btw

Check de betrouwbaarheid van een bedrijf: zo zoek je het btw-nummer op

Laatste update: 01-12-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Ondernemer zoekt btw-nummer op via haar laptop

Voorkom btw-naheffingen: zoek altijd het btw-nummer van klanten op en check of je met een betrouwbare partij te maken hebt vóórdat je een samenwerking aangaat. 

Ontdek wat de verschillende btw-nummers betekenen, hoe je btw-nummers opzoekt én hoe je in 5 stappen het btw-nummer van een klant in binnen- of buitenland controleert. 

Ben je jouw eigen btw-nummer kwijt? Geen zorgen! In slechts 8 stappen heb je deze weer gevonden.

Wat is het btw-nummer?

Het btw-nummer bestaat uit 2 unieke nummers die iedere Nederlandse ondernemer ontvangt, nadat de Belastingdienst heeft geoordeeld dat je ondernemer voor de btw bent.

Het ene nummer is het btw-identificatienummer, het andere nummer is je omzetbelastingnummer. 

Btw-identificatienummer 

Het btw-identificatienummer (btw-id) is een uniek nummer waarmee je jouw onderneming identificeert als btw-plichtige onderneming. 

Het btw identificatienummer bestaat uit 14 tekens: 

  • Je landcode
  • Negen cijfers die niet zijn verbonden aan je BSN
  • B
  • Twee cijfers 

Bijvoorbeeld: NL012345678B09

Sinds 2020 ben je verplicht om je btw-identificatienummer te vermelden op facturen. Verkoop je producten of diensten via je website? Dan ben je ook hier verplicht je btw-identificatienummer te vermelden.

Omzetbelastingnummer

Het omzetbelastingnummer (ob-nummer) gebruik je voor het contact met de Belastingdienst, bij bijvoorbeeld je btw-aangifte of het verleggen van btw.

Voor eenmanszaken wordt je BSN-nummer gebruikt. Voor andere rechtsvormen wordt het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) gebruikt. 

Het omzetbelastingnummer ziet eruit als volgt: 

  • Een getal van negen cijfers (BSN/RSIN)
  • B
  • Cijfer tussen de 01 en 99 

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Waarom een btw-nummer opzoeken?

Je zoekt een btw-nummer op omdat: 

  1. Je deze zelf wilt vermelden op facturen of je website. In dit geval zoek je jouw eigen btw-nummer op. 
  2. Je een overeenkomst aan wilt gaan met een binnenlandse of buitenlandse partij en wilt controleren of je te maken hebt met een betrouwbaar bedrijf. Lees hier hoe je het btw-nummer van een ander bedrijf opzoekt.

Zo zoek jij je btw-nummer op

  1. Ga naar Belastingdienst.nl
  2. Klik linksboven op ‘Menu’
  3. Ga naar ‘Ondernemen’
  4. Kies voor de optie ‘Btw (omzetbelasting)’ en ga naar ‘Log in als ondernemer’
  5. Klik op ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’
  6. Log in met je persoonlijke DigiD
  7. Ga naar ‘omzetbelasting’ 
  8. Klik in de linkerkolom op ‘Btw-identificatienummer’ en vind hier je btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

Het btw-nummer van een binnen- of buitenlands bedrijf opzoeken: zo doe je dit

  1. Check of het btw-nummer op de website, offerte of een factuur staat vermeld 
  2. Niet gevonden? Neem contact op met het betreffende bedrijf en vraag om het btw-nummer 

Om privacyredenen kun je het btw-nummer alleen rechtstreeks van een bedrijf ontvangen, er is geen algemene database en de KVK en Belastingdienst verstrekken geen btw-nummers. Dit geldt ook voor bedrijven uit het buitenland. 

Het opvragen van een btw-nummer bij een ander bedrijf is niet vreemd: het is immers verplicht deze te vermelden wanneer je zaken doet met een andere partij. 

Staat het btw-nummer van een bedrijf nergens vermeld en heb je, na een verzoek hierom bij het bedrijf, geen btw-nummer ontvangen? Dan mag je ervan uitgaan dat je te maken hebt met een onbetrouwbare partij. Ga in dit geval niet met dit bedrijf in zee! 

Heb je een btw-nummer ontvangen? Vergeet deze dan niet te controleren via het internationale VIES-register en voorkom btw-naheffingen. 

Zo controleer je het btw-nummer van een binnen- of buitenlands bedrijf

  1. Ga naar het systeem voor de uitwisseling van btw-informatie (VIES) via de website van de Europese Commissie 
  2. Selecteer onder ‘Lidstaat / Noord Ierland’ de lidstaat van het bedrijf waarvan je het btw-nummer wilt controleren 
  3. Vul de karakters in die na de landcode volgen, het systeem vult namelijk zelf de landcode in (NL voor Nederland, DE voor Duitsland, BE voor België etc.)
  4. Klik op ‘Verificatie’
  5. Bij een geldig btw-nummer, krijg je de melding: ‘Ja, geldig BTW-nummer’, gevolgd door de bedrijfsnaam en adresgegevens van de klant.
    Bij een ongeldig btw-nummer, krijg je de melding: ‘Ongeldig btw-nummer voor grensoverschrijdende transacties binnen de EU’, zonder verdere gegevens.  

Tip: Heb je te maken met een ongeldig btw-nummer? Laat je klant dit weten, geef aan dat je de Nederlandse btw moet berekenen en adviseer je (buitenlandse) klant contact op te nemen met zijn/haar Belastingdienst.

Waar moet ik mijn eigen btw-nummer communiceren?

Je moet je eigen btw-identificatienummer (btw-id) altijd communiceren op facturen. Verkoop je producten of diensten via je website? Dan ben je ook hier verplicht je btw-identificatienummer te vermelden.

Het omzetbelastingnummer (ob-nummer) gebruik je enkel voor contact met de Belastingdienst, bij bijvoorbeeld de btw-aangifte of het verleggen van btw, en vermeld je niet op facturen, offertes of op je website.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hĂ©t zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Veelgestelde vragen over btw-nummers opzoeken

Een btw-nummer bestaat uit 2 unieke nummers die iedere belastingplichtige ondernemer ontvangt: 

  1. Het btw-identificatienummer (btw-id): hiermee identificeer je jouw onderneming als btw-plichtige onderneming. Dit nummer ben je verplicht te vermelden op facturen en, indien je diensten of producten verkoop via je website, ook op je website.
  2. Het omzetbelastingnummer (ob-nummer): dit nummer gebruik je enkel voor contact met de Belastingdienst, bij bijvoorbeeld de btw-aangifte of het verleggen van btw.

Je kunt je btw-nummer vinden door met je persoonlijke DigiD in te loggen bij ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’, te klikken op ‘omzetbelasting’ en in de linkerkolom ‘Btw-identificatienummer’ te selecteren. 

Het verschil tussen een KVK-nummer en een btw-nummer is dat waar een KVK-nummer enkel bewijst dat je je officieel hebt ingeschreven als bedrijf, je jouw btw-nummer gebruikt bij contact met de Belastingdienst (ob-nummer) en om je onderneming te identificeren als btw-plichtige onderneming (btw-id).

Je moet je btw-identificatienummer op de factuur vermelden.

Je internationale btw-nummer is hetzelfde als je Nederlandse btw-identificatienummer (btw-id).

Een RSIN-nummer (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) is een uniek nummer voor ondernemingen die een andere rechtsvorm hebben dan de eenmanszaak, dat wordt gebruikt om informatie uit te wisselen tussen (overheids)organisaties en is gekoppeld aan de Belastingdienst. Je vraagt een uittreksel met het RSIN-nummer gemakkelijk op via het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee