkoopt.

In dit artikel lees je hoe je in 10 stappen een eigen autohandel start en geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

In 10 stappen een eigen autohandel starten

  1. Maak een ondernemingsplan
  2. Ga op zoek naar een geschikte locatie
  3. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  4. Schrijf je in bij de RDW
  5. Sluit een abonnement af bij een geschikte provider voor de RDW-diensten
  6. Sluit verzekeringen af
  7. Vind klanten en zorg dat zij jou vinden
  8. Start met de inkoop en verkoop van auto’s
  9. Zet een goede boekhouding op
  10. Word lid van een brancheorganisatie

Stap 1: Maak een ondernemingsplan

Voordat je je eigen autohandel start, wil je er zeker van zijn dat jouw plannen realistisch zijn. Je wilt geen inschattingsfouten maken of zaken over het hoofd zien die later voor mogelijke problemen gaan zorgen. Wat hierbij helpt, is een ondernemingsplan maken.

Hoewel dit niet verplicht is, is het wel aan te raden. Zo check je de haalbaarheid van jouw plannen op het gebied van financiën, mogelijkheden en risico’s. In het ondernemingsplan beschrijf jij precies waar, op welke wijze en met welke middelen jij je autohandel wilt beginnen.

Heb je investeerders nodig of start je jouw autohandel vanuit een uitkering? Dan moet je een ondernemingsplan maken.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Stap 2: Ga op zoek naar een geschikte locatie

Nu de plannen concreet zijn en je weet dat ze realistisch zijn, kun je op zoek gaan naar een geschikte locatie. Je kunt ervoor kiezen auto’s te verkopen vanuit een showroom. In dat geval heb je een fysieke locatie nodig die voldoende ruimte biedt voor het aantal auto’s dat jij wilt verkopen. Wil je naast het verkopen van auto’s ook andere services aanbieden, zoals reparaties? Houd hier dan rekening mee tijdens je zoektocht.

Ook kun je ervoor kiezen een autohandel te beginnen aan huis. Echter is niet ieder woongebied hier geschikt voor. Overweeg jij deze optie? Check dan altijd eerst bij de gemeente of jij een autohandel aan huis mag starten.

Stap 3: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedere Nederlandse ondernemer moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Inschrijven is niet moeilijk: je vult online een inschrijfformulier in en maakt een afspraak bij een KVK-locatie bij jou in de regio. Denk goed na over de rechtsvorm die je wilt aannemen.

Wordt dit jouw eerste onderneming? Lees dan hier waar je op moet letten als startende zzp’er.

Ben je van plan om parttime als autohandelaar aan de slag te gaan? En werk je daarnaast ook (nog) in loondienst? Lees dan hier waar je als zzp’er in loondienst rekening mee moet houden. 

Stap 4: Schrijf je in bij de RDW

Iedereen die handelt in voertuigen, moet RDW-registraties doorgeven rond de in- en verkoop. Hiervoor heb je in de meeste gevallen RDW-erkenningen en/of -certificaten nodig. Om in aanmerking te komen voor RDW-erkenningen en/of certificaten, moet je je registreren bij de RDW.

Stap 5: Sluit een abonnement af bij een geschikte provider voor de RDW-diensten

Om gebruik te kunnen maken van de RDW-diensten, zoals het op naam zetten van een voertuig, moet je een abonnement afsluiten bij een geschikte provider. Naast deze diensten, verloopt ook vrijwel alle communicatie met de RDW via de provider.

In Nederland is er een aantal providers bij wie je een abonnement kunt afsluiten. Providers RDC, VWE en A2SP zorgen voor communicatie met de RDW en leveren technische informatie uit het RDW-register. Providers DealerConnection, MoVea en Voertuig Documentatie Centrum B.V. zorgen enkel voor de communicatie met de RDW.

Stap 6: Sluit verzekeringen af

De automarkt is er één met grote (financiële) risico’s. Als zzp’er in de autohandel doe je er daarom verstandig aan verschillende verzekeringen af te sluiten, zoals een arbeidsongeschiktheids– en rechtsbijstandverzekering.

Overweeg ook of een garageverzekering bij jouw onderneming past. Met een garageverzekering verzeker je de auto's (voor verkoop of onderhoud) op je terrein, verzeker je schade of diefstal tijdens een proefrit, verzeker je de auto’s uit jouw voorraad die je vervoert en verzeker je onvoorziene schade bij bijvoorbeeld een autoreparatie.

Ook is iedereen in Nederland met een handelsvoorraad wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maak je gebruik van de Erkenning Bedrijfsvoorraad van de RWD? Dan ben je verplicht deze bedrijfsvoorraad te verzekeren volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Stap 7: Vind klanten en zorg dat zij jou vinden

Het feit dat jij bent ingeschreven als autohandelaar en beschikt over een mooie locatie, betekent niet automatisch dat je al succesvol bent. Jouw succes begint pas bij je eerste klant. Vind daarom je klanten en zorg dat zij jou vinden. Aangezien de autohandel steeds vaker online plaatsvindt, is het belangrijk dat je een goede website hebt. Wees onderscheidend en plaats bijvoorbeeld video’s of 360 graden foto’s van auto’s die jij verkoopt. Ook kun je je aansluiten bij platformen als autoscout of autotrack. Maak ook gebruik van marktplaats, Facebook marketplace en andere social media-kanalen.

Stap 8: Start met de inkoop en verkoop van auto´s

Tijd voor het leukste onderdeel van dit stappenplan: start met de inkoop en verkoop van auto’s! Werp jouw professionele blik op de auto’s in binnen- of buitenland, koop ze en verkoop ze voor een betere prijs. Houd oog voor je klanten, zorg dat ze een goede ervaring opdoen met jou en je bedrijf, vraag om reviews en de eerste officiële stap naar een succesvolle autohandel is gezet.

Stap 9: Zet een goede boekhouding op

Het geheim van een succesvolle onderneming is een goede boekhouding. Want naast dat het bijhouden van een goede boekhouding wettelijk verplicht is, geeft het je ook inzicht in de financiële situatie van je bedrijf.

Als autohandelaar heb je te maken met veel administratieve zaken. Je koopt auto’s in en verkoopt ze weer en hebt hierdoor veel offertes, facturen en koopovereenkomsten die verwerkt moeten worden. Al deze documentatie heb je nodig voor de belasting– en btw-aangifte, bewaar dit dus goed.

Je kunt de administratie van je autohandel uitbesteden aan een boekhouder, maar je kunt er ook voor kiezen het zelf te doen. Wij adviseren daarvoor onderstaande programma's:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp'ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp'ers.

Stap 10: Word lid van een brancheorganisaties

Niet verplicht, wel verstandig: word lid van een brancheorganisatie. Zo profiteer je van vele voordelen én zien klanten dat jij je houdt aan de strenge kwaliteitseisen van de autobranche.

FAQ Autohandel starten

Je wordt autodealer door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en de RDW, de juiste RDW-erkenningen en certificaten te bezitten, te voldoen aan de wetgeving met betrekking tot verzekeringen en te beschikken over een geschikte locatie voor de te verkopen auto’s.

Voor een autogarage heb je naast een omgevingsvergunning ook mogelijk een vergunning voor milieubelastende activiteiten nodig, deze kun je aanvragen bij je gemeente of via de AIM.

Iedere garage is wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten of, indien je gebruik maakt van de Erkenning Bedrijfsvoorraad van de RDW, deze bedrijfsvoorraad te verzekeren volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

 

Als autodealer verdien je gemiddeld €2500,- bruto per maand. Echter kan dit bedrag veel hoger uitvallen indien je succesvol zaken doet.

Dealers kopen hun auto’s van particulieren, andere auto dealers, leasemaatschappijen, aanbieders buiten Nederland of via een (online) veilingplatform zoals BCA, Automotive Trade Center en Autorola.

Je vindt goedkope tweedehands auto’s via Marktplaats.nl, Facebook marketplace, online platformen als AutoScout24 of Autotrack en via een autoveiling.

Je kunt pas een autohandel aan huis starten als je hiervoor toestemming hebt van de gemeente. De gemeente checkt in het bestemmingsplan of hun plannen overeenkomen met jouw plannen op de betreffende locatie. Echter wordt in de meeste gevallen een dergelijk verzoek afgewezen, gezien de grootte van het autobedrijf en de mate van overlast.

Om de risico’s bij het starten van een autohandel te minimaliseren, is het belangrijk om een grondige marktanalyse te doen, een duidelijk bedrijfsplan te hebben, en goede kennis te hebben van auto’s en hun waarde.

De juiste prijsstelling voor de auto’s die je verkoopt, kan worden bepaald door de marktwaarde te onderzoeken, rekening te houden met inkoopkosten, restauratiekosten en een winstmarge toe te voegen.

Het bijblijven met trends in de autohandelmarkt, zoals de groeiende populariteit van elektrische voertuigen of online verkoopplatforms, kan helpen bij het groeien van je bedrijf door in te spelen op klantbehoeften.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee