Zakelijke rekening voor een BV

Laatste update: 03-12-2023 Leestijd: 3 min Door: Juul Dijkhuis

Zakelijke rekening voor een bv

Ben je op zoek naar een zakelijke rekening voor jouw bv? Er zijn veel banken waar jij je bij kunt aansluiten, maar kies verstandig. De banken hebben namelijk zeer uiteenlopende zakelijke rekeningen voor bv’s. Dit geldt zowel voor de kosten als voor de voordelen van de rekeningen.

Een bv (besloten vennootschap) is een rechtspersoon. Dat betekent dat je wel de eigenaar van de BV kunt zijn, maar je bent niet de ondernemer zelf. Jouw privé is afgescheiden van je onderneming. Juridisch heeft dit ook invloed. Een te openen rekening staat niet op jouw naam, maar op naam van het bedrijf, jouw bv.

Zakelijke rekening voor een bv

De bankzaken voor een bv beheren kan in geen geval via een privé rekening. Een zakelijke rekening voor een bv is alleen af te sluiten door de bv zelf. Als vertegenwoordiger (eigenaar of directeur) van de bv kun jij natuurlijk wel alle mogelijke handelingen voor de onderneming uitvoeren. Bij het oprichten van een bv kom je niet onder een zakelijke rekening voor een bv uit. Het is een verplichting.

Waarom een zakelijke bankrekening openen als bv?

Een zakelijke rekening voor een bv open je omdat het verplicht is, maar ook om te kunnen ondernemen. Alle transacties moeten namelijk gebeuren vanuit de naam van de onderneming. De eigen zakelijke rekening van de bv genereert ook de inkomsten.

Heeft een bv een zakelijke bankrekening nodig?

Een zakelijke rekening voor een bv open je omdat het verplicht is, maar ook om te kunnen ondernemen. Alle transacties moeten namelijk gebeuren vanuit de naam van de onderneming. De eigen zakelijke rekening van de bv genereert ook de inkomsten.

Is een zakelijke rekening verplicht voor een bv?

Het openen van een zakelijke (online) rekening voor een bv is verplicht. Je laat eerst jouw onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarna ga je naar een notaris voor het juridisch oprichten van de bv. De volgende stap is het openen van een zakelijke rekening op naam van de bv. Je hebt vrije keuze uit alle banken die de zakelijke bankrekeningen voor bv’s aanbieden. Kies dus verstandig waarbij je goed let op de service, het gemak en natuurlijk de hoogte van de kosten.

Zakelijke rekeningen vergelijken voor een BV

Je kunt bij de plaatselijke bankvestiging naar binnen lopen voor het openen van een zakelijke rekening voor je bv. Slimmer is om eerst te vergelijken en om een bank te kiezen op kwaliteit en kosten in plaats van op de naam van een bank. Jouw huidige bank kan voor jou de verstandigste keuze zijn, maar zoek wel eerst uit of dat inderdaad het geval is. Daar kom je alleen maar achter door te vergelijken. Kijk ook of je er een spaarrekening aan kunt koppelen voor het sparen en het ontvangen van rente.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Wat is belangrijk aan een zakelijke rekening voor een bv?

Bij het kiezen van een zakelijke rekening voor een bv let je goed op de kwaliteit, de service en de kosten. Belangrijke functies zijn bijvoorbeeld het rood kunnen staan, het kunnen koppelen van een creditcard en of je contant geld kunt storten op de bankrekening. Let vooral op de factoren die voor jouw onderneming belangrijk zijn. Werk je veel in het buitenland? Let dan ook goed op de mogelijkheden met de rekening buiten de Nederlandse grenzen. Betaal vooral niet te veel voor de zakelijke bankrekening.

FAQ zakelijke rekening voor een bv

De kosten van een zakelijke rekening voor een bv kun je onderverdelen in vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten kunnen oplopen tot €20 per maand. Variabele kosten zijn bijvoorbeeld voor de betalingen voor transacties in het buitenland en voor het aanvragen van een creditcard. Je kunt ook variabele kosten betalen voor transacties. De variabele kosten verschillen sterk per onderdeel en per bank.

De goedkoopste zakelijke rekening voor een bv bieden de internationale bank N26 en Revolut. Deze banken rekenen namelijk geen vaste maandlasten. Deze bankrekeningen zijn voor betalingen in het buitenland voordelig, maar voor binnenlands gebruik hebben ze nadelen. Het blijft dus een kwestie van goed vergelijken.

De beste bankrekening voor een bv kun je goed koppelen aan het boekhoudprogramma en kun je contant geld op storten. Als je niet met contant geld werkt, zal een andere zakelijke rekening voor jou weer de betere keuze zijn. Er is niet één zakelijke bankrekening die voor alle bv’s de beste keuze is. Door te vergelijken vind je de voor jouw bv beste bankrekening.

De bank waar je privé al klant bent kan een korting geven op de kosten. Toch blijft het belangrijk om verder te kijken dan alleen de bank waar je al klant bent. Waarschijnlijk biedt één van de andere banken jou een betere zakelijke rekening tegen ook nog lagere kosten.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee