ZZP Servicedesk

Hoe herken je malafide boekhouders?

Hoe herken je malafide boekhouders?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Dankzij online boekhoudsoftware kunnen we steeds beter zelf onze boekhouding bijhouden. Toch loont het om iemand in te huren die er verstand van heeft. Dat bespaart je niet alleen veel tijd maar ook geld. Maar dat moet dan wel iemand zijn die je kunt vertrouwen.

Een boekhouder werkt nu eenmaal sneller en efficiënter en weet precies op welke regelingen en voordelen jij recht hebt. Het overgrote deel van de boekhouders is betrouwbaar en deskundig. Toch komt het helaas regelmatig voor dat ondernemers worden opgelicht door malafide boekhouders of fiscale adviseurs. Zo wist in Twente een paar jaar geleden een malafide fiscaal adviseur honderden bedrijven op te lichten en verduisterde een boekhouder eerder dit jaar in Brabant 2,5 miljoen euro bij een bedrijf in Veghel. Dat leverde hem drie jaar celstraf op.

Tip: je kunt ook samen met je boekhouder met online boekhoudsoftware werken. Zou kun jij bijvoorbeeld je facturen en offertes versturen en de boekhouder de rest laten doen. Deze softwarepakketten zijn makkelijk in gebruik, samen met je boekhouder:

 

Malafide boekhouder

Hoe zorg je ervoor dat de boekhouder die jij hebt uitgekozen niet van dat slag is? Hoe herken je de malafide boekhouder? Nou, eigenlijk niet dus. Dat is een beetje het probleem. Boekhouders en belastingadviseurs zijn vrije beroepen. Iedereen kan in principe een administratiekantoor beginnen. Het ministerie van Financiën zegt dan ook dat ze mensen niet te kunnen waarschuwen voor louche boekhouders. ‘Particulieren en ondernemers blijven altijd zelf verantwoordelijk voor hun belastingaangifte. Ook als zij daar de hulp van een adviseur voor inschakelen.’ Ook de Belastingdienst heeft wettelijk geen mogelijkheden om toezicht te houden op de kwaliteit van adviseurs.

Gezond verstand

Kortom, je moet dus vooral uitgaan van je eigen gevoel en gezond verstand bij je zoektocht naar een betrouwbare boekhouder. Als je in zee gaat met een eenmanskantoor, check dan goed de achtergrond van de boekhouder. Bekijk zijn of haar CV, LinkedIn of website. Vraag andere klanten over hun ervaringen met deze persoon. Nog beter is om een boekhouder te vinden via mensen die je kent die hem of haar kunnen aanraden. Al is dat ook geen garantie natuurlijk.

Er zijn ook een hoop vergelijkingssites voor boekhouders en administratiekantoren. Hierop kunnen klanten boekhouders beoordelen. Zo kun je een beeld krijgen van de betrouwbaarheid van de boekhouder die je zoekt. Natuurlijk moet je op dit soort sites nooit helemaal blind vertrouwen op de oordelen van anderen. Maar het kan een aardige richting geven.

Toezicht

Er is een aantal overkoepelende organisatie die toezicht houden op de grotere kantoren. Zo is er voor boekhouders, administratiekantoren en belastingadviseurs de landelijke brancheorganisatie NOAB (Nederlandse Orde van Administratie – en Belastingdeskundigen). Kantoren die lid willen worden moeten voldoen aan een pakket van eisen, zoals gedragscodes, kwaliteitsregels en een verplichting om jezelf continu bij te laten scholen. Het NOAB-kwaliteitskeurmerk staat dan ook voor kwaliteit, vakmanschap en actuele kennis van zaken. En: NOAB-leden richten zich specifiek op zzp’ers en mkb’ers.

Voor complexe onderwerpen is het ook een optie om een accountant in te schakelen. In tegenstelling tot boekhouder is accountant wel een beschermd beroep. Om accountant te zijn moet je voldoen aan heel veel regels, zoals gedragscodes, tuchtrecht en de verplichting om 40 uur per jaar jezelf bij te scholen). De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) houdt daar toezicht op. De kans is dan ook klein dat je hier een malafide accountant zult aantreffen. Als een accountant tuchtrechtelijk is veroordeeld kun je dat zien in het accountantregister op de site van de organisatie.

Duidelijke afspraken

Het is belangrijk om in ieder geval duidelijke afspraken te maken met degene met wie je in zee gaat. Zorg dat je van te voren weet wat je krijgt. Niet alleen welke prijs, maar ook wat voor rapportages. Het is heel belangrijk dat jij zelf als ondernemer altijd inzicht houdt in je eigen financiën. Dan kom je ook niet voor verrassingen te staan. Als je alles laat doen door je boekhouder, moet je van hem of haar een goede kwartaalrapportage verlangen. Als je alleen je jaarrekening laat doen, moet je zelf zorgen voor een overzicht van je financiën.

Natuurlijk kun je altijd een second opinion vragen, maar dat zijn wel weer dubbele kosten. Je kunt bijvoorbeeld een boekhouder je administratie op orde laten houden en een fiscaal adviseur je aangiftes laten doen. Dan heb je een controle op je controle.

Ook dan is het zaak dat je zelf goed het zicht blijft houden op je eigen onderneming. Maar dat is wat je als ondernemer toch ook wilt?

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

tijd voor de btw aangifte Q4 2020
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is april, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het eerste kwartaal van 2021. De aangifte en de eventuele betaling moeten binnen zijn voor 30 april 2021. Een aantal…
Wat heb je aan de WBSO?
Innovatie is nodig om de concurrenten voor te blijven. Houd jij je als zzp’er bezig met het ontwikkelen van producten, productieprocessen en software? Grote kans dat je de WBSO kunt gebruiken voor zowel de tijd en de kosten die je hiervoor…
Opdrachtgever failliet wat nu
Je hebt hard je best gedaan om een opdracht succesvol af te ronden. Opeens hoor je slecht nieuws: je opdrachtgever is failliet. Wie betaalt nu je factuur? Heb je jouw werk voor niks gedaan? Heb je nog ergens recht…
Parttime ondernemen en in loondienst werken
Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat je gewoon wat bij wilt verdienen. Waar moet je rekening mee houden? Als je parttime gaat ondernemen, zijn er tien…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.