Eind van het jaar in zicht, dus nog even kosten maken?

Laatste update op 24-11-2022 Leestijd 0 min Door Redactie ZZP Servicedesk

Eind van het jaar kosten maken

Het is bijna het einde van 2021. Een veelgehoorde opmerking onder ondernemers is dan ook dat ze nog even snel wat kosten moeten maken. Om de winst wat te drukken. Maar heeft dat nu echt zin? Het is toch ook gewoon geld dat je uitgeeft?

Volgens financieel experts is het alleen echt interessant als je gebruik wilt maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de zogeheten KIA-regeling. Daarvoor moet je in een boekjaar meer dan 2.400 euro investeren, waarover je dan recht hebt op 28 procent extra aftrek.

Investeren in bedrijfsmiddelen

Als je toch al van plan bent om te investeren in je bedrijf is het goed om rekening te houden met het boekjaar. Stel je bent een fotograaf en dit jaar schaf je een nieuwe computer aan à 1.500 euro en volgend jaar een nieuwe camera van 1.500 euro. Dan geef je dus over twee jaar drieduizend euro uit. Als je dat bedrag nu in één jaar uitgeeft heb je met de KIA-regeling dus recht op 28 procent extra aftrek op dat bedrag. En dat is natuurlijk wel aardig.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt in 2021 voor investeringen die tussen 2.401 en 328.721 euro liggen. De bedrijfsmiddelen moeten wel in aanmerking komen voor die aftrek. Zo verstaat de Belastingdienst onder een investering een bedrijfsmiddel dat langer dan één jaar meegaat en wat 450 euro of meer kost. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan investeringen in apparatuur, zoals laptops, computers, printers en tablets. Kantoorartikelen, visitekaartjes en andere kosten zijn dus geen investering. Ook auto’s vallen er niet onder. Alleen wanneer de auto helemaal bestemd is voor jouw bedrijf. Bijvoorbeeld als je een taxi- of koeriersbedrijf hebt. Als je als zzp’er onderdeel uitmaakt van een samenwerkingsverband, zoals een vennootschap onder firma of een maatschap, wordt de aftrek anders berekend. Dan kijkt de Belastingdienst naar de totale investering van het samenwerkingsverband en niet naar de investering van elke onderneming afzonderlijk.

Hoge winst

Maar wat als je buiten de KIA-regeling nog snel kosten wilt maken? Kosten maken om het kosten maken is onzin, volgens financieel experts. Zomaar nog even kosten maken is niet begrijpelijk. Het heeft alleen zin als je echt wilt investeren of als je een heel goede winst draait. Als je bijvoorbeeld dit jaar een hoge winst hebt behaald, kan het slim zijn om nu meer kosten te maken. Je betaalt dan minder belasting. Als je denkt dat je volgend jaar minder winst gaat draaien, is het dus beter om dit jaar nog die kosten te maken in plaats van het vooruit te schuiven. Andersom, als je nu een lage winst hebt maar volgend jaar een hoge verwacht is het beter om het pas dus in het nieuwe jaar uit te geven. Wil je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek? Let er dan op dat je het zelf moet invullen op je belastingaangifte. De Belastingdienst past het niet automatisch toe. Als je er zelf niet aan denkt, heb je ‘gewoon pech'. Sterker nog, je moet je boekhouder er ook aan helpen herinneren. Die denkt er misschien ook niet automatisch aan. Houd zelf oog op hoe je er financieel voor staat.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor je minder belasting betaalt. In dit artikel hebben we de belangrijkste aftrekbare kosten voor je op een rij gezet.

Alle kosten in een overzicht

Precies weten hoeveel kosten je het afgelopen jaar hebt gemaakt? Dan is het gebruik van online boekhoudsoftware erg handig. Denk bijvoorbeeld aan deze pakketten:

E-boekhouden
Urenregistratie

Boekhoudprogramma en urenregistratie

Bekijk nu

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee