ZZPSERVICEDESK

Wat houdt de middelingsregeling precies in?

Wat houdt de middelingsregeling precies in?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Draai je het ene jaar een topomzet, maar is het jaar erop juist weer niet zo goed? Dan is het slim om gebruik te maken van de zogeheten middelingsregeling. Nog steeds zijn weinig zzp’ers bekend met deze regeling. Toch kan het je honderden of zelfs duizenden euro’s schelen.
Belastingvoordeel door je inkomsten te middelen
Natuurlijk heb je liever een vaste omzet, maar sterk wisselende inkomsten hoort een beetje bij het ondernemen. Al moet het natuurlijk niet te veel wisselen. Toch hebben veel zelfstandige ondernemers daarmee te maken. Zeker in de opstartfase van hun onderneming. Wat ze niet weten is dat ze eigenlijk onterecht meer belasting betalen dan mensen met een gelijkmatig verdeeld inkomen, aldus de vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). De vereniging schat dat er jaarlijks rond de 98.000 ondernemers zijn, die van de middelingsregeling gebruik zouden kunnen maken. De belastingdienst krijgt echter maar rond de 12.000 aanvragen binnen.
 

Middelen van belasting

Maar wat houdt deze middelingsregeling nu precies  in? Kort gezegd, je middelt de inkomstenbelasting die je verschuldigd bent over drie aaneengesloten jaren. In een slecht jaar betaal je namelijk minder belasting dan in een jaar waarin je echt succesvol bent. Met de middelingsregeling tel je dus je inkomen op van de drie aaneengesloten jaren. De som daarvan deel je door drie. En zo bereken je de gemiddelde belasting die je bent verschuldigd per jaar. Als de nieuwe belastingbedragen lager zijn dan het bedrag dat je hebt betaald, heb je dus recht op belastingteruggaaf. Het verschil moet daarbij wel groter zijn dan 545 euro, wat de drempel is voor de regeling.
 

Belastingvoordeel

Maar als je ineens een topjaar hebt waarin je een flinke omzet draait, dan kun je dankzij de regeling een belastingvoordeel opzoeken. Is die topomzet zodanig groot dat je de 52 procent hebt overschreden, -wat gebeurt bij een inkomen van 56.000 euro of meer-, dan middel je dat jaar bijvoorbeeld met de twee mindere jaren daarvoor. Daardoor kun je dus wellicht een hoog belastingtarief vermijden.
 

Voorwaarden

De regeling geldt voor iedereen die kampt met sterk wisselende inkomsten. Dus starters, zzp’ers maar ook studenten kunnen er gebruik van maken. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. De periode moet echt gaan om drie aaneengesloten jaren. Er mag geen overlap zijn met eerdere middelingperiodes. Je mag dus niet nog een keer middelen over de jaren waarover je de regeling al hebt toegepast.
 
Verder geldt de middelingregeling alleen voor box 1, het belastbaar inkomen uit werk en woning. Daarnaast moet je in de drie jaren waarover het gaat, in Nederland belasting hebben betaald. De regeling geldt alleen achteraf over de afgelopen drie jaar. Je verzoek voor de middelingsregeling moet binnen 36 maanden na de aanslag van het laatste jaar van de periode waarover je wilt middelen bij de belastingdienst binnen zijn.
 
Nu dat het einde van het jaar voor de deur staat is de middelingsregeling een regeling om in je achterhoofd te houden voor je aangifte van dit jaar. Zo kun je de winst van dit jaar een stukje nivelleren. En als dat een paar honderd euro oplevert is dat altijd welkom, toch?
 
Foto: Pixomar | FreeDigitalPhotos.net

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Urenregistratie
Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je aan wilt voldoen, het factureren van je uren…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.