Waarom betalen we eigenlijk btw?

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Waarom betalen we btw

Als ondernemer reken je btw op je producten en diensten. Die krijg je dan betaald van je klant, om het vervolgens weer af te dragen aan de fiscus. Daarna kun je het weer verrekenen met de btw die je hebt betaald bij je zakelijke uitgaven. Is het nog duidelijk? Hoe zit dat nu precies met deze belasting?

Wat is btw?

Btw is de ‘belasting toegevoegde waarde’, maar voor ondernemers is het beter bekend als de omzetbelasting. Net als alle andere belastingen is het een extra inkomstenbron voor de overheid en is ze als heffing opgelegd op elk product of dienst. Van de auto die je koopt, de zaag in de bouwmarkt tot het laten bouwen van een website. Je betaalt dus niet alleen belasting over het geld dat je verdient, maar ook over wat je uitgeeft.

Wanneer is btw uitgevonden?

Omzetbelasting bestaat al sinds de oudheid. De Oude Grieken hadden al een vorm ervan ingevoerd, die werd weer overgenomen door de Egyptenaren en de Romeinen. In Nederland kennen wij pas sinds 1934 de eerste omzetbelasting, de overheid voerde het in om de crisis te lijf te gaan. En met succes. Omdat alle Europese landen een eigen tarief hanteerden, was er sprake van enorme prijsverschillen over de grens en dus oneerlijke concurrentie. Daarom wilde de Europese Gemeenschap na de oorlog een eenvormig belastingstelsel voor de omzetbelasting.

Op 1 januari 1969 ging daarom in ons land de Wet Omzetbelasting in. De Nederlandse burger werd verteld dat de prijzen licht zouden stijgen, maar dat bleek als snel anders te zijn. Dat eerste jaar leverde omzetbelasting de staat 2,5 miljard euro op. Vorig jaar, 44 jaar later, was dat ruim 42 miljard euro. Sinds 1997 overschreden de inkomsten vanuit de btw die vanuit de loonbelasting voor het eerst. Om er nooit meer onder te komen.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Waarom btw betalen?

Als burger betaal je dus btw op alles wat je koopt. Maar hoe zit het nu precies als ondernemer? Je rekent de omzetbelasting boven op je prijs aan je klant. Die betaalt dat bedrag samen met je factuur. Dat geld moet jij weer afdragen aan de fiscus, bij wie je weer een deel kunt terugvragen. Waarom betalen we belasting? Waarom haalt de belasting het niet direct op bij je klant? Waarom heffen ondernemers elkaar eerst belasting en moeten zij die vervolgens weer afstaan aan de fiscus?

Het doel van de btw-belasting is dat de uiteindelijke gebruiker van een product of dienst de belasting betaalt. Maar voordat een product bij die uiteindelijke gebruiker terechtkomt, zitten er heel wat schijven tussen. Waar gaat btw naar toe? Het is niet altijd helemaal duidelijk waar de productieketen eindigt. Daarom moet iedereen in die keten deze belasting betalen. Zo houdt de Belastingdienst grip op de zaak. Iedereen betaalt gewoon omzetbelasting en vervolgens bepaalt de fiscus wie er wel of niet recht heeft op teruggave. Dit heeft ook een praktisch voordeel: je hoeft je als btw-plichtig ondernemer niet bezig te houden met de vraag of je afnemer wel of niet btw-plichtig is.

Voorbelasting

Als ondernemer moet je dus ook btw betalen over je inkopen. Deze zogeheten voorbelasting kun je dus verrekenen met de btw die je jouw klant in rekening hebt gebracht. Kortom, voor ondernemers kan de btw financieel neutraal zijn. Of zelfs positief uitvallen als je meer kosten hebt gemaakt dan inkomsten hebt gekregen. Je bent als het ware een soort doorgeefluik voor de fiscus. De omzetbelasting gaat dus niet van je ‘eigen geld’ af. Het heeft geen invloed op je omzet of winst. De btw sluis je door naar de fiscus.

Dat geldt overigens niet voor zzp’ers die werk doen dat is vrijgesteld van btw. Zij hoeven geen omzetbelasting te rekenen over hun dienst. Denk bijvoorbeeld aan journalisten, kunstenaars, begrafenisondernemers of bedrijven die iets doen met sport, cultuur of onderwijs. Zzp’ers in deze groep kunnen dus ook niet de door hun betaalde btw terugvorderen van de Belastingdienst. In hun geval drukt de omzetbelasting dus wel op de winst en dan als extra kosten.

Wat nu als je deels btw-plichtig bent? Je schrijft naast je journalistieke werk ook commerciële teksten voor bedrijven bijvoorbeeld? Dan kun je de omzetbelasting verhoudingsgewijs terugvorderen. Ben je voor de helft van je activiteiten btw-plichtig, kun je de helft van je betaalde belasting terugvorderen.

Btw-aangifte doen

Houd rekening met de kwartaalaangifte die je moet doen voor je omzetbelasting. Geef het geld niet uit, want het is dus eigenlijk niet van jou. Zet het apart en houd het nauwkeurig bij in een boekhoudpakket, zodat je aan het eind van het kwartaal met btw betalen niet voor verrassingen komt te staan. Handige boekhoudpakketten zijn bijvoorbeeld:

En houd de deadlines in de gaten. De belastingdienst rekent een boete op elke te laat ingediende aangifte. Ook als je niets terugkrijgt of hoeft te betalen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee