Kans voor zzp’er: Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

Innovatie is nodig om de concurrenten voor te blijven. Houd jij je als zzp'er bezig met het ontwikkelen van producten, productieprocessen of software? Grote kans dat je de WBSO kunt gebruiken voor zowel de tijd als de kosten die je hiervoor maakt.

Wat is de WBSO?

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is ingesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om technische innovatie onder ondernemers te stimuleren. Met de fiscale stimuleringsregeling wil de Nederlandse Overheid een deel van de kosten voor Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O), ook wel bekend als Research & Development (R&D), compenseren.

Voor wie is de WBSO?

Als zzp’er kun je de regeling aanvragen indien je jaarlijks meer dan 500 uur bezig bent met subsidiabele werkzaamheden én inkomstenbelasting betaalt.

Welke activiteiten vallen onder de WBSO?

De WBSO houdt zich bezig met projecten waaruit potentieel iets nieuws ontstaat. Dit kan zowel een fysiek product als software zijn. De precieze werkzaamheden zijn als volgt:

  • ontwikkeling van technisch nieuwe producten;
  • productieprocessen of programmatuur;
  • technisch wetenschappelijk onderzoek;
  • een analyse van de technische haalbaarheid van een project;
  • procesgericht technisch onderzoek.

Een overzicht van alle beoordelingscriteria vind je in de handleiding WBSO 2023.

Welke activiteiten vallen niet onder de WBSO?

Je zult niet de eerste zzp’er zijn die de WBSO voor marktonderzoek probeert te gebruiken. Voor dergelijk onderzoek is de regeling echter niet bedoeld. Een greep uit populaire activiteiten waar de regeling niet voor gebruikt kan worden:

  • Marktonderzoek;
  • Organisatorische en administratieve werkzaamheden;
  • Het bouwen of inrichten van apparatuur bestemd voor toepassing in de praktijk;
  • Werkzaamheden rondom informatieve bijeenkomsten, zoals cursussen en congressen;
  • Product vergelijkend onderzoek, indien er geen directe samenhang is met eigen S&O.

Wat zijn de voorwaarden van de WBSO?

Bovenal moet er een duidelijk verband zijn tussen de opgegeven kosten en de verrichte S&O-werkzaamheden. Bovendien moeten de kosten voor 100% zijn toe te rekenen aan jouw project. Maak je (een deel van) de kosten ook als je het S&O-project niet zou uitvoeren? Dan zijn deze kosten niet voor 100% toe te rekenen aan het project en komen ze niet in aanmerking voor de WBSO. Uitgaven mogen wel gedeeltelijk toerekenbaar zijn.

  • Je ontwikkelt zelf een product, productieproces of programmatuur of je voert technisch- wetenschappelijk onderzoek (TWO) uit.
  • Je lost zelf de technische knelpunten bij uw ontwikkeling op. Bij TWO zoek je zelf een verklaring voor een verschijnsel.
  • Je gaat nog beginnen of je bent nog bezig met uw ontwikkeling of onderzoek. Je kunt alleen WBSO aanvragen voor toekomstige R&D-werkzaamheden.
  • Jouw innovatie of onderzoek vindt plaats binnen de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk valt daar niet meer onder.
  • Je valt onder de vennootschaps- of inkomstenbelasting in Nederland.
  • Je bent geen publieke kennisinstelling.
  • De eenmanszaak valt onder de inkomstenbelasting en je besteedt jaarlijks zelf minimaal 500 uur aan jouw ontwikkeling of onderzoek.

Hoe vraag ik de WBSO aan?

Je moet aan kunnen tonen dat het project innovatief is. Hiervoor moet je de technische knelpunten, oplossingsrichtingen en de risico’s van het project laten zien. De WBSO gaat uit van het aantal uren dat jij werkt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noemt dit S&O uren en ze gaan in vanaf de datum van aanvraag (je moet minimaal 500 S&O-uren aanvragen én realiseren). Als zzp’er kun je tot 30 september van het kalenderjaar ongelimiteerd WBSO aanvragen indienen. Na het aanvragen krijg je een Speur en Ontwikkeling (S&O) verklaring. Je kunt geen WBSO aanvragen voor kosten en uitgaven van je S&O) project.

Je kunt de WBSO hier aanvragen.

De WBSO in 8 stappen (bron: Handleiding WBSO 2020, Rijksdienst van Ondernemend Nederland).

Over wat voor bedragen gaat het?

Zzp’ers

Zzp’ers die vallen onder de inkomstenbelasting is er een vaste aftrek (S&O-aftrek) als zij minimaal 500 S&O-uren per kalenderjaar maken. Voor startende zzp-ers is er bovendien een extra aftrek. In 2023 bedraagt de S&O-aftrek voor zelfstandigen € 14.202. De aanvullende aftrek voor starters is € 7.106.

Starters

Voor startende ondernemers is er extra voordeel. Ben je een start-up en heb je een S&O-verklaring (WBSO) ontvangen waarin startersvoordeel is toegekend? Dan kun je misschien gebruik maken van de gebruikelijkloonregeling of aandelenoptieregeling voor start-ups.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee