Promovendus deelt praktische tips voor ieder type zzp’er

Laatste update: 24-11-2022 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Sjanne Marie van den Groenendaal

Sommige zzp’ers maken de tocht naar de Kamer van Koophandel, omdat zij diep van binnen altijd al eigen baas hebben willen zijn. Voor anderen voelt het als de enige manier om te ontsnappen aan de vervelende sfeer op werk. In haar promotieonderzoek aan Tilburg University ontdekt Sjanne Marie van den Groenendaal zeven verschillende redenen om te starten.

In gesprek met ZZP Servicedesk deelt Sjanne Marie voor elk van deze “motivatieprofielen” haar beste tips. Ontdek snel tot welk type jij behoort en klik op de tip die past bij jouw profiel.

Sjanne Marie van den Groenendaal licht haar onderzoek over startmotieven van zzp’ers toe op haar YouTube kanaal. De video is gericht aan HR-professionals, maar verheldert de totstandkoming van de onderzoeksresultaten perfect.

Groep 1: De autonomen (30%)

Deze groep kenmerkt zich door de gedeelde wens zelfstandig het eigen werkschema te kunnen bepalen en niet voor een baas te willen werken.

Extra leestips van de redactie

Wil je aan de slag met Sjanne Marie’s tip over ‘nee’ zeggen? Na het lezen van deze blog denk jij voortaan als een onderNEEmer. Wil je meer praktische handvatten om vaker ‘nee’ te zeggen? Bekijk dan deze negen tips.

Werk je inderdaad vaak in de avonduren en weekenden? Lees dan hoe je klussen kunt uitbesteden via Fiverr, een student in kunt huren of je boekhouding kunt uitbesteden.

Groep 2: Beroepsmatige zzp’ers (17%)

Deze groep wordt gedomineerd door zzp’ers die zijn gaan ondernemen omdat dat in hun sector de gebruikelijke manier van werken is.

Extra leestips van de redactie

In dit artikel delen we praktische tips die je kunnen helpen om voorop te blijven lopen in jouw vakgebied. Hier leggen we uit welke studiekosten voor jou als zzp’er aftrekbaar zijn. Overweeg je om je verdienmodel te verbeteren? Mogelijk biedt je gemeente ondersteuning.

Groep 3: Uitdagingzoekers (14%)

Voor deze groep is het vinden van een nieuwe uitdaging de grootste reden om als zzp’er te starten.

Extra leestips van de redactie

Als uitdagingzoeker behoor je welliswaar tot de minderheid, maar je bent zeker niet alleen. Rico Echwald-Tijsen vertelt in een interview over de voordelen van werken aan meerdere projecten tegelijkertijd. Zo houd je een frisse blik en zorgt het voor continuïteit. Tegelijkertijd waarschuwt hij voor een mogelijke valkuil. Wat gebeurt er als je ‘ja’ zegt tegen een uitdagend project dat 100% van je tijd vergt?

Groep 4: Vluchters (13%)

Zzp’ers in deze groep zijn voor zichzelf begonnen omdat zij niet meer voor een baas willen werken of omdat ze willen vluchten van de werksfeer.

Extra leestips van de redactie

Heb je jouw (kern)waarden en ‘why’ voor jezelf nog niet helemaal duidelijk? Er zijn tegenwoordig talloze cursussen, zelfhulpboeken en YouTube video’s te vinden.

Ben je net begonnen en voelt dit niet als het goede moment om met deze thematiek aan de slag te gaan? Je kunt ook starten met testing & doing en bekijken of jouw ‘why’ er vanzelf uitrolt.

Groep 5: Familiebedrijven zzp’ers (11%)

In deze groep vind je zzp’ers die het zzp-schap ingerold zijn vanuit het bedrijf van hun familie.

Extra leestips van de redactie

Heb jij moeite met netwerken of wil je dat netwerken je nog meer oplevert? Dit overzicht met de belangrijkste do’s and dont’s helpt je vooruit.

Vind je het lastig om andere zzp’ers te vinden die in een familiebedrijf gestapt zijn? Plaats gerust eens een oproep op onze LinkedIn pagina.

Groep 6: Rasechte ondernemers (8%)

In deze groep vind je mensen waarbij de wens om als zelfstandig ondernemer te werken altijd de voorkeur heeft gehad boven andere vormen van werk.

Extra leestips van de redactie

We willen je niet afleiden van Sjanne Marie’s tip om structureel te reflecteren op hoe jij binnen je vakgebied als talentvolle expert gezien kan worden. In plaats van je te wijzen op verdiepende content raden we je daarom aan je agenda te pakken en wekelijks een moment voor reflectie in te plannen.

Groep 7: Gedwongen zzp’ers (7%)

Dit zijn zzp’ers die het gevoel hebben weinig kansen hebben aangenomen te worden in loondienst of zijn ontslagen als werknemer of waarvan het contract niet verlengd is.

Extra leestips van de redactie

Klinkt hybride ondernemerschap als een goede optie voor jou? In dit overzicht vind je de belangrijkste tips voor zzp’ers die zowel zzp’en als in loondienst werken.

Sidenote en extra tip

Jouw motief om te starten met ondernemen geeft niet per definitie weer hoe jij momenteel in het ondernemerschap staat. Sjanne Marie geeft aan dat uit interviews met meer dan 100 zzp'ers bleek dat sommige ooit als ‘gedwongen zzp'er' zijn begonnen, maar nu stellig overtuigd zijn nooit meer terug in loondienst te willen: “Ooit waren zij ‘gedwongen zzp'er', maar nu niet meer. De startmotieven zijn dus niet statisch en het kan waardevol zijn om eens te reflecteren of je nog steeds in hetzelfde motivatieprofiel bevindt als toen je ermee begon.”

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee