Hoe groei je jouw bedrijf op een gezonde manier? Tips van 3 CEO’s

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Trotse ondernemer poseert voor zijn team

Je bent net je bedrijf begonnen, weet inmiddels hoe je je eerste klanten wint en ervaart groei. Hoe nu verder? Hoe kun je jouw bedrijf snel laten groeien zonder dat het uit zijn voegen barst?

In dit artikel krijg je deze insider tips voor een duurzame bedrijfsvoering.

Blijf luisteren naar je klanten

‘‘Je moet je product tegelijkertijd verkopen en bouwen, want je product verandert.’’ – Philippe Kwiatkowski, CEO van Ubico Labs.

De beste manier om je product te testen is dus door het te verkopen. Zo zie je:

1) of er wel vraag naar is
2) welke feedback van klanten jouw productontwikkeling vooruit kan helpen.

Een ander voorbeeld van goede klantenfeedback is Miro. Miro is een whiteboard tool voor remote teams. Het bedrijf wordt nu gewaardeerd op €17,5 miljard maar begon als een simpel social media platform waarop mensen samen konden tekenen.

Andrey Khusid, de CEO & Co-founder van Miro, zag op een gegeven moment dat de meeste gebruikers zijn tool zakelijk gebruikten. Daarom besloot hij de strategie volledig naar B2B te switchen.

‘‘We bouwen niet iets waar wij in geloven, maar waar onze klanten in geloven.’’ Blijf dus luisteren naar wat je klanten willen en wees niet bang om je product of dienst te veranderen.

Andrey Khusid, CEO & Co-founder van Miro, op WebSummit 2022 in Lissabon.Andrey Khusid, CEO & Co-founder van Miro, op WebSummit 2022 in Lissabon. Foto: redactie ZZP Servicedesk

Je ideale klant begrijpen

Leer je ideale klant begrijpen

Gratis meedoen

Durf samen te werken

Alleen kom je ver, samen kom je verder. Veel ondernemers willen alles zelf doen. Maar wees niet bang om samen te werken of hulp te vragen. Er zijn genoeg organisaties die jou willen helpen je bedrijf te beginnen of te laten groeien:

  1. De Kamer van Koophandel (KvK). De KvK organiseert regelmatig startersdagen en thema-events voor verschillende sectoren. Daarin leer je van experts hoe je een business opzet. Ook is het een mooie netwerk kans.
  2. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze instantie valt onder het Ministerie van Economische Zaken en promoot het Nederlandse bedrijfsleven nationaal maar ook internationaal. Zo organiseert de RVO regelmatig handelsmissies waar Nederlandse startups mee mogen naar een vakbeurs of een staatsbezoek aan het buitenland. De RVO helpt jou daarbij om connecties te maken met voor jou relevante zakenmensen in het buitenland.
  3. Startup hubs en startup accelerator programma’s. Deze bieden ondersteuning, mentoring, toegang tot financiering, pitchwedstrijden, kantoorruimte en een netwerk van gelijkgestemde ondernemers. Veel startup organisaties zijn gekoppeld aan een gemeente, universiteit of een economische regio.

Wist je dat er in bijna elke stad in Nederland een startup hub is die jou kan helpen je bedrijf op te zetten? Met name in de tech sector zijn de mogelijkheden ongekend.

Mike Verkouter, de Manager Startup Acceleration bij Novel-T, adviseert: ‘‘Doe mee aan een startup accelerator als je bedrijf:

1) potentie heeft om tot iets heel groots te groeien
2) risico’s kent en dus structuur nodig heeft
3) randzaken wil uitbesteden zodat het kan focussen op wat de business uniek maakt’’

Opschalen en gezond groeien

Softwarebedrijf Reply.io heeft 105 medewerkers. CEO Oleg: ‘‘Omdat we een boetiek firma zijn, geven we voorrang aan kwaliteit boven kwantiteit en streven we ernaar de startup-cultuur te behouden, ongeacht de schaal. Ons doel is om een geweldig bedrijf op te bouwen waar we graag werken, met uitstekende producten waar klanten dol op zijn en constante innovatie die de industrie vooruit stuwt.”

Ondernemen moet leuk blijven

Hoe zorg je dat ondernemen leuk en gezond blijft voor jezelf?

‘‘Elk weekend zet ik mijn notificaties uit en verwijder ik bepaalde apps. Wanneer ik met familie en vrienden ben, wil ik echt present zijn’’ vertelt Philippe Kwiatkowski, CEO van Ubico Labs, een Canadese e-mail automatisering software startup. Philippe’s tip: ‘‘Elk jaar neem ik 3 weken vrij. Zie jezelf als een atleet.’’

Oleg van Reply.io geeft als tip: ‘‘Blijf de dingen doen die je leuk vindt en besteed de dingen uit die je niet graag doet. Zorg dat je genoeg inkomsten genereert zodat je mensen kunt inhuren om te doen waar jij niet goed in bent.’’

Lees hier hoe de CEO in acht jaar van 0 naar 105 medewerkers groeide.

Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee