ZZP Servicedesk

Kans voor zzp’er: Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

Wat heb je aan de WBSO?

Kans voor zzp’er: Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Innovatie is nodig om de concurrenten voor te blijven. Houd jij je als zzp'er bezig met het ontwikkelen van producten, productieprocessen en software? Grote kans dat je de WBSO kunt gebruiken voor zowel de tijd en de kosten die je hiervoor maakt.

Wat is de WBSO?

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is ingesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om technische innovatie onder ondernemers te stimuleren. Met de fiscale stimuleringsregeling wil de Nederlandse Overheid een deel van de kosten voor Speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ook wel bekend als Research & Development (R&D), compenseren.

Voor wie is de WBSO?

Als zzp’er kun je de regeling aanvragen indien je jaarlijks meer dan 500 uur bezig bent met subsidiabele werkzaamheden én inkomstenbelasting betaalt.

Welke activiteiten vallen onder de WBSO?

De WBSO houdt zich bezig met projecten waaruit potentieel iets nieuws ontstaat. Dit kan zowel een fysiek product als software zijn. De precieze werkzaamheden zijn als volgt:

 • ontwikkeling van technisch nieuwe producten;
 • productieprocessen of programmatuur;
 • technisch wetenschappelijk onderzoek;
 • een analyse van de technische haalbaarheid van een project;
 • procesgericht technisch onderzoek.

Een overzicht van alle beoordelingscriteria vind je in de handleiding WBSO.

Welke activiteiten vallen niet onder de WBSO?

Je zult niet de eerste zzp’er zijn die de WBSO voor marktonderzoek probeert te gebruiken. Voor dergelijk onderzoek is de regeling echter niet bedoeld. Een greep uit populaire activiteiten waar de regeling niet voor gebruikt kan worden:

 • Marktonderzoek;
 • Organisatorische en administratieve werkzaamheden;
 • Het bouwen of inrichten van apparatuur bestemd voor toepassing in de praktijk;
 • Werkzaamheden rondom informatieve bijeenkomsten, zoals cursussen en congressen;
 • Product vergelijkend onderzoek, indien er geen directe samenhang is met eigen S&O.

Wat zijn de voorwaarden van de WBSO?

Bovenal moet er een duidelijk verband zijn tussen de opgegeven kosten en de verrichte S&O-werkzaamheden. Bovendien moeten de kosten voor 100% zijn toe te rekenen aan jouw project. Maak je (een deel van) de kosten ook als je het S&O-project niet zou uitvoeren? Dan zijn deze kosten niet voor 100% toe te rekenen aan het project en komen ze niet in aanmerking voor de WBSO. Uitgaven mogen wel gedeeltelijk toerekenbaar zijn.

 • Je ontwikkelt zelf een product, productieproces of programmatuur of je voert technisch- wetenschappelijk onderzoek (TWO) uit.
 • Je lost zelf de technische knelpunten bij uw ontwikkeling op. Bij TWO zoek je zelf een verklaring voor een verschijnsel.
 • Je gaat nog beginnen of je bent nog bezig met uw ontwikkeling of onderzoek. U kunt alleen WBSO aanvragen voor toekomstige R&D-werkzaamheden.
 • Jouw innovatie of onderzoek vindt plaats binnen de Europese Unie. In 2020 heeft de Brexit nog geen gevolgen voor de WBSO.
 • Je valt onder de vennootschaps- of inkomstenbelasting in Nederland.
 • Je bent geen publieke kennisinstelling.
 • De eenmanszaak valt onder de inkomstenbelasting en je besteedt jaarlijks zelf minimaal 500 uur aan jouw ontwikkeling of onderzoek.

Hoe vraag ik de WBSO aan?

Je moet aan kunnen tonen dat het project innovatief is. Hiervoor moet je de technische knelpunten, oplossingsrichtingen en de risico’s van het project laten zien. De WBSO gaat uit van het aantal uren dat jij werkt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noemt dit S&O uren en ze gaan in vanaf de datum van aanvraag (je moet minimaal 500 S&O-uren aanvragen én realiseren). Als zzp’er kun je tot 30 september van het kalenderjaar ongelimiteerd WBSO aanvragen indienen. Na het aanvragen krijg je een Speur en Ontwikkeling (S&O) verklaring. Je kunt geen WBSO aanvragen voor kosten en uitgaven van je S&O) project.

Je kunt de WBSO hier aanvragen.

Een overzicht van de 8 stappen die zzp’ers doorlopen voor de WBSO.
De WBSO in 8 stappen (bron: Handleiding WBSO 2020, Rijksdienst van Ondernemend Nederland).

Over wat voor bedragen gaat het?

Zzp’ers
Zzp’ers die vallen onder de inkomstenbelasting is er een vaste aftrek (S&O-aftrek) als zij minimaal 500 S&O-uren per kalenderjaar maken. Voor startende zzp-ers is er bovendien een extra aftrek. In 2020 bedraagt de S&O-aftrek voor zelfstandigen € 12.980 en de aanvullende aftrek voor starters € 6.494.
Starters

Voor startende ondernemers is er extra voordeel. Bent u een start-up en heeft u een S&O-verklaring (WBSO) ontvangen waarin startersvoordeel is toegekend? Dan kun je misschien gebruik maken van de gebruikelijkloonregeling of aandelenoptieregeling voor start-ups.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

zzp'er met stress belt klanten
Voor veel zzp’ers is het vroeg of laat een teleurstellende realiteit: opdrachtgevers die verzuimen (op tijd) te betalen. Onbetaalde facturen kunnen tot veel onzekerheid en frustratie leiden. Het kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat je jouw…
Zzp'er denkt na
De verzending van je allereerste factuur is een bijzonder moment. Deze verzending is namelijk het ultieme bewijs aan jezelf dat jouw onderneming gaat slagen. Maar hoe verzend je die factuur eigenlijk? Hoe kom je het meest professioneel over? Wat…
Zzp'er doet boekhouding op laptop
Microsoft Excel is wereldwijd mateloos populair. Het softwareprogramma biedt fantastische mogelijkheden om data te analyseren en visualiseren. Hoewel het programma niet gemaakt is om facturen te maken, behoort dit wel degelijk tot de mogelijkheden….
Freelancer werkt op computer
Je hebt je eerste klanten gevonden, je eerste deal gesloten en je mag je eerste factuur versturen. Gefeliciteerd met deze belangrijke mijlpaal voor jou als zzp’er! Maar wat moet je nu eigenlijk op deze factuur vermelden en hoe zorg je dat je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.