5 fiscale voordelen voor zzp’ers
Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten er 5 voor je op een rijtje.
1. Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)
Hou je je als ondernemer bezig met het ontwikkelen van nieuwe software? Ontwikkel je of bedenk je nieuwe apparaten, systemen, materialen, technieken of processen? Of voer je daarvoor haalbaarheidsstudies uit? Dan kun je aanspraak maken op de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze fiscale regeling is door de overheid opgezet om innoverende ondernemers te stimuleren. Of het nu gaat om zzp’ers, het midden- en kleinbedrijf of om multinationals.
Iedereen die zich bezighoudt met innovatieve ontwikkeling kan een beroep doen op de WBSO. Er is daar wel een aantal voorwaarden voor. Zo moet je voldoen aan het bekende urencriterium en moet je ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Per jaar moet je minstens 500 uur aan speur- en ontwikkelingswerk besteden. Alle voorwaarden vind je hier.
2. Middelingsregeling
Heb je over een periode van een paar jaar gezien, sterk wisselende inkomsten, dan betaal je waarschijnlijk meer belasting dan wanneer je dat inkomen gelijkmatig over die jaren zou verdelen. Dit is een gevolg van het oplopende tarief van de inkomstenbelasting in box 1: hoe hoger het inkomen, des te hoger het tarief. Hier is een handige regeling voor: de middelingsregeling. Je telt daarvoor je inkomsten uit woning en werk van 3 aaneengesloten jaren bij elkaar op en deelt de uitkomst door 3. Over dit bedrag – het gemiddelde inkomen – bereken je opnieuw de verschuldigde belasting. De kans is groot dat je een teruggaaf krijgt.
3. Energie-investeringsaftrek (EIA)
Hou jij je als ondernemer bezig met energiebesparende technieken of energiebesparende bedrijfsmiddelen? Dan kun je aanspraak maken op de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee kun je tot 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, waardoor je weer minder inkomstenbelasting betaalt. Gemiddeld levert de EIA je 10% belastingvoordeel op. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beheert een energielijst. Van afvalwaterwarmtewisselaars, warmteterugwinning bij vaatwasmachines, energiezuinige handendrogers tot energie-efficiënte verlichtingssystemen voor je kantoor.
Alleen als je bedrijfsmiddel op deze lijst staat komt het in aanmerking voor de EIA. Ook mag het nog niet gangbaar zijn in Nederland.
Er bestaat een beperkt budget voor de EIA en de aanvraag dient tijdig te worden gedaan. De investeringen kunnen daarom het best in het begin van het jaar worden gedaan. Op RVO.nl vind je meer informatie.
4. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL (afschrijving milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen)
Ook als je als ondernemer investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kun je aanspraak maken op een speciale regeling, de milieu-investeringsaftrek (MIA). Je kunt met deze regeling tot 36% van de investeringskosten aftrekken van je winst, naast je reguliere afschrijving. Het gaat bijvoorbeeld om aanschafkosten, de kosten die je maakt als je het bedrijfsmiddel zelf produceert, aanpassingskosten en de aankoop van nieuwe onderdelen. Het bedrijfsmiddel moet wel op de milieulijst staan van de RVO, je moet minimaal € 2.500 investeren en de beschikking dient binnen drie maanden na de aanschaf te worden aangevraagd.
Naast de MIA mag je per jaar een willekeurig percentage afschrijven van je investeringen om een liquiditeit- of rentevoordeel te halen. Deze Afschrijving milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (VAMIL) biedt je de mogelijkheid om uiteindelijk 75% van je investeringskosten op een door jou zelf te bepalen moment af te schrijven. Meer informatie vind je hier.
5. Vergoeding voor bijstaan van cliënten met weinig inkomen
Werk je als advocaat, notaris, tolk gecertificeerd mediator of gerechtsdeurwaarder? Dan kun je een vergoeding krijgen als je een cliënt bijstaat met weinig inkomen (gesubsidieerde rechtsbijstand). In plaats van een uurtarief werk je nu met een vastgesteld bedrag als vergoeding. Die is afhankelijk van de soort zaak. Per zaak is een bepaald aantal punten vastgesteld, die gelijkstaan aan de gemiddelde tijd die je aan een dergelijke zaak besteedt. Dit puntenaantal wordt vermenigvuldigd met een basisbedrag, dat elk jaar opnieuw wordt geïndexeerd.
Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding moet je wel zijn ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en moeten zowel de zaak en je cliënt in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.
Belastingaangifte doen
Is het tijd om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen? Gebruik dan ons stappenplan. Nog een belangrijke tip: Als je alle gegevens netjes hebt bijgehouden in een online boekhoudpakket, is het vaak makkelijker om de aangifte te doen. Voorbeelden van boekhoudpakketten zijn: