ZZP Servicedesk

Promovendus deelt praktische tips voor ieder type zzp’er

Sjanne Marie van den Groenendaal promoveert

Promovendus deelt praktische tips voor ieder type zzp’er

Sommige zzp’ers maken de tocht naar de Kamer van Koophandel, omdat zij diep van binnen altijd al eigen baas hebben willen zijn. Voor anderen voelt het als de enige manier om te ontsnappen aan de vervelende sfeer op werk. In haar promotieonderzoek aan Tilburg University ontdekt Sjanne Marie van den Groenendaal zeven verschillende redenen om te starten.

In gesprek met ZZP Servicedesk deelt Sjanne Marie voor elk van deze “motivatieprofielen” haar beste tips. Ontdek snel tot welk type jij behoort en klik op de tip die past bij jouw profiel.

Sjanne Marie van den Groenendaal licht haar onderzoek over startmotieven van zzp’ers toe op haar YouTube kanaal. De video is gericht aan HR-professionals, maar verheldert de totstandkoming van de onderzoeksresultaten perfect.

Groep 1: De autonomen (30%)

Deze groep kenmerkt zich door de gedeelde wens zelfstandig het eigen werkschema te kunnen bepalen en niet voor een baas te willen werken.

“Het zzp’erschap wordt door zzp’ers regelmatig omschreven als ‘topsport’. Wellicht herken je het wel, overdag ben je aan het presteren op de opdracht en in de avonduren en in de weekenden investeer je tijd en energie aan administratie, netwerken, leren en ontwikkelen etc. Als je vooral in het zelfstandig ondernemerschap bent gestapt vanwege de autonomie (zelf bepalen hoeveel en wanneer je werkt) dan kan het wel eens zijn dat je minder autonomie ervaart dan je eigenlijk zou willen. Als zzp’er ben je nu eenmaal druk bezig met het bedenken van een strategie maar zet je bij wijze van spreken ook het vuilnis buiten. Kortom, je moet van alle markten thuiszijn. Om toch je gewenste mate van autonomie te ervaren, is het waardevol om heel bewust te selecteren waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen zegt. Zorg ervoor dat de verzoeken en taken waar je ‘ja’ tegen zegt ook echt bijdragen aan je doelen en wat je écht energie geeft, zodat je autonomie blijft houden in het bepalen van je (werk)tijd en waar je jouw energie aan besteedt.”

Wil je aan de slag met Sjanne Marie’s tip over ‘nee’ zeggen? Na het lezen van deze blog denk jij voortaan als een onderNEEmer. Wil je meer praktische handvatten om vaker ‘nee’ te zeggen? Bekijk dan deze negen tips.

Werk je inderdaad vaak in de avonduren en weekenden? Lees dan hoe je klussen kunt uitbesteden via Fiverr, een student in kunt huren of je boekhouding kunt uitbesteden.

Groep 2: Beroepsmatige zzp’ers (17%)

Deze groep wordt gedomineerd door zzp’ers die zijn gaan ondernemen omdat dat in hun sector de gebruikelijke manier van werken is.

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beroepsmatige zzp’ers veel tijd investeren in training en ontwikkeling. Zo nemen ze regelmatig deel aan trainingen, conferenties en seminars. Wanneer je voor een bepaald beroep hebt gekozen dat over het algemeen als zzp’er wordt uitgeoefend, dan is het aan te raden op de hoogte te blijven van wat er speelt in jouw vakgebied. Op deze manier behoud je jouw expertstatus waardoor je met veel succes jouw beroep als zelfstandig ondernemer kan blijven uitoefenen.”

In dit artikel delen we praktische tips die je kunnen helpen om voorop te blijven lopen in jouw vakgebied. Hier leggen we uit welke studiekosten voor jou als zzp’er aftrekbaar zijn. Overweeg je om je verdienmodel te verbeteren? Mogelijk biedt je gemeente ondersteuning.

Groep 3: Uitdagingzoekers (14%)

Voor deze groep is het vinden van een nieuwe uitdaging de grootste reden om als zzp’er te starten.

“Als uitdagingzoeker krijg je energie van nieuwe uitdagingen. Je bent constant opzoek naar manieren om uit je comfortzone te gaan en nieuwe ervaringen op te doen. Ga je hier ook wel eens het gesprek over aan met jouw opdrachtgevers? Wanneer je een toffe opdracht tegenkomt die perfect matcht met jouw profiel maar waar mogelijk net iets minder uitdaging in zit omdat ie juist zo goed aansluit op jouw werkervaring en kennis, durf dan het gesprek aan te gaan. Het kan zo maar zijn dat de opdrachtgever samen met je wil kijken hoe de opdracht net wat meer bij jouw behoefte aan uitdaging kan aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan iets meer verantwoordelijkheid of met andere experts in de organisatie samen te werken. ‘Nee heb je, ja kun je krijgen’.”

Als uitdagingzoeker behoor je welliswaar tot de minderheid, maar je bent zeker niet alleen. Rico Echwald-Tijsen vertelt in een interview over de voordelen van werken aan meerdere projecten tegelijkertijd. Zo houd je een frisse blik en zorgt het voor continuïteit. Tegelijkertijd waarschuwt hij voor een mogelijke valkuil. Wat gebeurt er als je ‘ja’ zegt tegen een uitdagend project dat 100% van je tijd vergt?

Groep 4: Vluchters (13%)

Zzp’ers in deze groep zijn voor zichzelf begonnen omdat zij niet meer voor een baas willen werken of omdat ze willen vluchten van de werksfeer.

“De vluchters zijn als het ware gevlucht voor de slechte werksfeer in loondienst of het werken voor een baas. Een reflectievraag: in hoeverre kijk jij naar het type organisatie of de organisatiecultuur als jij een interessante opdracht tegenkomt? Durf als zzp’er jouw vrijheid optimaal te benutten en niet alleen te kijken naar de ‘harde skills’ waarnaar gevraagd wordt, maar zoek ook eens uit wat kenmerkend is voor deze opdrachtgever. Als de omgeving en de sfeer goed aansluit op jouw waarden en behoeften, dan zul je merken dat jij extra kunt floreren op de opdracht en wellicht een duurzame warme relatie kunt opbouwen met deze specifieke opdrachtgever.”

Heb je jouw (kern)waarden en ‘why’ voor jezelf nog niet helemaal duidelijk? Er zijn tegenwoordig talloze cursussen, zelfhulpboeken en YouTube video’s te vinden.

Ben je net begonnen en voelt dit niet als het goede moment om met deze thematiek aan de slag te gaan? Je kunt ook starten met testing & doing en bekijken of jouw ‘why’ er vanzelf uitrolt.

Groep 5: Familiebedrijven zzp’ers (11%)

In deze groep vind je zzp’ers die het zzp-schap ingerold zijn vanuit het bedrijf van hun familie.

“Uit onderzoek blijkt dat zzp’ers die in een familiebedrijf zijn gestapt veel tijd besteden aan het netwerken met anderen in een branche vereniging. Contact zoeken met andere zzp’ers die bijvoorbeeld ook zzp’er zijn geworden en in een familiebedrijf zijn gestapt. kan heel inspirerend zijn. Mogelijk herken je dat het nog niet zo makkelijk is om het familiebedrijf voort te zetten. Bijvoorbeeld omdat er bepaalde principes werden gehanteerd waar jij iets minder achter staat of in gelooft richting de toekomst. Tja, in welke vorm zet jij als zzp’er het bedrijf dan voort? Door in gesprek te gaan met andere zzp’ers in soortgelijke situaties kun je leren hoe jij het zzp’erschap optimaal kunt vormgeven in het ‘familiebedrijf’ maar gedreven door jouw eigen waarden en normen.”

Heb jij moeite met netwerken of wil je dat netwerken je nog meer oplevert? Dit overzicht met de belangrijkste do’s and dont’s helpt je vooruit.

Vind je het lastig om andere zzp’ers te vinden die in een familiebedrijf gestapt zijn? Plaats gerust eens een oproep op onze LinkedIn pagina.

Groep 6: Rasechte ondernemers (8%)

In deze groep vind je mensen waarbij de wens om als zelfstandig ondernemer te werken altijd de voorkeur heeft gehad boven andere vormen van werk.

“De rasechte ondernemers zijn zzp’ers die altijd al als zelfstandige wilden werken. Oftewel, het zijn ondernemers in hart en nieren. Uit onderzoek blijkt dat zij in vergelijking met de andere type zzp’ers minder investeren in o.a. leren en ontwikkelen. Mogelijk zijn zij veel meer bezig met ondernemerschap in de vorm van trial en error en het bedenken van creatieve businessstrategieën. Het kan voor deze ondernemers waardevol zijn ook momenten van reflectie in te bouwen. Even een pas op de plaats te maken en te reflecteren op de manieren waarop zij hun expertstatus kunnen behouden. Zodat ze niet alleen als ondernemer worden gezien, maar ook als talentvolle expert in hun vakgebied. De combinatie tussen deze twee aspecten is goud waard!”

We willen je niet afleiden van Sjanne Marie’s tip om structureel te reflecteren op hoe jij binnen je vakgebied als talentvolle expert gezien kan worden. In plaats van je te wijzen op verdiepende content raden we je daarom aan je agenda te pakken en wekelijks een moment voor reflectie in te plannen.

Groep 7: Gedwongen zzp’ers (7%)

Dit zijn zzp’ers die het gevoel hebben weinig kansen hebben aangenomen te worden in loondienst of zijn ontslagen als werknemer of waarvan het contract niet verlengd is.

“Voel je jezelf een gedwongen zzp’er, dan is de kans groot dat je vanuit de crisis, ontslag of het niet verlengen van een contract in het zzp’erschap bent gerold. Wanneer je je hierin herkent, dan is het aan te raden om een moment van reflectie in te bouwen en te bedenken wat nu precies maakt dat je je een ‘gedwongen zzp’er voelt. Is het meer een overtuiging als ‘ik ben niet goed in ondernemen’ of ‘ik kom niet uit een ondernemersfamilie, dus het ondernemerschap is vast niets voor mij’? Dan kan het waardevol zijn om met een coach aan de slag te gaan en er achter te komen of deze overtuigingen wel kloppen. Grote kans van niet! Komt jouw gevoel van ‘gedwongen zzp’erschap’ meer voort uit de behoefte aan meer stabiliteit en financiële zekerheid, dan kan het helpen om (tijdelijk) in hybride ondernemerschap verder te gaan. Het werken in loondienst geeft je mogelijk net de ruggensteun die je nodig hebt, zodat jij weer vol vertrouwen en plezier stappen kunt blijven zetten in jouw ondernemerschap.”

Klinkt hybride ondernemerschap als een goede optie voor jou? In dit overzicht vind je de belangrijkste tips voor zzp’ers die zowel zzp’en als in loondienst werken.

Sidenote en extra tip

Jouw motief om te starten met ondernemen geeft niet per definitie weer hoe jij momenteel in het ondernemerschap staat. Sjanne Marie geeft aan dat uit interviews met meer dan 100 zzp’ers bleek dat sommige ooit als ‘gedwongen zzp’er’ zijn begonnen, maar nu stellig overtuigd zijn nooit meer terug in loondienst te willen: “Ooit waren zij ‘gedwongen zzp’er’, maar nu niet meer. De startmotieven zijn dus niet statisch en het kan waardevol zijn om eens te reflecteren of je nog steeds in hetzelfde motivatieprofiel bevindt als toen je ermee begon.”

Tips delen?

Voel jij dat je in sterke mate tot een van de profielen behoort en heb je aanvullende tips waar andere zzp'ers mee geholpen kunnen zijn? We horen het graag, zodat we ze kunnen verwerken in het artikel!

Kunnen andere zzp'ers in jouw netwerk hun voordeel doen met dit artikel? Laat het ze weten via een van deze buttons:

Vliegende start maken als ondernemer?
Ontvang GRATIS de ultieme starters checklist
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

Vliegende start maken als ondernemer?
Ontvang GRATIS de ultieme starters checklist