ZZPSERVICEDESK

Jouw resultatenrekening als zzp’er

Jouw resultatenrekening als zzp’er

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Resultaat, het ‘buzzwoord’ voor een succesvolle business. Een gezonde onderneming neerzetten met een financieel duurzaam resultaat is immers het doel van iedere ondernemer. Het resultaat volgt uit de resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening genoemd, van je bedrijfsactiviteiten. Dit is de resultante van de gegenereerde omzet en de daaraan toe te rekenen kosten over een bepaalde periode, doorgaans een (boek)jaar van 1 januari tot en met 31 december. Als dit bedrag positief is, maak je winst. Als het negatief is, spreken we van een verlies.
Wat is belangrijk om te weten?

 

Resultatenrekening

De resultatenrekening maakt deel uit van de voor de belastingdienst verplichte financiële administratie. De financiële administratie omvat alle gegevens die te maken hebben met omzetbelasting en inkomstenbelasting. Hieronder vallen bijvoorbeeld de resultatenrekening en de balans. Een accurate en juiste financiële administratie bijhouden is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook een noodzaak om inzicht te hebben in de gang van zaken van jouw activiteiten. Het is aan te raden periodiek, bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal, een resultatenrekening op te stellen, maar doe het in ieder geval minstens eenmaal per jaar.

 

Jaarrekening

Het is echter niet verplicht om als zzp’er een jaarrekening op te stellen zoals vermeld in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. De jaarrekening bevat weliswaar een resultatenrekening en balans maar is uitgebreider. Publicatie van cijfers bij de Kamer van Koophandel is niet verplicht.

 

Opstellen resultatenrekening

De vorm waarin je de interne resultatenrekening van je onderneming opstelt is vrij. Het is raadzaam om een vorm te kiezen waarin alle gegevens zitten die je voor je IB-aangifte nodig hebt, maar het is zeker ook van belang een indeling te kiezen die jou het beste inzicht in je bedrijfsvoering geeft.

De administratie uitbesteden kan verstandig zijn zodat je aandacht volledig naar de kernactiviteiten uitgaat. Het kan uiteraard ook een keuze zijn zelf de financiële administratie te voeren, bijvoorbeeld met behulp van een online boekhoudprogramma of Excel. Als het wenselijk is, kan een boekhouder of accountant op basis van de interne administratie de fiscale aangifte verzorgen. Uitgangspunt is dat je de zaken goed op orde hebt.

Het opstellen van de resultatenrekening, met name het berekenen van het resultaat, kan complex zijn. Hieronder volgen een aantal tips en weetjes die zijn voortgekomen uit de meest gestelde vragen tijdens adviesgesprekken.

 • Voor de berekening van het juiste resultaat over een periode, is het van belang de opbrengsten en kosten aan de juiste periode toe te rekenen, het matchingsprincipe.
 • Houd rekening met het onderscheid tussen de commerciële winstberekening en de fiscale winstberekening.
 • Kosten kunnen we onderscheiden op allerlei manieren. Voor de resultatenberekening is de toerekening van kosten aan verschillende boekjaren (matchingprincipe) en de classificatie naar wel en niet aftrekbare kosten van belang.
 • De belastingdienst zal onder meer op basis van een fiscale winstberekening de verschuldigde inkomstenbelasting, de bijdrage Zorgverzekeringswet en premie volksverzekering berekenen.
 • Door jou als ondernemer in privé gemaakte aantoonbare zakelijke kosten kunnen als kosten worden opgevoerd in de resultatenrekening van de onderneming.
 • In jouw resultatenrekening komen geen salariskosten of andere personeelskosten voor.
 • Winst uit onderneming, na betalen van verschuldigde IB, wordt toegevoegd aan het kapitaal van jouw onderneming.
 • Privé onttrekkingen zijn geen kosten maar worden gedaan ten laste van het kapitaal.
 • Privé stortingen zijn geen opbrengsten maar worden toegevoegd aan het kapitaal.

 

Dit is het eerste artikel in een reeks van drie over de financiële administratie van een zzp’er. Lees ook het artikel over de financiële balans en  kasstromen

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Urenregistratie
Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je aan wilt voldoen, het factureren van je uren…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt…
Je boekhouding kan een tijdrovende en complexe klus zijn. Bovendien loop je het risico fouten te maken, die tot torenhoge boetes van de Belastingdienst…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.