btw

Moet je btw berekenen bij een betaalde presentatie of voordracht?

Laatste update: 03-12-2023 Leestijd: 1 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Btw bij presentatie of voordracht

Als grote bron van kennis en ervaring word je graag gezien als spreker op bijvoorbeeld informatieavonden of bijeenkomsten voor ondernemers. Wat als jij gevraagd wordt om tegen betaling een presentatie of voordracht te geven? Moet je dan btw rekenen of juist niet?

Wat is een voordracht?

Voor de beantwoording van de vraag of btw gerekend moet worden als je een betaalde presentatie of voordracht geeft, is het handig om te weten wat de wetgever onder voordrachtgever verstaat. Een betaalde presentatie wordt gezien als een voordracht. Onder voordrachtgever wordt verstaan: ‘eenieder die op een bijeenkomst of op een vergadering spreekt over onderwerpen die het gehoor kunnen onderrichten’.

Btw-vrijstelling

Geldt voor jou een btw-vrijstelling? Dan geldt de vrijstelling ook voor het geven van betaalde presentaties of lezingen. In dat geval hoef je geen btw te rekenen.

Gemengde btw plicht

Als de dienst van de voordrachtgever aan de organisator voor het geven van een voordracht wordt verleend, hoeft er geen btw gerekend te worden. Voor de overige ondernemingsactiviteiten blijft de btw-belastingplicht staan, voor zover van toepassing. De vrijstelling is overigens alleen van toepassing als je handelt in opdracht van een organisator. De organisator is de verantwoordelijke voor bijvoorbeeld een tv-programma of een bijeenkomst waar presentaties gegeven worden. Indien je zelf een bijeenkomst organiseert en daar een presentatie geeft, geldt deze vrijstelling niet.

Is jouw totale omzet bijvoorbeeld € 100, waarvan € 15 omzet afkomstig is van het geven van voordrachten aan organisatoren. Dan is 15/100 van alle btw die je betaalt niet aftrekbaar.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee