Voor jezelf beginnen naast je baan

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Voor jezelf beginnen naast je baan

Voor jezelf beginnen is een sprong in het diepe. Veel zzp’ers maken de stap dan ook terwijl ze nog een vaste baan hebben. Maar kun je jezelf dan wel helemaal wijden aan je onderneming? ZZP Servicedesk vroeg het een zelfstandig financieel adviseur, die sinds mei 2015 volledig zzp’er is. “Het is een gespreid bedje van waaruit je begint.”

Waar moet je op letten?
‘Ik wilde altijd al eigen baas worden, maar koos ervoor om na mijn studie ervaring op te doen in het bedrijfsleven. Ik werkte bij een accountantskantoor, een groot bedrijf en de laatste jaren bij een groot detacheringsbedrijf in de IT. Ik was daar verantwoordelijk voor de financiële afdeling en had de leiding over drie medewerkers. Nu help ik zzp’ers en mkb-bedrijven met hun boekhouding, aangiftes en salarisadministratie.'

Wist je werkgever ervan dat je ook voor jezelf bezig was?

“In 2012 kwamen de eerste klussen op mijn pad. Ik heb daar altijd eerlijk over gecommuniceerd met mijn werkgever. Daar heb ik voor gekozen, omdat ik daarover niet achteraf gedoe wilde hebben. Ik vond het beter om dit te doen. Ieder zou deze afweging zelf moeten maken.

Hoe ben je gestart?

“Eigenlijk heb ik meteen de stap gemaakt om mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel toen de klussen zich begonnen aan te dienen. Daarna heb ik tijd nodig gehad om te investeren in het opzetten van mijn eigen systemen. Door het optimaliseren van het softwarepakket van Exact waarmee ik werk, heb ik verschillende systemen aan elkaar gekoppeld, zodat ik het werk beter kan automatiseren. Dat loont.”

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Is het aan te raden om te starten als zzp’er terwijl je nog in dienstverband werkt bij een baas?

“Ja. Eigenlijk is het een gespreid bedje. Omdat er al zoveel dingen geregeld zijn, hoef je niks. Je kunt dus helemaal je passie volgen, doen wat je leuk vindt. Als je voor jezelf wilt beginnen moet je je afvragen of en in hoeverre je alle aspecten zelfstandig kunt en wilt oppakken, denk hierbij aan je boekhouding, IT, website, marketing, koude en warme acquisitie.

Waar moet je op letten?

“Je hoeft niet meteen een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te vragen, want die is al geregeld door je dienstverband. Natuurlijk ben je wel alleen verzekerd voor de hoeveelheid dagen die je werkt bij je werkgever. Ik raad starters wel aan goed te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering. Stel dat je aansprakelijk gesteld wordt voor een ton. Dan is het handig hiervoor verzekerd te zijn. Zodra je volledig zelfstandig gaat werken, dan is een ziektekostenverzekering het overwegen waard. Dit is geen luxeproduct, maar je eigen vangnet en dus heel belangrijk. Er zijn heel veel starters die dat niet doen. Ik heb bijvoorbeeld meteen een bedrijfsaansprakelijkheidverzekering aangevraagd. Verder is het goed om je leveringsvoorwaarden op te stellen. Die zijn makkelijk op internet te vinden. De helft van de tekst kun je overnemen en de rest personaliseren.”

Ze zeggen wel eens dat je er juist helemaal voor moet gaan als je iets voor jezelf wilt opstarten. Kan dat wel als je het maar gedeeltelijk doet?

“Ik denk dat het eraan ligt hoe snel je wilt groeien en welke risico’s je wilt nemen. Ik denk dat ieder voor zichzelf moet uitmaken wat bij hem past. Ik heb deze weg gekozen. Als je start terwijl je in loondienst bent, gaat het misschien wat langzamer, maar als je gedreven genoeg bent hoeft dat niet uit te maken.”

Wat betekent dat voor je belasting als je naast je vaste baan gaat freelancen?

“Je kunt je belasting doen als particulier of als ondernemer. Dat is een beetje afhankelijk van je VAR-verklaring. Ik heb een VAR ondernemer en moet hierdoor ook als ondernemer aangifte doen voor de inkomstenbelasting, je moet dan meteen een balans en verlies en winst laten zien. Als particulier hoef je minder gegevens te laten zien. Ik kan me voorstellen dat veel mensen die er geen ervaring mee hebben liever als particulier aangifte doen. Dit hoeft echter geen drempel zijn. Je kan altijd de belastingdienst bellen bij vragen of je aangifte uitbesteden.

Moet je per se een VAR-verklaring aanvragen als je naast je dienstverband begint voor jezelf?

“Nee dit is niet verplicht, maar een opdrachtgever kan hier naar vragen. Je maakt het wel makkelijker voor je opdrachtgever als je er een hebt. Daarvoor moet je dan officieel wel drie opdrachtgevers hebben. Ik heb bij mijn start meteen een VAR aangevraagd.”
Let op! De VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (dba). Lees hier meer over deze verandering. Lees hier de laatste update wat betreft Wet DBA en de uitgestelde plannen van het regeerakoord.

Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee